Piet Bouts / FSV De Feijenoorder
Series
Historie • Feyenoord in de Champions League • Deel 1: 1997/1998
Voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 kwalificeerde Feyenoord zich voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Zes duels in het kampioenenbal moeten bepalen of de Rotterdammers ook kunnen overwinteren in het prestigieuze toernooi. Een mooi moment om terug te kijken op de andere 36 wedstrijden die we in de Champions League hebben gespeeld. Vandaag in deel 1: het seizoen 1997/1998.
Voorrondes: Henk Vos in de spotlights
Feyenoord besloot het Eredivisieseizoen 1996/1997 op een tweede plaats, op vier punten achterstand van kampioen PSV. Hiermee plaatsten we ons voor de voorronde van de Champions League waarin we FC Jazz uit Finland ontmoetten. De heenwedstrijd was vooral de wedstrijd van Henk Vos. Met twee goals leek hij de uitblinker te worden, totdat hij een directe rode kaart pakte. Ondanks de numerieke minderheid wonnen we in De Kuip met 6-2. Deze riante uitgangspositie werd in Finland niet meer uit handen gegeven: 1-2 winst.
Poulefase: Feyenoord tegen grootmachten
De loting bracht Feyenoord in een poule terecht met grootmachten Juventus en Manchester United en het kleine FC Košice uit Slowakije. De eerste wedstrijd was direct een hele lastige, in Turijn tegen Juventus. Bij de Italianen stonden onder anderen top spelers als Alessandro Del Piero, Didier Deschamps, ‘Pippo’ Inzaghi en Zinédine Zidane op het veld. Het bleek al snel een onmogelijke opgave voor Feyenoord. Binnen het kwartier had Del Piero al twee keer toegeslagen: 2-0. Voor rust maakte Inzaghi er ook nog eens 3-0 van. Toch leek de hoop terug te keren toen Jean-Paul van Gastel uit een strafschop de 3-1 binnenschoot. Zeker omdat ook Juventus-speler Angelo Di Livio een rode kaart ontving. Met tien man liep de club uit Turijn toch nog uit naar een 5-1 overwinning. Zo zag de toen nog jonge keeper Jerzy Dudek er erg onzeker uit, vooral bij het vijfde doelpunt van Juventus.
Thuis tegen FC Košice moesten de eerste punten in de Champions League dan maar gepakt worden. En zo geschiedde: dankzij goals van Jean-Paul van Gastel (uit wederom een strafschop) en Julio Ricardo Cruz was de wedstrijd al na één helft beslist: 2-0. Wat volgde was een dubbele confrontatie met de Engelse kampioen Manchester United. Een loodzwareopgave dus, zeker omdat Feyenoord ook in de nationale competitie hopelijk uit vorm was. Het vertrek van Ed de Goey, Ronald Koeman, Henrik Larsson en Gaston Taument bleek aan het begin van dit seizoen maar moeilijk op te vangen te zijn.
In Manchester werd er dan ook gekozen voor een behoudende tactiek met maar liefst vijf verdedigers. Bovendien was Cruz geschorst. Manchester beschikte over topspelers als David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes en keeper Peter Schmeichel. Een stunt zat er dan ook geen moment in, maar toch hielden we de schade netjes beperkt. Na goals van Scholes en Denis Irwin (een penalty na een overtreding van Patricio Graff) was het invaller Henk Vos die de Rotterdamse eer redde: 2-1.
Sir Alex Ferguson witheet
Dit bleek de laatste Champions League-wedstrijd van Arie Haan als trainer van Feyenoord te zijn geweest. Na een 4-0 nederlaag in de ArenA is het genoeg geweest. Haan werd voorlopig opgevolgd door Geert Meijer die dan ook op de bank zat tijdens het tweede treffen met Manchester United in De Kuip. Feyenoord begon goed en deed lange tijd niet onder voor de ‘Mancunians’. Totdat spits Andy Cole ontsnapte aan de aandacht van Bernhard Schuiteman en Dudek klopte met een listig lobje. Na de 0-1 werd het klasseverschil duidelijk en het was diezelfde Cole die ook voor de 0-2 en 0-3 zorgde. Vlak voor tijd redde Feyenoord de eer door een prachtig doelpunt van Igor Korneev: 1-3. De wedstrijd zou op een vervelende manier eindigen. De Engelsen ergerden zich al aan wat overtredingen van Cruz, toen Paul Bosvelt hard doorging op Irwin die hierdoor zwaar geblesseerd raakte. De United-spelers kookten van woede en trainer Alex Ferguson verbood zijn spelers shirtje te ruilen met Feyenoord-spelers. Overigens werden in de heenwedstrijd zowel Giovanni van Bronckhorst als Pablo Sánchez uit de wedstrijd geschopt; wellicht had dat er toch iets mee te maken.
Twee dagen na de thuisnederlaag tegen Manchester United werd Meijer weer assistent en wel van Leo Beenhakker die zijn jeugddroom zag uitkomen. De eerste Champions League-wedstrijd on der Beenhakker was de thuiswedstrijd tegen Juventus.
Goudhaantje Cruz
In een kolkende Kuip zou het de avond van Julio Ricardo Cruz worden. Maar ook van bijvoorbeeld George Boateng, die op basis van deze wedstrijd een transfer naar Engeland verdiende. Feyenoord vocht vanaf de eerste minuut voor een resultaat tegen de ‘Oude Dame’. In de tweede helft volgde het verschil via de Argentijnse spits. Eerst knalde hij een voorzet van Henk Vos hoog in de touwen en één minuut voor tijd rukte Cruz zich los van de Juventus-verdediging en had daarmee net voldoende ruimte om de bal in de verste hoek te schuiven: 2-0. De naam van Cruz werd luidkeels gescandeerd en De Kuip genoot met volle teugen van een fabuleuze avond.
Ook de tweede Champions League-duel onder Beenhakker zou in winst worden omgezet. In Slowakije maakte een doelpunt van Giovanni van Bronckhorst het verschil: 0-1.
De negen punten waren niet voldoende om door te gaan naar de volgende ronde, maar het was absoluut geen slechte score voor een debutant in zo’n zware poule. De tweede deelname zou twee seizoenen later volgen. De tweede keer dat we mee mochten doen aan de Champions League was in het seizoen 1999/2000. Het zouden maar liefst twaalf wedstrijden worden.
Foto's: Piet Bouts / FSV De Feijenoorder
Bron: Perspectief
Reacties
In 1997 kwam ik op vakantie in Schotland Wim Jansen bij een bezoek aan Celtic Park tegen. Gelukkig kon hij zeggen dat Feyenoord met 6-2 van die IJslanders had gewonnen. Eindelijk Champions League na die ongelofelijke teleurstelling tegen FC Porto in 1993.
Chelsea móest winnen van Lazio, dan hadden we in de kwartfinale achteraf bezien FC Barcelona geloot. Nu was dat Chelsea die dat mocht.