slot

VK Sportphoto

Nieuws

“Het is een maatschappelijk probleem dat zich ook vertaalt naar het voetbal"

StanV1908

Tijdens de persconferentie richting FC Emmen - Feyenoord werd Arne Slot gevraagd naar de problematiek omtrent supporters die op dit moment speelt in het Nederlandse voetbal. Aanleiding zijn de incidenten die gisteravond plaatsvonden na de wedstrijd van AZ tegen het Engelse West Ham United. 

“Het is een maatschappelijk probleem dat zich ook vertaalt naar het voetbal", zegt Slot over de kwestie rondom de supportersproblemen. "Maar het is niet dat het probleem er alleen maar is in het voetbal. Je kan ook genoeg andere plekken in het land vinden waar ook dingen gebeuren die overeenkomen met wat er gister is gebeurd."

De trainer van Feyenoord ziet wel een duidelijk verschil binnen de problemen."Het is wel in het voetbal aanwezig. Alhoewel ik wel een heel groot onderscheid wil maken tussen een glas bier richting het veld gooien en de knokpartij die ik gisteren niet gezien heb, maar waarvan ik wel gehoord heb dat die er geweest is", doelt Slot op de rellen na afloop van het Conference League-duel van AZ. 

Slot heeft zelf ook niet gelijk een oplossing paraat, al wil hij wel iets kwijt over de aanpak van het probleem. “Dan moet ik bijna op de stoel gaan zitten van de minister-president. Maar dan zou ik willen vragen dat we het probleem niet alleen in het voetbal zien, maar ook juist in de maatschappij zien. Dus laten we het probleem vooral in die breedte oplossen en niet alleen: ‘overal mag alles, behalve in de voetballerij mag je geen glas bier naar het veld gooien.’ Dat is denk ik heel verwarrend voor heel veel mensen. Alles wat God verboden heeft kun je in dit land bijna doen, zonder dat je er voor gestraft wordt – ik besef dat ik nu chargeer, maar in een voetbalstadion is het glas bier al een reden om te stoppen.”

De trainer van Feyenoord begrijpt dan ook niet waarom de focus zo op de problematiek in de voetbalwereld wordt gelegd. "Voor mij liggen de problemen óók in het voetbal. Maar die problemen zijn dusdanig groot, dat ik helemaal niet snap dat de voetballerij nu als voorbeeld gekozen wordt. Van 'laten we dat nou een perfecte wereld zijn en hopelijk lukt het dan om de rest van onze problemen in de samenleving op te lossen.' Ik zou het graag op een andere manier zien. Ik zou heel graag zien dat we de problemen in de samenleving écht gaan oplossen, waarvan ik het idee heb dat het nooit gaat lukken, want die zijn al veel te groot geworden. Als dat goed gaat, hopen we dat we dat door kunnen trekken naar de voetballerij."

Delen

Reacties

Pietje_Visstik
Arne Slot 4 president, nuchtere kijk op de zaak
Arne gaat niet naar de Spurs, Arne gaat naar Den Haag.
Het is een bizar probleem. Ik denk zo langzamerhand dat alleen het aftrekken van punten van de club waarvan toeschouwers zich misdragen nog zou kunnen helpen.
Dan neem ik een seizoenkaart van 020 en maak ik ze helemaal kapot daar.
Waarom haat je die concollega zo?

Afgezien daarvan: dat is inderdaad een risico. Maar ik zie geen andere mogelijkheid om de clubs zelf verantwoordelijk te maken. Handhaving rond stadions kun je niet van politie vragen.
Voetbal wordt misbruikt als symboolpolitiek. Jongens die domme dingen willen doen vinden altijd wel een plek. Het uitgaansleven is ook hartstikke veel werk voor de politie en daar wordt miss nog wel meer gezopen en gesnoven. Ik hoor nooit dat kroegeigenaren op moeten draven voor kosten. Tegelijkertijd is de sfeer bij Feyenoord voor 50% (vrouwen) van de mensen stukken veiliger dan bij de formule 1.

Beste is om minder te verbieden, speciale pyro vakken waar vuurwerk en fakkels gewoon mogen, muv rookbommen. En gewoon te accepteren dat 50.000 man niet voor 100% uit makke schapen bestaat. En vreugde biertjes op het veld geen extreem risico oplevert voor een veel te goed betaalde prof. Al die ophef is allemaal voor de bühne joh.
Ik vind dat je er toch te makkelijk over denkt. Ik vind het een serieus probleem, niet passend bij een vredelievende samenleving.
Die samenleving hebben we helaas niet. Ik vind het veel te gemakkelijk om alleen te focussen op het voetballen. Past vooral lekker in het straatje van politici die aan de rest van alle criminaliteits- en geweldsproblematiek OOK geen zak doen.