Hartman + Filter

VK Sportphoto

De Feijenoorder

Hartman: "Dan kan het een heel mooi seizoen gaan worden"

Van de redactie

Tijdens de voorbereiding van dit seizoen werd Quilindschy Hartman door Arne Slot bij de eerste selectie gehaald. Voor Hartman betekende dit een beloning, nadat de linksback vorig jaar lang uit de roulatie was met een afgescheurde kruisband. De verdediger kon ook naar stadgenoot Excelsior, vertelt hij in Hand in Hand.

“Dat was iets later, tegen de laatste dag van de transferwindow. Excelsior was een optie voor mij om daar te gaan spelen, maar de trainer vond mij te dicht tegen de basis aan zitten bij Feyenoord om te vertrekken. Hij vond dat ik ervoor moest gaan. Hij zag dat ik het in me had om te gaan spelen bij Feyenoord.”

Volgens Hartman heeft hij zijn revalidatietijd volledig achter zich gelaten. “Die knie was mijn eerste echte blessure en heb ik volledig achter me gelaten. Het heeft me ook geholpen in sterker worden in het leven als een prof. Alles eromheen heeft me sterker en beter gemaakt. Ik voel me nu ook beter dan ooit, topfit en heb nooit meer last van mijn knie.”

Feyenoord haalde afgelopen zomer met Marcos López en Fredrik Bjørkan twee linksbacks in huis. Toch was het Hartman die de laatste wedstrijden voor de winterstop in de basis stond. “Ik heb het gewoon goed genoeg gedaan blijkbaar. Concurrentie is altijd goed en houdt mij scherp. Ik weet dat als ik niet goed presteer het makkelijk is om er snel weer uit te gaan. De periode die er nu aan gaat komen is het belangrijkste”.  

Onlangs werd zijn contract tot medio 2025 verlengd. Daarmee werd voorkomen dat de linksback een transfervrije status zou krijgen. “Transfervrij? Daar heb ik niet eens over nagedacht. Ik had altijd al de intentie om bij Feyenoord te blijven”, aldus de 21-jarige verdediger. “Het was een goed moment voor mij om te verlengen. Het voelt als waardering, er is uitgesproken dat ze trots op me zijn, dat ik het goed heb gedaan, maar ook dat dit pas het begin is”. Hartman geniet van zijn eerste seizoen bij het eerste. “Dit is echt oprecht een van de leukste teams waarin ik heb gezeten. Het is wel heel leuk dat je veel verschillende culturen hebt. Daar leer je ook weer van, het voetbal is in Brazilië anders dan in Noorwegen, om maar wat te noemen. Het is heel gezellig en iedereen kan het goed met elkaar vinden. Ik kom elke dag echt met heel veel plezier naar de club.”

Doordat hij een vader heeft uit Curaçao, werd Hartman afgelopen zomer opgeroepen voor een oefenwedstrijd van het Curaçaos elftal. In overleg met de club besloot hij niet op de uitnodiging in te gaan, omdat hij net bij de selectie zat en niet gewend was aan de intensiteit van reizen en spelen in een korte tijd. Over een keuze tussen Curaçao en Nederland; “Je zal uiteindelijk een keuze moeten maken. Als je voor Nederland kunt spelen is dat sportief gezien altijd de beste optie. Ik ben hier opgegroeid, ik voel me gewoon lekker Nederlander. Als de kans er zou komen zou ik graag voor Nederland spelen”.

Feyenoord begint de tweede seizoenshelft als koploper in de Eredivisie. Hartman bekijkt het echter van wedstrijd tot wedstrijd. “Ik denk dat we een goede selectie hebben, een fitte selectie. Bijna iedereen is fit, dat is onze kracht. Waar het kan eindigen ligt geheel aan onszelf. De eerste maand wordt heel belangrijk met op papier best wel veel lastige wedstrijden. We moeten vooral niet te ver vooruit kijken. We hebben pas veertien wedstrijden gespeeld, moeten zorgen dat we na de winterstop goed beginnen en dan in de loop van het seizoen kijken waar dat ons brengt.”

Ook wat betreft zijn ambities kijkt de linksback liever niet te ver vooruit. “Ik kijk nu vooral naar dit seizoen. Ik moet echt nog niet verder kijken dan dat. Tot nu toe gaat alles boven verwachting en mijn ambitie voor dit seizoen is zoveel mogelijk spelen, mezelf laten zien, nog meer dan ik al heb gedaan. Dan kijken we aan het einde van het seizoen waar we zijn geëindigd en dan is mijn doel voor volgend jaar om echt basisspeler bij Feyenoord te worden.”

Hartman komt uit een echte Feyenoord-familie. “Toen ik klein was zat ik altijd al in de Kuip, daar zijn nog foto’s van. Mijn moeder is al heel lang Feyenoord-fan, mijn vader ook. Dan wordt het met de paplepel ingegoten.”

Feyenoord is dit seizoen thuis nog ongeslagen en Hartman denkt dat de supporters daar een grote rol in hebben gehad. “Het gevoel als je op het veld staat als speler is geweldig, als het los gaat in De Kuip heb je nog een beetje extra energie over. Ik wil de supporters vragen om dat ook de tweede seizoenshelft te blijven doen. Dan kan het een heel mooi seizoen gaan worden.”

hand-in-hand-hartman

Delen

Reacties

Slot herkent talent en laat een speler alleen debuteren als hij dat verdiend heeft. Tot nu toe heeft geen enkele jonge speler teleurgesteld en niemand is onnodig voor de leeuwen gegooid. Het waren vooral de oudere spelers die tegenvielen.