Piet Bouts / FSV De Feijenoorder | Bron: Perspectief
Series
Historie • Feyenoord in de Champions League • Deel 2: 1999/2000
Voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 kwalificeerde Feyenoord zich voor de groepsfase van de Champions League. Zes duels in het kampioenenbal moeten bepalen of de Rotterdammers ook kunnen overwinteren in het prestigieuze toernooi. Een mooi moment om terug te kijken op de andere wedstrijden die we in de groepsfase van de Champions League hebben gespeeld. Vandaag in deel 2: het seizoen 1999/2000.
Eerste groepsfase: loting met perspectief
Uiteraard hoeft er geen voorronde gespeeld te worden na de landstitel in 1999. Feyenoord komt in een poule terecht met Borussia Dortmund, het stugge Noorse Rosenborg en Boavista uit Portugal. Zeker geen makkelijke poule, maar doorgaan lijkt toch zeker tot de mogelijkheden te behoren.
De eerste wedstrijd is in De Kuip tegen Borussia Dortmund. Kees van Wonderen lijkt Feyenoord de drie punten te bezorgen, maar Dortmund-spits Fredi Bobic zorgt voor de 1-1 eindstand. Ook de tweede groepswedstrijd, uit tegen Rosenborg, eindigt in een gelijkspel. In Trondheim komen we in de eerste helft tot tweemaal toe op voorsprong dankzij Jon Dahl Tomasson en Bonaventure Kalou, maar het is twee keer John Carew die de Noren langszij brengt. De Feyenoord-verdediging had totaal geen vat op de boomlange, ijzersterke spits die later nog voor onder meer Aston Villa, AS Roma, Olympique Lyon en Valencia zou uitkomen.
Teleurstellend tweeluik tegen Boavista
Daarna volgen twee confrontaties met Boavista, op papier de minste tegenstander in de poule. Een driepunter is dan ook gewenst, om te beginnen in Portugal. Paul Bosvelt lijkt hiervoor te zorgen door Feyenoord in de tweede helft op voorsprong te schieten. Vlak voor tijd valt echter toch de gelijkmaker door Mario Silva. Ondanks een late rode kaart voor Boavista-doelman William komen we ook in de derde groepswedstrijd niet verder dan een gelijkspel.
In de eigen Kuip was het een herhaling van zetten. Feyenoord dat weer op voorsprong komt, deze keer door Tomasson, om vervolgens toch weer een late gelijkmaker van Boavista te incasseren. Voor de vierde keer op een rij weet de Stadionclub een voorsprong niet vast te houden en eindigt ook de vierde groepswedstrijd in een gelijkspel: 1-1.
Wat volgt is de lastige uitwedstrijd bij Borussia Dortmund. Nu eens komen we niet op voorsprong. Het is Otto Addo die de Duitsers vlak voor rust op voorsprong schiet. Feyenoord komt er niet echt aan te pas, maar het is Peter van Vossen die met een schitterend afstandsschot voor de gelijkmaker zorgt: 1-1. Het vijfde gelijkspel op rij, waardoor de beslissing valt in de laatste wedstrijd, thuis tegen het al geplaatste Rosenborg.
Somalia brengt Kuip in extase
Feyenoord stond voorafgaand aan de laatste ronde op de derde plaats, één punt achter Borussia Dortmund. Rosenborg was reeds groepswinnaar en Boavista stond vast op de laatste plaats. Een overwinning op Rosenborg was dus noodzakelijk, maar dan moest Boavista ook minimaal een punt pakken thuis tegen Dortmund. Al vrij snel kwam het goede nieuws uit Portugal dat Boavista op voorsprong kwam tegen Dortmund. Maar we moesten zelf dan dus ook winnen, wat er lange tijd niet in zat. Totdat de Braziliaanse spits Somalia werd ingebracht voor Igor Korneev. Hij scoorde in de 85ste minuut de allesbeslissende 1-0 waardoor Feyenoord – omdat Boavista met 1-0 van Dortmund won – zich plaatste voor de volgende poulefase. Een prachtige prestatie, die bovendien voor de nodige miljoenen in de clubkas zorgde.
NB: door de zege van Boavista op Dortmund zou Feyenoord uiteindelijk ook aan een gelijkspel tegen Rosenborg genoeg hebben gehad, maar laten we de goal van Somalia daarmee vooral niet tekort doen.
Tweede groepsfase: Beenhakker voelt zich 'verraden'
De tweede poulefase begint voor Feyenoord heel slecht. In Londen worden we door Chelsea helemaal zoek gespeeld, waarbij de 3-1 eindstand nog meeviel. De reden van de forse nederlaag is, behalve uiteraard het surplus aan kwaliteit aan Chelsea-zijde, dat Feyenoord in Londen in rep en roer is door de publiciteit rond Bert Konterman, Jean-Paul van Gastel en Kees van Wonderen. Zij lieten zich tegenover de media negatief uit over hun club en lieten zich ook nog ontvallen toe te zijn aan een buitenlandse club. Na de aframmeling door Chelsea liet Beenhakker woedend weten zich 'verraden' te voelen door de drie basisspelers.
