VK Sportphoto
Europees
Het nieuwe Champions League-format: dit kan Feyenoord verwachten bij plaatsing
De UEFA Champions League-opzet verandert vanaf 2024 drastisch. Clubs worden niet meer ingedeeld in poules; er ontstaat één grote ranglijst met alle 36 deelnemende clubs van het miljardenbal. Hoe dit nieuwe format eruit komt te zien, lees je hier.
'League-fase'
De Champions League krijgt dus géén poulefase meer, waarbij je gekoppeld wordt aan drie andere clubs. De grootste Europese competitie wordt één grote competitie: een ranglijst met 36 teams. Dat zijn dus vier clubs meer dan we gewend waren. Dit gaat de 'league-fase' heten. Iedere club wordt hierin gekoppeld aan acht andere clubs, waar je allemaal één keer tegen speelt: vier keer thuis, vier keer uit. Er wordt dus geen poule geloot, maar tegen welke tegenstander je komt te spelen. Er bestaat nog wel een potindeling om de sterkte van de clubs te verdelen, maar wat verandert, is dat je ook ook clubs uit je eigen pot loot. Gekwalificeerde clubs loten uit ieder van de vier potten twee clubs, wat leidt tot een programma van acht duels. Een voordeel is dat er tijdens de laatste speelronde nog heel wat op het spel staat, waar dat in de groepsfase zeker niet altijd het geval was.
Potindeling
Deze indeling wordt vanaf komend seizoen bijna volledig gebaseerd op het aantal behaalde coëfficientenpunten. Alleen de winnaar van de Champions League van het seizoen ervoor zit standaard in Pot 1, de rest wordt gebaseerd op coëfficienten. Vorig seizoen was dit niet het geval; toen bestond Pot 1 uit de winnaars van de Champions en Europa League van het seizoen ervoor, aangevuld met de kampioenen van de grootste competities. Dat er ooit nog een Nederlandse club in Pot 1 komt, lijkt dus een utopie.
Plaatsing knock-outfase
De eindstand, op basis van die acht wedstrijden, bepaalt of je doorgaat naar de knock-outrondes van het toernooi. De nummers 1 tot en met 8 plaatsen zich direct voor de achtste finales van de Champions League. Nummers 9 tot en met 24 plaatsen zich voor de tussenronde, en eindig je 25e of lager? Dan zit het Europese seizoen erop, en is er ook géén mogelijkheid om het seizoen voort te zetten in de UEFA Europa League.
Tussenronde
De nummers 9 tot en met 16 krijgen een geplaatste status bij de loting van de tussenronde. Nummers 17 tot en met 24 zijn ongeplaatst. Het is dus niet zo dat de nummer 9 automatisch tegen 24 speelt, 10 tegen 23, 11 tegen 22 en zo verder; er wordt gewoon geloot in twee potten.
Knock-outfase
In de knock-outfase verandert er in de Champions League natuurlijk wel wat. In het pouleformat, dat we jaren hebben gekend, werden nummers één uit een poule altijd gekoppeld aan een nummer twee. Nu loten de nummers 1 tot en met 8 van de ranglijst van 36 clubs een winnaar van een duel uit de tussenronde van de Champions League. Vanaf de ronde die erop volgt, verandert er verder niets.
Overige Europese toernooien
Ook de UEFA Europa League en Conference League veranderen volgens dezelfde opzet. Ook hier worden de toernooien uitgebreid van 32 naar 36 deelnemers. Degradatie vanuit een van de competities naar een lager toernooi, kan ook niet meer van Europa League naar Conference League.
Speeldata
De acht wedstrijden passen niet allemaal meer in een half seizoen. Dat betekent dat de leaguefase ook in januari nog wordt gespeeld. Wat nieuw is, is dat er komend seizoen voor alle drie de Europese competities een 'exclusive matchweek' komt. Dit betekent dat er in die week uitsluitend wedstrijden uit die specifieke Europese competitie te zien zijn. In die week worden de wedstrijden ook verspreid over dinsdag, woensdag én donderdag. Hieronder een overzicht van belangrijke data:
Loting 'leaguefase': 29 augustus 2024
Speelronde 1: 17-19 september 2024 (exclusive matchweek)
Speelronde 2: 1-2 oktober 2024
Speelronde 3: 22-23 oktober 2024
Speelronde 4: 5-6 november 2024
Speelronde 5: 26-27 november 2024
Speelronde 6: 10-11 december 2024
Speelronde 7: 21-22 januari 2025
Speelronde 8: 29 januari 2025 (alle duels tegelijk)
Conclusie
Feyenoord koerst af op een tweede opeenvolgende deelname aan de Champions League. Hoewel FC Twente met zes punten achterstand nog niet uit zicht is, kan Feyenoord het zich niet veroorloven om buiten de top-twee te vallen en deelname aan het miljardenbal mis te lopen. Hoe dan ook blijft de opzet van het Europees toernooi hetzelfde; als Feyenoord zich onverhoopt niet weet te plaatsen voor de Champions League, zal het format in de Europa League hetzelfde zijn als hierboven beschreven staat.
Reacties
In de huidige opzet speelt de als 1ste geplaatste ploeg niet tegen een andere sterke als 1ste geplaatste ploeg. Een zwakke broeder komt ook eens uit tegen een andere zwakke broeder. Het zal voor het eindresultaat weinig verschil maken, de beste ploegen komen wel bovendrijven. Maar het kan de eerste fase van het toernooi wel wat onderhoudender maken.
We gaan echt niet iedereen eerst een paar jaar laten wennen aan een ranglijst en langzaam wat meer wedstrijden toevoegen.
We gaan echt niet uiteindelijk er een volledige competitie ervan maken met promotie / degradatie regelingen op Europees niveau.
En we laten ook niet de topclubs stapsgewijs toewerken naar grote selecties die zowel nationaal als Europees een competitie aankunnen zodat er elke week twee wedstrijden van je geliefde team gespeeld worden (zie de Amerikaanse sporten).
En het is ook niet zo dat de topclubs uit Spanje, Italie, Portugal, Nederland, België, Schotland en Frankrijk staan te springen om dit te doen omdat het nationaal te weinig oplevert en enkel stapsgewijs gaan omdat de PL een unieke propositie heeft (en de Bundesliga ook in mindere mate).
https://www.onsoranje.nl/tickets-all/nederlands-elftal-mannen?page=0