napoli

Series

Historie • Feyenoord in de Champions League • Deel 5: 2017/2018

Voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 kwalificeerde Feyenoord zich voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Zes duels in het kampioenenbal moeten bepalen of de Rotterdammers ook kunnen overwinteren in het prestigieuze toernooi. Een mooi moment om terug te kijken op de andere 36 wedstrijden die we in de Champions League hebben gespeeld. Vandaag in het afsluitende deel 5 van deze serie: het seizoen 2017/2018.

Pijnlijke kennismaking met absolute wereldtop
Na de prachtige landstitel in 2017 kwamen we in een poule terecht met Manchester City, Napoli en Shakhtar Donetsk. De laatste tegenstander in de Champions League in De Kuip was ook een Engelse, Newcastle United. 5418 dagen later is dit ook weer het geval: Manchester City. Al binnen tien minuten werd duidelijk dat de verschillen met de echte Europese top wel heel groot zijn geworden de laatste jaren. Ondanks een versterkte defensie stond het toen al 0-2. Uiteindelijk zou het 0-4 worden en hadden we geen schijn van kans tegen de sterrenformatie van Josep Guardiola.

De tweede wedstrijd werd gespeeld in Napels. Helaas mochten er geen Feyenoordsupporters mee het stadion in. Ook in deze wedstrijd werd duidelijk dat er nog weinig ervaring was met het spelen op het allerhoogste niveau. De meest kinderlijke fouten achterin werden afgestraft. Bij een 2-0 achterstand, onder andere door een goal van de Belg Dries Mertens, mist Jens Toornstra ook nog eens een strafschop. Uiteindelijk redt Sofyan Amrabat in de blessuretijd nog een klein beetje de Rotterdamse eer: 3-1. Als Feyenoord nog iets wil in deze poule, moeten de twee wedstrijden tegen Shakhtar Donetsk minimaal vier punten opleveren, te beginnen in De Kuip. Makkelijker gezegd dan gedaan, want destijds had de Oekraïense club een uitstekend elftal. Toch begon Feyenoord voortreffelijk en scoorde Steven Berghuis al snel de 1-0. Helaas bleek dit niet genoeg te zijn. Shakhtar ging een stuk zorgvuldiger om met de kansen, wat uiteindelijk tot een 1-2 nederlaag leidde.

In Charkov (vanwege de oorlog speelde Shakhtar toen al niet meer thuis in het eigen Donetsk) begon Feyenoord ook goed dankzij een goal van spits Nicolai Jørgensen. Shakhtar reageerde snel met twee doelpunten en in de tweede helft zou het zelfs nog 3-1 worden. Zo blijven we dus nog steeds op nul punten steken en is overwintering in Europa alleen nog theoretisch mogelijk.

Positieve afsluiting CL-seizoen
Uit tegen Manchester City legde Feyenoord vervolgens wel een hele goede wedstrijd op de mat, met middenvelder Amrabat als een van de uitblinkers aan Rotterdamse zijde. Lang leek er minimaal een punt in te zitten, maar vlak voor tijd zorgde Raheem Sterling alsnog voor de 1-0. In de laatste wedstrijd thuis tegen Napoli moesten we dan maar van de hatelijke nul afkomen. Daar leek het lange tijd niet op nadat de Italianen al vroeg op voorsprong kwamen. Jørgensen zorgde nog voor rust voor de gelijkmaker. Toen Tonny Vilhena vlak voor tijd zijn tweede geel en dus rood kreeg, leek een punt het maximaal haalbare. Maar met tien man was het nota bene verdediger Jeremiah St. Juste die in de blessuretijd voor de 2-1 en zo de eerste drie punten zorgde. Ondanks de uitschakeling ontplofte De Kuip. De treffer werd gevierd alsof de volgende ronde was bereikt.

Toch nog een mooie afsluiting van een niet heel geslaagd Champions League-toernooi. Laten we hopen dat Feyenoord dit seizoen langer kan meedoen in Europa!

team-napoli
De basiself in het thuisduel tegen Napoli, de laatste groepswedstrijd voor Feyenoord in de Champions League van dat seizoen.
malacia
De jonge debutant Tyrell Malacia speelde een geweldige wedstrijd tegen de Italianen en werd door zijn teamgenoten na afloop van het duel naar voren geschoven om het Legioen te bedanken.