yv2022827yv2022827a1a08721

VK Sportphoto

Nieuws

Hancko over zijn vrouw: “Zij stond onder veel grotere druk"

Van de redactie

Dávid Hancko heeft in korte tijd Marcos Senesi doen vergeten. Sinds zijn komst staat de Slowaak in de basis en is hij onomstreden. De verdediger voelt zich goed en heeft vertrouwen, iets wat is gegroeid sinds hij zijn vrouw Kristyna Plisková ontmoette en ging praten met een mental coach.

Aan het begin van zijn carrière kreeg Hancko te horen dat hij te weinig talent had en strompelde, zo zegt hij in de Volkskrant

“Bij mijn eerste club Zilina speelde Milan Skriniar op mijn positie. Hij is aanvoerder bij de nationale ploeg en heeft net bij PSG getekend. Hij werkte altijd keihard aan zichzelf, ook na de training. Ik dacht: als hij al keihard aan zichzelf werkt, moet ik dat helemaal doen.” De Slowaak wilde zo graag slagen dat hij geforceerd ging trainen. "Ik overdreef. Mijn blessures, chronische pijnen aan mijn knie en een vermoeidheidsbreuk in mijn been, kwamen voort uit te hard trainen.”

De ommekeer in zijn carrière kwam toen hij zijn huidige vrouw Kristyna Plisková ontmoette. De oud-tennisster introduceerde een andere benadering van topsport bedrijven. Hancko begon zijn situatie te relativeren toen hij zag hoeveel druk op de tennisster lag. “Zij stond onder veel grotere druk. Ze kan niet terugvallen op ploeggenoten die een fout voor je herstellen, die je coachen. Zij heeft geen opzwepend publiek achter zich zoals ik dat heb in De Kuip. Echt, in geen stadion wordt harder gejuicht na een geslaagde tackle. Daar krijg je als verdediger vleugels van. Zij moet haar reis en hotel betalen, ook voor haar coach en fysio. Als ze drie keer verliest, moet ze naar toernooien waar veel minder wordt betaald dan bij de mannen. Toen ik dat allemaal aanschouwde, dacht ik: voor mij valt het allemaal wel mee.”

Ook bracht zij Hancko in contact met mental coach Marian Jélinek. "Ik wil het heel graag goed doen, maar voelde nog steeds die twijfel van vroeger. Of ik wel goed genoeg was. Dat gaf veel druk. Marian analyseerde wat ik zei en gaf me adviezen. Daar heb ik veel aan gehad." De mental coach adviseerde hem onder andere om zijn prestaties op te schrijven. “Dat ik agressief moet zijn. Of dat ik juist rustig moet blijven. Plus de tactische tips die ik eerder van de trainers heb gekregen. Pas als ik het opschrijf, blijft het echt hangen", aldus de verdediger. 

Hancko was afgelopen zomer een van de vele nieuwelingen in de selectie. Dat Feyenoord momenteel bovenaan staat is ook de verdienste van de scouting vind hij. "Men zei: de nieuwe spelers zijn te jong en komen overal vandaan. Maar de kwaliteit is goed, en vooral de karakters zijn top. Er zit niet een speler tussen waarvan ik denk: wat moet ik daarmee?"

De Slowaak heeft vertrouwen in de kansen op een kampioenschap. “We krijgen sinds oktober nooit meer dan een tegengoal. Dat kan de doorslag geven. En de trainer is heel duidelijk in wat hij wil. Bij vorige clubs had iedere speler zijn eigen mening en ging het spel ook alle kanten op.”

Delen

Reacties

Ergens wel gek dat spelers dit zelf moeten regelen. Ik zou als club zo'n mental coach in dienst nemen. Al wordt er maar 1 speler beter van dan heb je het er al uit. Hoeveel spelers hebben we al niet gezien die het mentaal niet trekken.
Wat een complete speler. Duelkracht, lengte, fysiek, snelheid, tackle en kan inschuiven. Beest!