bayern

Piet Bouts / FSV De Feijenoorder | bron: Perspectief

Europees

Historie • Feyenoord in de Champions League • Deel 3: 2001/2002

Voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 kwalificeerde Feyenoord zich voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Zes duels in het kampioenenbal moeten bepalen of de Rotterdammers ook kunnen overwinteren in het prestigieuze toernooi. Een mooi moment om terug te kijken op de andere 36 wedstrijden die we in de Champions League hebben gespeeld. Vandaag in deel 3: het seizoen 2001/2002.

UEFA Cup-winst
Als we aan het seizoen 2001/2002 denken, dan denken we natuurlijk direct aan de prachtige winst van de UEFA Cup, met de finale in de eigen Kuip tegen Borussia Dortmund. Maar we begonnen dat seizoen toch echt in de Champions League, na een tweede plaats in de Eredivisie in het seizoen 2000/2001. Tegenstanders in de poule waren titelverdediger Bayern München, Spartak Moskou en Sparta Praag.

Moeizame start
Feyenoord begint zeer voortvarend aan de eerste wedstrijd, uit in Moskou. Via goals van Paul Bosvelt en Jon Dahl Tomasson gaan we rusten met een 0-2 voorsprong. In de tweede helft komen de sterke Russen opzetten en moet Feyenoord uiteindelijk genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. Jammer gezien de 0-2 voorsprong, maar al bij al geen slechte start in een moeilijke uitwedstrijd. De tweede wedstrijd was in Praag, tegen het plaatselijke Sparta. Op voor hand leek deze club de minste van de vier te zijn, maar niets bleek minder waar. Feyenoord heeft geen schijn van kans, mede door een vroege rode kaart van Ulrich van Gobbel. Het wordt maar liefst 4-0 voor de Tsjechische club.

Knappe remise
De beste wedstrijd in deze groepsfase speelt Feyenoord in de eigen Kuip tegen Bayern. Met een uitblinkende rechtsback, Pieter Collen. De Braziliaanse topspits Giovane Elber zet Bayern op voorsprong, maar via Tomasson en Pierre van Hooijdonk komt Feyenoord langszij. Vrij snel na rust is het weer Elber die scoort namens de Duitse club. Meer goals vallen er niet, maar De Kuip heeft genoten van een schitterende wedstrijd waarin we de titelverdediger toch maar mooi op een gelijkspel hebben gehouden.

De volgende wedstrijd is wederom in de eigen Kuip, tegen Sparta Praag. Op goal bij Feyenoord staat Henk Timmer, die vaste doelman Edwin Zoetebier vervangt. Timmer komt aan het einde van de eerste helft tekort bij een schot van de Tsjech Jarosik. In de tweede helft lukt het Feyenoord maar niet langszij te komen, en de frustraties lopen hoog op. Zo kunnen Van Hooijdonk en Ferry de Haan zich niet beheersen en ontvangen allebei een rode kaart. Tegen negen man maakt Sparta Praag er ook nog 0-2 van en toen werd duidelijk dat overwinteren in de Champions League er in ieder geval niet meer in zou zitten. Zeker omdat de volgende wedstrijd in München zou zijn.

Kwalificatie UEFA Cup
In Beieren verliest Feyenoord kansloos met 3-1. Johan Elmander, die de geschorste Van Hooijdonk vervangt, maakt de Rotterdamse goal. Thuis in de laatste wedstrijd tegen Spartak Moskou moeten we winnen om derde te worden en ons zo te plaatsen voor de UEFA Cup. Dit gebeurt ook, al is het met hangen en wurgen. Feyenoord heeft deze wedstrijd niet te klagen, zo wordt om dubieuze redenen een goal van Spartak afgekeurd. De uiteindelijk beslissende 2-1, al vroeg in de eerste helft, wordt gemaakt door Elmander. Een cruciale overwinning, want anders hadden we ons helemaal niet geplaatst voor de UEFA Cup. De rest is geschiedenis.

In het seizoen erna zou Feyenoord wederom uitkomen in het miljoenenbal.