sinclair-bischop

VK Sportphoto

De Feijenoorder

"Ik ging van de supportersvakken naar de perstribune, waar ik me moest inhouden”

Van de redactie

Na zijn laatste radioverslag in de Kuip kreeg hij van Arne Slot een Feyenoordshirt cadeau met zijn naam achterop. Na 23 jaar stopt Sinclair Bischop bij RTV Rijnmond en maakt de overstap naar ESPN.

In Hand in Hand, met magazine van FSV De Feijenoorder, blikt hij terug op enkele opzienbarende momenten uit de jaren dat hij voor Rijnmond de wedstrijden van Feyenoord volgde.

Sinclair Bischop kan worden omschreven als een supporter die verslaggever werd. Als seizoenkaarthouder maakte hij de legendarische uitwedstrijden mee tegen Tottenham Hotspur en Werder Bremen. Met een flinke kater gaat hij in 1998 op sollicitatiegesprek bij TV Rijnmond. “De dag ervoor was ik naar Feyenoord – Stuttgart geweest, een wedstrijd die ze dramatisch verloren”, vertelt Bischop over de uitschakeling in blessuretijd. “Ik was er natuurlijk doodziek van en hoopte niet dat ze over Feyenoord zouden beginnen. Vervolgens liep ik in 1999 stage bij Rijnmond en waren er maar weinig mensen op de sportredactie. Toen moest ik op het eind van het seizoen opeens rond de wedstrijden van Feyenoord gaan werken en zag Feyenoord opeens vanaf de perstribune kampioen worden. De transformatie van supporter naar journalist was wel heel raar. Ik ging van de supportersvakken met mijn vrienden naar de perstribune, waar ik me moest inhouden.”

Ook 2002 was voor Bischop een bijzonder jaar, waarin hij de UEFA Cup winst van dichtbij meemaakte. De wedstrijd die Feyenoord speelde tegen PSV is misschien wel de meest legendarische wedstrijd. Toen Van Hooijdonk die bal binnenkopte, was de ontlading ook op de perstribune enorm. De cameraman lag half over me heen.” De finale in de Kuip tegen Borussia Dortmund werd overschaduwd door de moord op Pim Fortuyn. “Er zou daardoor geen huldiging zijn en ik zou op het bordes verslag doen. Eigenlijk ging het als een nachtkaars uit, maar dat werd goedgemaakt tijdens de wedstrijd.” Na de 3-2 winst is er blijdschap, maar moet ook direct de knop om. “Ik heb echt de hele nacht doorgewerkt tot 8 uur om alles af te krijgen. Uiteindelijk liep ik door de stad en zag al die supporters. Dan baal je wel dat je niet in de stad kan zijn op zo’n moment.”

In 2016 neemt Bischop het stokje over van Jan Dirk Stouten als clubwatcher. Samen met collega Dennis van Eersel beland hij direct in een kampioensjaar. Hij maakt het op een bizarre manier mee. “Ik had kort daarvoor mijn been gebroken en moest geopereerd worden. Na de operatie zou ik nog een aantal dagen nodig hebben om het te laten herstellen. Ik had uitgerekend dat het precies goed uit zou komen om de uitwedstrijd bij Excelsior te verslaan met pijnstillers. Door de meivakantie kon ik echter pas een week later geopereerd worden, waardoor alles in duigen leek te vallen. Ik gaf aan dat ik dat jammer vond en had gehoopt toch Excelsior – Feyenoord te kunnen verslaan. Toen herkende de arts me en deed snel een belletje. De volgende dag kon ik geopereerd worden, als ik maar de naam van de arts zou noemen.”

Ondanks alle inspanningen wordt het een dramatische dag. Feyenoord verliest met 3-0 en het feestje moet worden uitgesteld. En Bischop moet terug naar het ziekenhuis. “Een week later tegen Heracles ging het al iets beter met mijn been, maar het was nog niet geweldig. Uiteindelijk won Feyenoord die wedstrijd en werd het kampioen. Na afloop moest ik weer direct naar huis, terwijl heel de stad uitliep en het één groot feest was. De dag erna tijdens de huldiging moest ik in het ziekenhuis zijn, terwijl Rotterdam feestvierde en mijn collega’s mooie reportages maakten. Het was heel raar om het op die manier mee te maken.”

Heel even lonkte er een tweede Europese prijs voor Bischop. “De kroon op mijn werk bij Rijnmond was natuurlijk als Feyenoord ook nog eens de Conference League had gewonnen. Toch was het misschien wel het maximaal haalbare, als je kijkt waar Feyenoord vandaan komt. Door de Road to Tirana met heel mooie trips waar ik heel mooie herinneringen aan bewaar, is het een mooi afscheid. Het had natuurlijk nog mooier gekund, maar na 23 jaar Rijnmond ben ik blij dat ik kan zeggen dat Feyenoord in mijn eerste jaar in 1999 kampioen werd, dat ik de UEFA Cup in 2002 en het kampioenschap van 2017 van dichtbij heb meegemaakt en in het laatste jaar bij de finale van de Conference League ben geweest. Dan bof ik, want er zijn veel verslaggevers bij Rijnmond die het met minder prijzen hebben moeten doen.”

De supporter die verslaggever werd, zal voor velen de verslaggever blijven die supporter is. “Elke verslaggever, maar ook scheidsrechter, heeft ooit ergens een voorkeur voor gehad. Bij een chauvinistische omroep als Rijnmond kan je die voorkeur ook uitdragen, maar bij ESPN moet je gewoon professioneel zijn en dat kan ik ook wel.”

Hand in Hand is het magazine van supportersvereniging FSV De Feijenoorder. Leden ontvangen Hand in Hand aan huis. Word nu ook lid.  

Delen

Reacties

Mooi dat er nu ook een verslaggever met een Feyenoord achtergrond, bij ESPN an de slag gaat.
Zal Arne ook blij mee zin.

En hoog tijd ook, want bij Viaplay en Ziggo is het alleen maar Noord Holland wat de klok slaat,
De schrijvende pers is niet veel beter met het AD als dieptepunt.
Vooral die podcast met ene Etienne Verhoef, wie kent m (niet).

Gelukkig zijn er nog mensen als Sinclair en de Dick voor Mekaar podcast, die een beetje tegengas kunnen geven.
Mooi dat er nu ook een verslaggever met een Feyenoord achtergrond, bij ESPN an de slag gaat.
Zal Arne ook blij mee zin.

En hoog tijd ook, want bij Viaplay en Ziggo is het alleen maar Noord Holland wat de klok slaat,
De schrijvende pers is niet veel beter met het AD als dieptepunt.
Vooral die podcast met ene Etienne Verhoef, wie kent m (niet).

Gelukkig zijn er nog mensen als Sinclair en de Dick voor Mekaar podcast, die een beetje tegengas kunnen geven.
Goeie gozer sinclair, veel succes bij espn