Hartman + Filter

Nieuws

"Ik dacht: deze mensen wil ik niet teleurstellen"

Van de redactie

Quilindschy Hartman is niet meer weg te denken uit het elftal van Arne Slot. De op Varkenoord opgeleide linksback kent dit seizoen zijn doorbraak bij de club die in zijn hart ligt opgesloten. 

“Ik kwam als kleine jongen al met mijn moeder in de Kuip. Het zit er bij mij wel diep in, dat Feyenoordgevoel. Maar dat is ook een heel sociaal gevoel”, aldus Hartman in de Volkskrant.

Voor Hartman is er geen andere club, zo herinnert oud-jeugdtrainer Gaston Taument zich. Wanneer in de jeugd ploeggenoten de overstap maakten naar aartsrivaal Ajax, kon Hartman daar met zijn pet niet bij. Op het veld is Hartman een pitbull, maar buiten het veld juist een sociale jongen, zo vertelt Taument. “Quilindschy was verder altijd positief, iedere trainer liep weg met hem. Geen exceptioneel talent, wel een geweldig linkerbeen. Hij geeft nooit op en is heel sociaal. Hij komt nog steeds wel eens ouwehoeren bij ons op de jeugdafdeling.”

Hartman is inmiddels basisspeler, blonk uit in grote wedstrijden en behoorde tot de voorselectie van het Nederlands Elftal. Het kan hard gaan in een seizoen, zegt Hartman die aangeeft momenteel zijn droom te leven. “Ik ben een beetje aan het ontdekken wat die inhoudt. Hoe dat nou in het echt is.” Door zijn vele blessureleed was er twijfel of Hartman het eerste elftal wel zou halen. “Ik zag jongens debuteren, doorbreken of snel weer weggaan. Ik gun iedereen alles, maar dacht soms wel: ik ben niet minder, misschien wel beter. Maar ik moest eerst weer vertrouwen in mijn lijf krijgen.”

Klassieker
Trainer Arne Slot prijst zijn linksback als een intelligente speler met persoonlijkheid, die bovendien goed tussen de linies kan spelen en op de juiste momenten aanvallend opkomt. Maar Hartman is ook een speler die nog veel kan leren. Beide aspecten kwamen terug tijdens de laatste Klassieker, waarin Hartman de assist verzorgde bij de 0-1 van Santiago Gimenez, maar even later bijna met een tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. “Het voelde een beetje dubbel. Maar ik weet: je leert niet alleen van positieve, maar misschien nog wel meer van negatieve dingen. En de blijdschap van de winst overheerste”, zo kijkt Hartman terug op die wedstrijd.

Busonthaal
Na de winst in Amsterdam werden Hartman en zijn ploeggenoten door duizenden uitzinnige supporters onthaald in Rotterdam. “We deden met de bus anderhalf uur over de laatste honderd meter. Echt een gekkenhuis, met overal vuurwerk waar ik eigenlijk niet zo van ben. Maar het was heel indrukwekkend. Ik dacht: deze mensen wil ik niet teleurstellen.”

Het eerste seizoen van Hartman kan meteen een memorabele worden. Met Feyenoord strijd hij nog mee om drie prijzen en bovendien is hij opgenomen in de selectie van Jong Oranje, waarmee hij komende zomer een Europees Kampioenschap hoopt te spelen. Vorige week was hij direct basisspeler bij Jong Oranje, waar hij bekende gezichten tegenkomt. “Ik kende al veel jongens, onder wie Crysencio Summerville. Ik speelde lang met hem in de Feyenoordjeugd, we zijn bijna even oud. Op de training stonden we vaak tegenover elkaar. Voor mij perfect, want hij is supersnel en vaardig. Daar leerde ik veel van. Mooi dat hij het zo goed doet bij Leeds United.”

Hartman hoopt net als Summerville ook de Premier League te halen. Maar eerst wacht komende zondag Sparta. Wederom een belangrijke wedstrijd in de race om het kampioenschap.

Delen

Reacties

Had al 2x rood kunnen krijgen.
Dat kunnen we niet gebruiken
Fanatiek is mooi, maar wel je kop erbij houden
Want in het verleden zijn we vaak kansloos geweest in Adam vanwege een vroege rode kaart .
Dus hij was gewaarschuwd, en als je dan toch zoveel risico neemt is dat niet slim.
Kan je het kampioenschap kosten.
Valt ook wel weer mee. Die eerste geel was overtrokken en die tweede had die kunnen krijgen en was niet slim. Om het nou af te doen als 'dom' vind ik overdreven. Tegen NEC was daarentegen wel een rare actie
Typische reactie van een Feyenoorder
Altijd naar excuses zoeken.
Het was niet dom, nee het was heel dom.
Jullie lijken wel ouders, die praten ook alles goed.
Dat doet ie anders nooit.

Nee ook daar moet de lat omhoog .
Je moet zo professioneel zijn dat je niet in die situatie terechtkomt.
En dan nog de bal wegschieten en een kwaaie kop trekken
We zijn geen cafe elftal
Dat is de leercurve van een jonge speler. Malacia was in het begin ook te druistig.
Prima ventje zondermeer, maar niet meer weg te denken? Lopez maakte een prima indruk in de wedstrijden waarin hij speelde.