geertruida

VK Sportphoto

Nieuws

"Hij is een multifunctionele speler geworden"

Van de redactie

Lutsharel Geertruida maakte tegen Frankrijk zijn debuut in het Nederlands Elftal. Richard Grootscholten kent de verdediger uit zijn periode als hoofdopleidingen bij Feyenoord en is trots op de ontwikkeling van zijn voormalige pupil.

“Een goed debuut, want het is nooit makkelijk om dan te starten. En helemaal niet tegen Frankrijk”, zo zegt Grootscholten bij FC Rijnmond. “Zoals ik hem ken heeft hij zich misschien nog wat ingehouden. Dat heeft denk ik met zelfvertrouwen te maken.”

Grootscholten was drie jaar hoofdopleidingen op Varkenoord (2016-2019) en onder zijn bewind stroomden onder anderen Tyrell Malacia, Lutsharel Geertruida, Dylan Vente, Wouter Burger en Orkun Kökcu door naar de hoofdmacht van Feyenoord. Hij kan zich Geertruida nog goed herinneren. "Wat iedereen zegt: het is een geweldig persoon. Binnen de groep is het een teamspeler en een sfeermaker. Iemand ook die een groep bindt. Hij was nooit het grootste talent, maar daar had hij geen last van want hij deed zijn eigen ding. Dat vind ik ook een kwaliteit. Bij de jeugdelftallen van het Nederlands elftal speelde hij altijd rechtsback en bij ons centraal. Daar heeft hij beide posities goed ontwikkeld. Hij is niet voor niets voor het Nederlands Elftal geselecteerd. Hij is nu geblesseerd (hamstringblessure opgelopen tegen Frankrijk, red.), terwijl hij echt nooit geblesseerd was. Hij is iemand die fysiek al heel goed was en heel veel goals maakte.”  

Van Geertruida is bekent dat hij stottert en om die reden niet graag voor de camera staat. "Daar heeft hij wel last van in een gesprek, maar in het veld helemaal niet", zo zegt Grootscholten. "Ik denk dat hij daar al heel goed doorheen is gekomen. Hij blaakt van het zelfvertrouwen. Heel veel mensen die stotteren hebben dat juist niet.”

Geertruida maakte tegen Ajax de beslissende goal  in de Johan Cruijff Arena (2-3). Dat hij het beslissende doelpunt maakte kwam voor Grootscholten niet als een verrassing. "Elke wedstrijd in de jeugd waarin Feyenoord problemen had, stapte hij naar voren toe en maakte hij twee, soms drie goals per wedstrijd. Er waren zelfs twijfels of we hem niet gewoon als aanvallende middenvelder moesten opstellen. Dat zie je nu ook terug. Hij is een multifunctionele speler geworden. Hij heeft zich hartstikke goed ontwikkeld.”

Delen

Reacties

Nog geen reacties