hartman-matchday

Nieuws

Hartman overtuigd: "Priske gaat het regelen. We gaan echt kapotmaken"

Stan

Quilindschy Hartman is op dit moment herstellende van een zware knieblessure. Hij moest daardoor het EK aan zijn neus voorbij laten gaan en mist ook een groot deel van de eerste seizoenshelft met Feyenoord. Ondanks de flinke tegenslag is zijn positieve houding onverminderd, zo blijkt als de verdediger te gast is in de EK-talkshow Matchday van rapformatie Broederliefde. 

Waar hij ook aanwezig is, Hartman probeert zich nooit anders voor te doen. "Het verschilt een beetje waar je bent. Ik ben ook een keer bij Fresia geweest, bij Goedemorgen Eredivisie”, verwijst hij naar de talkshow van ESPN, die door de andere gast Fresia Cousiño Arias wordt gepresenteerd. "Maar ik probeer altijd zoveel mogelijk mezelf te zijn. Dus ik denk niet dat mensen een heel andere Q gaan zien dan daar."

De linksback van Feyenoord heeft zijn hart op zijn tong liggen en is het liefst eerlijk voor de camera. "Ik haat het wel als spelers niet hun mening geven. Dat ik van een speler weet, dat alles wat hij zegt onzin is. Je moet het ook niet te groot maken. Als er wat is, zeg het gewoon. Of als er interesse is van een bepaalde club, dan kan je zeggen dat het niet zo is, maar als het zo is, dan is het gewoon zo. Het maakt mij niet zoveel uit wat anderen daarvan vinden."

Met die open en eerlijke houding creëert Hartman veel sympathie. Al zet hij met zijn voorkomen mensen snel op het verkeerde been. "Dat is mijn sterkste kracht. Ik hoef eigenlijk niks te doen, omdat ik er zo uit zie, om iemand te verrassen. Dat kan je ook in je voordeel gebruiken. Dat is hetzelfde als bij Denzel Dumfries. Als je hem hoort praten zonder beeld, dan verwacht je niet dat hij dat is."

Enthousiasme
Een andere kwaliteit van Hartman is de passie die hij meebrengt in zijn spel. Het zorgt ervoor dat hij ook tegen goede tegenstanders vooropgaat in de strijd, maar kan soms ook tegen hem werken. Zoals de wedstrijd tegen Ajax in het kampioensjaar, waar de vleugelverdediger tegenover de sterke Kudus stond en na een snelle gele kaart al in de eerste helft naar de kant werd gehaald. "Ik had hem gelijk een schop gegeven, maar dat was al na vijf minuten. Ik dacht: ‘Zo, het is pas net begonnen, het is de Klassieker.' Ik was heet. Het was de eerste keer in de ArenA, ik dacht: 'Lets go, toch!' Het was een beetje te enthousiast, maar ik heb daar heel veel van geleerd. Ik was er honderd procent afgegaan anders."

"Ik heb ervan geleerd dat ik soms iets meer rustig aan de wedstrijd in moet gaan, gewoon iets meer moet lezen wat ik ga doen in plaats van gelijk volle bak" legt hij uit. "Dat is uiteindelijk wel wie ik ben, dat is ook wel een kwaliteit, maar ik moet dat soms iets meer doseren."

Hartman komt met nog een andere anekdote over een speler waar hij tegenover stond. "Ik weet nog tegen Celtic. Daar was een Japanse guy, die was echt goed, hij heet Daizen Maeda. Ik had al in de beelden gezien dat hij echt snel was. De trainer zei ook tegen mij van: ‘Q, je moet echt uitkijken voor hem.’ Hij zei ook tegen mij dat ik de sleutel van de avond was, gewoon waar iedereen bij was. Ik dacht ook van ‘Pff’. Daarna het eerste duel, ik ren tegen die man en het was boem. Toen was het niks meer, hij kon niet eens meer rennen, het was klaar."

Trainerswissel 
Komend seizoen zal voor Hartman in het teken komen te staan van zijn revalidatie, maar ook van de samenwerking met de nieuwe trainer Brian Priske. "Mijn eerste indruk is echt goed, man. Ik zei net al: ik heb echt het gevoel dat hij het gewoon gaat regelen. We werden het eerste jaar dat ik speelde kampioen en dan is het het jaar daarop toch anders. Die honger was er wel gewoon iets minder, onbewust misschien, maar nu is het weer helemaal aangewakkerd."

Volgens de linksback zijn ze bij Feyenoord dan ook helemaal klaar voor het nieuwe seizoen. "Er is ook een soort rivaliteit met PSV. Daar moet ik niet te veel over praten, want dan gaan ze dat ook weer gebruiken. Ze hebben ons wel wakker gemaakt. Ik zeg ook tegen die jongens: blijf in de buurt als ik weer terugkom, want we gaan echt kapotmaken."

Ondanks dat Hartman uitkijkt naar de nieuwe start, liet het afscheid van Arne Slot hem niet koud. "Het voelde een beetje alsof mijn ouders gingen scheiden. Ik was een van de weinige spelers die er écht moeite mee hadden om afscheid te nemen van hem. Op de laatste dag gingen we ook barbecueën. Ik was weggegaan en ging weer terug, ik zweer het. Ik was naar beneden gegaan en dacht: 'Nee man, ik moet nog een keer even een knuffel geven'. Weet je wat het is. Ik heb nu een mooi huis met mijn vrouwtje en zo. Hij heeft mij daar heel erg bij geholpen, dat ik nu gewoon een mooi leven heb", is hij zijn ex-trainer dankbaar.

Delen

Reacties

Eerlijk en puur.

Is op jonge leeftijd al een grote meneer.
Ja voor Oranje dat hij geblesseerd is.
Mis hem enorm in Oranje. Ook voor een warmer gevoel naar het Nederlands elftal. Dit team heeft een teveel aan PSV-DNA.