Hartman + Filter

Nieuws

"Het werkt bijna verslavend; dát wil je als voetballer”

Van de redactie

Het is snel gegaan met Quilindschy Hartman. De linksback laat zich zien in de Champions League en recentelijk debuteerde hij onder bondscoach Ronald Koeman in het Nederlands elftal. Die vele topwedstrijden smaken naar meer.

“Spelen met en tegen de echte top, het is echt genieten”, zo vertelt hij in Algemeen Dagblad. “Met Feyenoord in het Metropolitano van Atlético Madrid. We verloren en dan gebruik je de term ‘genieten’ niet, dat past niet. Maar hoe die gasten echt alles deden om te winnen. Diego Simeone op een paar meter van mij die ze maar bleef opzwepen. De pure klasse van Antoine Griezmann, het werkt bijna verslavend. Dát wil je als voetballer.”

Hartman kreeg later de indruk dat Griezmann hem niet vergeten was. “Anderhalve week later kwamen we elkaar weer tegen bij Nederland - Frankrijk. Dan heb je opeens dat gekke gevoel dat hij weet wie je bent. Zoals ik de duels met Kingsley Coman prachtig vond. Vorig seizoen de kwartfinale tegen AS Roma. De wedstrijd tegen Frankrijk met Oranje. Celtic, Atlético Madrid en Lazio, als je het hebt meegemaakt, wil je het wekelijks ervaren.’’

Premier League
Met die drang om wekelijks tegen de beste te voetballen hint Hartman op een overgang naar een topcompetitie. “Dat verlangen is er ook, natuurlijk. Maar verwar dat niet met iets dat lijkt op klaar met Feyenoord. Bij dit Feyenoord kan ik zo ongelooflijk mezelf zijn. Weet je, als Feyenoord in de Premier League zou spelen, zou ik morgen voor tien jaar bijtekenen en nooit meer vertrekken.”

De les van Di Maria
Eind juli speelde Feyenoord een oefenwedstrijd tegen Benfica en kende Hartman als directe tegenstander de Argentijnse wereldkampioen Angel di Maria. De 34-jarige steraanvaller liet hem zien wat er wordt gevraagd in de top. “Ik was voor die wedstrijd wel benieuwd. Zou hij zo gedisciplineerd zijn om telkens achter mij aan te komen? Nou, het antwoord was duidelijk. Hij bleef zijn verdedigende taken uitvoeren. Daar dacht ik wel: oké, als zulke grote spelers het voortdurend kunnen opbrengen... Maar aan de andere kant dacht ik ook: ik speel tegen die gasten, ze moeten ook energie leveren om mij af te stoppen, blijkbaar kan ik ook wel wat.’’ 

Keerzijde
De 22-jarige Hartman maakte ook al eens de keerzijde mee van een voetbalbestaan. "Het gaat nu hartstikke goed met mij. Maar ik weet wat het is om zwaar geblesseerd te raken. Dan is alles wat je nog hebt een contract. Op voetbalgebied dan. Op die momenten zat ik thuis en dacht ik ‘wat moet ik eigenlijk doen als ik geen prof zou kunnen worden.” Hartman ervaarde hoe snel het ook ineens kan gaan. “En dan opeens sluit je toch aan bij de eerste selectie, debuteer je in Feyenoord 1, pak je de landstitel, debuteer je in Oranje en speel je Champions League. In anderhalf jaar tijd.”

Verbeterd contract
Feyenoord beloonde de 22-jarige linksback inmiddels met een verbeterd contract, iets wat hij zeer waardeerde. “Ik had mijn contract verlengd bij Feyenoord, maar dat was vóór de landstitel, vóór veel topwedstrijden in Europa en zeker voor mijn debuut in Oranje. Als je dat wel allemaal hebt gepresteerd, dan hoort daar een hogere beloning bij. Directeur Dennis te Kloese voelt dat aan. Dus tekende ik al snel weer een nieuw en verbeterd contract.”

Delen

Reacties

Nog geen reacties