yv2023730yv2023730a1a02602

VK Sportphoto

Nieuws

Gouden Schoen-winnaar Kökçü geniet in Portugal: "Begint steeds meer te wennen"

Stan

Oud-Feyenoorder Orkun Kökçü heeft er een aantal mooie dagen opzitten. Waar de middenvelder zaterdag via een prachtige knal zijn eerste doelpunt maakte voor Benfica, kreeg hij gisteren in Nederland de Gouden Schoen voor beste Eredivisie-speler van het seizoen 2022/2023 uitgereikt. De Telegraaf interviewde Kökçü over zijn uitverkiezing en de overstap naar Portugal. 

Kökçü geniet nog steeds na van het kampioenschap met Feyenoord, maar kijkt vooral vooruit. "Je hebt een heel mooi jaar gedraaid, individueel en ook als team, met het kampioenschap als kers op de taart. Dus tuurlijk sta je er af en toe wel bij stil, maar ik moet ook weer verder. Ik wil nog veel meer kampioenschappen beleven in mijn carrière. Daarbij hoort ook dat je je moet focussen op je huidige club. Dat is waar ik nu mee bezig ben. Maar ja, soms op vrije dagen bijvoorbeeld, als je eraan terugdenkt, is het wel mooi natuurlijk."

Wat het succesjaar nog mooier maakt voor de oud-aanvoerder van Feyenoord, is dat hij tot zijn eigen vreugde de Gouden Schoen als beste speler van het seizoen 2022/2023 in ontvangst mag nemen. "Ik blijf het geweldig vinden dat al die internationals van het Nederlands elftal mij hebben gekozen. Dat doet me veel. Kijk naar de namen die hier staan. Ruud Gullit, die zelf zoveel trofeeën heeft gewonnen, Jaap Stam, Arnold Mühren, Arie Haan, etc."

Benfica
Als basispeler met het nummer 10 op zijn rug, beleeft Kökçü een prima begin van zijn tijd in Portugal. Maar zoals men in Rotterdam weet van de Turkse middenvelder, is hij niet stel tevreden. "Het kan altijd beter. Ik merk nog wel dat ik, vooral in het begin, moet wennen aan een nieuwe omgeving en nieuwe teamgenoten. Desondanks heb ik wel gewoon aardig gespeeld, en ik voel nu ook dat ik steeds meer in het ritme kom en hoe het leven is in Portugal. Het begint steeds meer te wennen en ik denk dat we op de goede weg zijn en vooruit kunnen."

Bij zijn nieuwe club liggen de verhoudingen net weer wat anders dan in De Kuip. "Bij Feyenoord was ik gewend om altijd de bal te hebben en dominant te zijn in wedstrijden. Nu zit ik in een ploeg waar meer grote, ervaren voetballers zijn, die sterk aan de bal zijn. Er zitten alleen al twee wereldkampioenen in mijn team. Maar het klikt elk duel beter en ik denk dat het beste nog gaat komen."

Afgelopen weekend gaf Kökçü alsvat een voorproefje van wat we in de toekomst nog van hem kunnen verwachten. Met een geweldig afstandsschot scoorde hij zijn eerste doelpunt voor Benfica in een 4-0 overwinning. "Ik weet dat ik dit vaker kan doen, dat heb ik al laten zien in Nederland. Ik raakte hem heem lekker. Het voelde ook een beetje als een bevrijding, omdat ik er al een paar wedstrijden op heb zitten en ik heb nog niet gescoord. Het was mijn eerste goal. Ook om in een thuiswedstrijd zo’n goal te maken, dat is natuurlijk een mooi moment. Een heerlijk gevoel."

Feyenoord
Nu Kökçü weer even terug is in Nederland, zag hij bij zijn ouders thuis hoe zijn oude ploeg een 1-5 overwinning boekte op FC Utrecht. "Net als vorig jaar moest het elftal met zoveel nieuwe spelers even ingespeeld raken. De spelers moesten wennen, maar ik zie nu met eigen ogen dat het weer goed gaat. Tegen ons liet Feyenoord in de voorbereiding ook al zien dat het een goede ploeg is."

Delen

Reacties

Volgend jaar weer een mooie transfer help je Feyenoord ook mee. Snel weg bij die Pauperclub
Kokcu wilde naar Benfica, dan kan men wel praten over Engelse club betaald meer, dit niet ter zake.
Hij is erg bewust bezig met zijn carrière en dat doet hij in mijn optiek goed. Buiten dat hij zal nog meer geld opleveren want de stap naar een Engeland maakt hij nog wel.
Jammer dat de transfer te weinig heeft opgeleverd omdat hij zo'n haast had om het af te ronden
Als het geen Benfica was geweest (maar een Engelse club) dan was hij zeker voor meer weggeweest. Deze stap is alleen het goede voor Kokcu. En het is hem wel gegund.
Waar ik op doel is de snelheid waarmee de transfer is afgehandeld op zijn verzoek. Ben er zeker van dat als het eerste bod niet was geaccepteerd Benfica meer had betaald voor Kokcu als ze nu gedaan hebben.
Er is zelfs meerdere keren een bod afgewezen.
Het is wel een bedrijf maat zo zakelijk ligt het niet. Kokcu wilde het jaar ervoor al weg en is toen gebleven op verzoek van de staf. Daardoor is de transfer hem nu gewoon gegund en was het naar hem toe ook niet helemaal fair (en reeel) om er heel hard in te gaan. Iedereen wist namelijk al dat Kokcu naar Benfica wilde inclusief Benfica zelf. En dat is de enige reden waarom er geen 50mil is gegeven voor onze sterspeler.
Paar miljoen meer is niet hetzelfde als 50 miljoen, dat zou erg onrealistisch zijn. Gunnen is mooi,maar het mag allemaal wel een beetje zakelijker
Nou volgens mij is ook de menselijke kant een oorzaak van het grote succes en het feit dat spelers nu massaal voor Feyenoord en Arne Slot willen voetballen. Kokcu zal de rest van zijn leven extreem dankbaar en positief over Feyenoord praten. Met een paar miljoen meer en de kans dat de transfer problemen krijgt, had dat heel anders kunnen zijn. Dat is zakelijk en echt niet altijd goed.
En natuurlijk vind ik het bedrag ook te laag. Maar ik begrijp de keuzes wel. En bij een andere situatie zal men er wat zakelijker in gaan staan. Daarom hebben we nu Geertruida nog aan boord.
Het is hem gegund!

Top speler met een topsport mentaliteit.