fenerbahce

Piet Bouts / FSV De Feijenoorder | Bron: Perspectief

Series

Historie • Feyenoord in de Champions League • Deel 4: 2002/2003

Niels

Voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 kwalificeerde Feyenoord zich voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Zes duels in het kampioenenbal moeten bepalen of de Rotterdammers ook kunnen overwinteren in het prestigieuze toernooi. Een mooi moment om terug te kijken op de andere 36 wedstrijden die we in de Champions League hebben gespeeld. Vandaag in deel 4: het seizoen 2002/2003.

Turken op de banken voor Tomasson-loos Feyenoord
Het elftal is op het transfervrije vertrek van Tomasson naar AC Milan na zo goed als intact gebleven. Voordat het duel om de Europese Super Cup tegen Champions League-winnaar Real Madrid gespeeld wordt, dient Feyenoord in de laatste voorronde van de Champions League af te rekenen met het Turkse Fenerbahçe. Een club die flink geïnvesteerd heeft om de groepsfase van de Champions League te halen en bovendien veel fans in Rotterdam heeft. Ondanks de aanwezigheid van internationale topspelers als keeper Rüstü en aanvaller Ariël Ortega en de luidruchtige Turkse aanhangers zijn we in De Kuip met 1-0 te sterk. Het doelpunt komt op naam van Shinji Ono. In de return wordt een hel verwacht in Istanbul. We spelen echter zo goed daar dat we uiteindelijk na de 0-2 winst (doelpunten Buffel en weer Ono) een staande ovatie krijgen van de sportieve Turken.

Feyenoord reist vrijwel direct door naar Monaco voor het treffen met de Koninklijke. Wie niet meegaat, is toptalent Robin van Persie. Hij wordt na een aanvaring met trainer Bert van Marwijk naar huis gestuurd. In Monaco is Feyenoord niet opgewassen tegen Real met onder anderen Zinédine Zidane in de gelederen. Ondanks een prachtige vrije trap, van wie anders dan Pierre van Hooijdonk, verliezen we met 3-1 en gaat de Europese Super Cup naar de Madrilenen.

In september vangt de groepsfase van de Champions League aan. Het is de vierde keer dat Feyenoord aan de groepsfase deelneemt. In de poule van de Rotterdammers zitten grootmacht Juventus, het Newcastle United van Alan Shearer en het taaie Dinamo Kiev. In de eigen Kuip wacht in de openingswedstrijd het grote Juventus. De ‘Oude Dame’ is een oude bekende van ons, want in 1997 zaten de Italianen ook bij ons in de poule. Uit kregen we met liefst 5-1 klop, maar thuis werd het een heroïsche 2-0 overwinning door twee goals van Julio Ricardo Cruz (beschreven in de vorige editie). Cruz speelt al tijden in Italië, maar Van Hooijdonk is er nog wel.

Knap punt tegen vedettes uit Turijn
De Italianen komen op een 0-1 voorsprong door een doelpunt van Mauro Camoranesi. Lang blijft het zo, tot Van Hooijdonk een kwartier voor tijd een vrije trap mag nemen. Hij mag ‘m tot drie keer toe overnemen en scoort uiteindelijk de gelijkmaker: 1-1. Een verdiende stand, want Feyenoord speelt ondanks het ontbreken van Bosvelt (privé-omstandigheden) een goede wedstrijd. Ook nieuwelingen Chong-Gug Song, Sebastian Párdo en Thomas Buffel houden zich goed staande. Een knappe prestatie tegen Juve met bekende spelers als Buffon, Thuram, Davids, Nedved en Del Piero.

Winst in Engeland
De tweede wedstrijd, is een uitwedstrijd in het noorden van Engeland, tegen Newcastle United. De Engelsen, onder leiding van wijlen Sir Bobby Robson, leunen vooral op het aanvalsduo Shearer-Bellamy. Ze komen er echter niet aan te pas die avond. Feyenoord komt al vroeg in de wedstrijd op voorsprong na een heerlijke volley van Pardo. Een voorsprong die we vast weten te houden tot het einde. Zo zijn de Rotterdammers uitstekend gestart met vier punten uit twee wedstrijden. Nu wacht het tweeluik met Dinamo Kiev. Een plek in de volgende ronde lijkt ineens heel dichtbij.

Taaie Oekraïners
Een zege thuis tegen Kiev zou een grote stap richting de volgende ronde betekenen. De Oekraïners blijken echter taai en zijn levensgevaarlijk in de omschakeling. Feyenoord komt ondanks het inbrengen van Robin van Persie en Bonaventure Kalou niet door de muur heen en de wedstrijd eindigt zoals deze begon: 0-0. In Kiev speelt Feyenoord vervolgens een tamelijk kansloze wedstrijd. Na een kwartier komen de gastheren op voorsprong en als Valentin Belkevich vlak na rust de 2-0 maakt, is het over. Zo staat Feyenoord na vier wedstrijden ineens nog maar op vijf punten en de volgende wedstrijd is de op papier lastigste van allemaal, uit bij Juventus. In Turijn blijken we inderdaad helaas kansloos. Het wordt niet zo erg als in 1997 (5-1), maar de 2-0 nederlaag is dik verdiend. Beide doelpunten worden gemaakt door de slimme Italiaanse goaltjesdief Marco di Vaio.

Slotstuk met spektakel in De Kuip
Alles komt nu aan op de laatste wedstrijd, thuis tegen Newcastle. De Engelsen verloren de eerste drie duels, maar kunnen zich bij winst alsnog plaatsen voor de volgende ronde. Feyenoord heeft alles ook nog in eigen hand. Bij een gelijkspel gaat Kiev als nummer twee achter Juve door naar de volgende ronde. Een alles-of-niets wedstrijd dus. De Kuip kolkt vanaf de eerste minuut. Aan alles kun je merken dat dit een bijzondere avond zou worden. De Engelsen komen op 0-1 door Craig Bellamy en als na rust Hugo Viana er 0-2 van maakt, lijkt de wedstrijd beslist. Feyenoord geeft echter niet op en De Kuip gaat nog maar eens achter de eigen ploeg staan. Via goals van invaller Mariano Bombarda en Anthony Lurling komen we terug tot 2-2 en is alles weer mogelijk. De spanning is om te snijden, het spel golft op en neer en de sfeer is geweldig. Beide ploegen moeten winnen. De goal valt, in de laatste minuut, maar helaas aan de verkeerde kant. Het is Bellamy die Newcastle naar de volgende ronde schiet. En Feyenoord ligt eruit. We worden niet eens derde in de poule, zodat we op zijn minst nog de UEFA Cup konden verdedigen.

Ondanks de enorme teleurstelling, is de sfeer die avond geweldig. Craig Bellamy zou later meermaals aangeven nog nooit in zo’n prachtig stadion met zo’n geweldig publiek gespeeld te hebben.

Delen

Reacties

Mooi, en ook dat Bobby Robson nog wordt genoemd. Tegen zo'n grote club zo'n resultaat halen is altijd lekker.
Had Lurling niet te maken met mijn naam? Toch knap dat hij dan scoorde….
Lurling had niet echt Kuipvrees.
Vanaf zijn eerste wedstrijd voor Feyenoord was het Legioen zijn aan Kalou aangesmeerde rode kaart niet vergeten. Geen van de spelers die vanaf de start verguisd zijn, hebben het gered in de Kuip. Of is ee toch een geweest?
En vervolgens ging het eindeloos lang over de komst van Bellamy naar De Kuip.
Er is wel een coffeshop naar hem vernoemd!