Topprestatie met tien man
Het herstel volgde sneller dan verwacht, in de thuiswedstrijd tegen Olympique Marseille. Echter zag dat er in de openingsfase niet bepaald naar uit. Van Wonderen kreeg namelijk een directe rode kaart van de Portugese scheidsrechter Pereira voor het vasthouden van een doorgebroken speler. De Kuip ging echter vol achter de tien overgebleven Feyenoord-spelers staan en nadat de Fransen na rust ook met tien man kwamen te staan, was het Cruz die voor het eerst toesloeg: 1-0. Na een tweede rode kaart voor Marseille maakten Bosvelt en wederom Cruz het karwei af. Dit was één van Feyenoords beste wedstrijden van de afgelopen jaren, niet in de laatste plaats door de geweldige steun van het Legioen. Marseille beschikte toen namelijk over een heel sterk elftal met onder anderen de Franse wereldkampioenen Christophe Dugarry en Robert Pirès.
Romeinse stunt en legendarische persconferentie van Don Leo
Het werd allemaal nog veel mooier voor Feyenoord in deze ijzersterke tweede poule. Uit in Rome werd er namelijk gigantisch gestunt. Voorafgaand aan het duel sprak Leo Beenhakker de legendarische woorden tijdens de persconferentie. "We zijn hier wat later aangekomen dankzij de geweldige gastvrijheid van Lazio Roma. We zijn er voor het stadion uit gepleurd en hebben een half uur gezocht naar de ingang. We hebben nu ook bestuurlijk voorgesteld om de afvaardiging van Lazio volgende week onder te brengen in Pieterburen, het zeehondencentrum. Wellicht dat ze daar wat manieren kunnen leren."
Lazio, dat later dat jaar voor het eerst sinds 1974 kampioen van Italië zou worden, had een fenomenaal elftal met onder meer de Argentijnse middenvelders Juan Sebastián Veron (wiens vader in 1970 met Estudiantes tegen Feyenoord speelde), Diego Simeone en ook de Tsjechische alleskunner Pavel Nedved. Nadat Veron de Romeinen in de eerste helft op voorsprong had gezet, leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor Lazio. Maar dat was buiten invaller Tomasson gerekend. Hij mocht na rust invallen voor Kalou, die helaas net als Ulrich van Gobbel werd getrakteerd op oerwoudgeluiden door een gedeelte van het Romeinse publiek.
De middelvinger van Tomasson
De revanche mocht er zijn, want Tomasson scoorde twee keer en bezorgde Feyenoord een zeer onverwachte, maar vooral prachtige overwinning. Na zijn tweede goal volgde een middelvinger van Tomasson. Deze leek gericht op trainer Leo Beenhakker, die hem immers op de bank gehouden had, maar volgens de sympathieke Deen was het bedoeld voor het racistische publiek in Rome… Met zes punten uit drie duels stonden we er verrassend goed voor. In de thuiswedstrijd tegen Lazio kon zelfs een reuzenstap naar de kwartfinales gezet worden. In een zeer spannende, gelijkopgaande wedstrijd werd er echter niet gescoord: 0-0. Bij Feyenoord was rechtsback Van Gobbel de uitblinker en bij Lazio hield aanvoerder Alessandro Nesta de rijen gesloten.
Thuis tegen Chelsea had Feyenoord de kans om revanche te nemen voor de kansloze nederlaag in Londen. Bovendien zou bij een zege een kwartfinaleplaats zo goed als vaststaan. Het liep helaas anders bij de terugkeer van Ed de Goey in De Kuip. Gianfranco Zola zette 'The Blues’ vlak voor rust op voorsprong. Alles leek weer mogelijk na de gelijkmaker van Kalou, maar al vrij snel daarna was het Dennis Wise met de 1-2. Met man en macht zocht Feyenoord naar de zo belangrijke gelijkmaker, maar het was de Noorse spits Tore André Flo die de wedstrijd vlak voor tijd besliste: 1-3.
Teleurstelling
Ondanks de nederlaag tegen Chelsea konden we ons in de slotwedstrijd tegen het al uitgeschakelde Marseille nog steeds plaatsen voor de kwartfinales. Winst was noodzakelijk en een gunstige uitslag bij Chelsea – Lazio Roma. Geen van beide zat er helaas in. Feyenoord kwam in een slechte wedstrijd niet verder dan 0-0 in de Franse havenstad.
Desondanks kon er worden teruggekeken op een fantastisch tweede Champions League-seizoen. De goal van Somalia tegen Rosenborg, de prachtige overwinning met tien man tegen Marseille en de enorme stunt in Rome tegen Lazio zullen niet snel vergeten worden. Hopelijk wordt deze stunt herhaald. Het derde seizoen dat we uit zouden komen in de Champions League is het seizoen 2001/2002.
Reacties
Nog geen reacties