Ronald Koeman - VK Sportphoto

VK Sportphoto

Nieuws

Feyenoord van 2014 geldt als blauwdruk van Oranje in Qatar

Van de redactie

Met het bereiken van de kwartfinale op het WK in Qatar, gaat alle aandacht naar bondscoach Louis van Gaal die van het Nederland elftal een hecht collectief maakte.

Het was echter Ronald Koeman die als trainer van Feyenoord in 2014 de basis legde voor de huidige speelwijze en de resultaten die daaruit vloeien, zo stelt De Telegraaf.

In 2014 intriduceerde Koemen de 1-5-3-2 formatie in het Nederlandse voetbal. Vlak voor de lastige uitwedstrijden tegen FC Groningen en PSV besloot Koeman af te stappen van de 1-4-3-3 opstelling en bouwde hij bij Feyenoord meer houvast in. 

De Telegraaf noemt Koeman zodoende de geestelijk vader van de wingbacks. Hij liet Feyenoord tegen FC Groningen en PSV spelen met Terence Kongolo en Sven van Beek in de rol van Daley Blind en Denzel Dumfries. Feyenoord won beide duels met 0-2 en drie van de vier doelpunten werden gemaakt door verdedigers: Stefan de Vrij, Joris Mathijsen en Daryl Janmaat. 

“Met dit systeem bouw je defensief wat meer zekerheid in, terwijl je aanvallend ook initiatief kunt nemen”, aldus Koeman destijds in Voetbal International. Het spelsysteem wierp zijn vruchten af en drie van de vijf Feyenoorders (De Vrij, Janmaat, Martins Indi), zouden met Van Gaal later hoge ogen gooien op het WK van 2014 in Brazilië. Met het door Koeman bedachte systeem veroverde Oranje de bronzen medaille. 

Met andere spelers zien we anno 2022 hetzelfde systeem weer terug. Speltechnisch krijgt Van Gaal de nodige kritiek, maar de prestaties mogen er zijn. In de 1-5-3-2 opstelling zal Oranje het vrijdag in de kwartfinale opnemen tegen het Argentinië van Lionel Messi. 

Delen

Reacties

Zeker geschreven door Valentijn Driesen
Hele tijd feyenoord overgewicht bij betrekken stop daar gewoon lekker mee
Van Gaal heeft dit ook voor de landelijke televisie ruiterlijk toegegeven.
Tekst is inmiddels aangepast zie ik.
En dus was Ronald Koeman ook de architect van het succes op WK 2014, want toen speelde Oranje in feite het zelfde spelletje. Louis van G. komt dan de eer toe dat kunstje goed te hebben afgekeken.
Laten we niet doen alsof Koeman zelf weinig eer ontvangen heeft en ontvangt.