gerard-kerkum

Piet Bouts / FSV De Feijenoorder

Series

In Memoriam • Gerard Kerkum (1930-2018)

Van de redactie

26 MEI 2018. Vandaag in 2018 overleed Feyenoordicoon Gerard Kerkum op 87-jarige leeftijd. De op 17 december 1930 geboren Rotterdammer was een leven lang Feyenoorder en diende de club in verschillende functies, waaronder als speler en voorzitter.

Kerkum werd in 1946 als 16-jarige jongen lid van Feyenoord en zou dit de rest van zijn leven blijven. “Een leven zonder Feyenoord? Dat is niet voor te stellen en dat kan gelukkig ook niet voorkomen, want dat zou betekenen dat ik er niet meer ben”, zo verwoorde Kerkum zijn diepgewortelde clubgevoel in 2008 in Feyenoord Magazine.

Spelerscarrière
Wanneer Kerkum 20 jaar oud is, debuteert hij onder trainer Richard Dombi in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Hermes DVS. De rechtsback zou in de vijftien seizoenen daarna zijn plek niet meer afstaan. Tussen 1950 en 1965 komt Kerkum tot 349 wedstrijden in het eerste. 

Met Kerkum als aanvoerder verovert Feyenoord eerst Nederland en daarna Europa. Hij is onderdeel van de kampioensteams van 1961, 1962 en 1965, wint de KNVB Beker in 1965 en haalt in 1963 de halve finales van de Europacup I. Kerkum haalt bovendien het Nederlands elftal waarvoor hij één keer uitkomt.

Kerkum memoreerde regelmatig aan het meest indrukwekkende moment dat hij bij de club had beleefd. Het vertrek van de met 1.600 supporters gevulde schepen Groote Beer en Waterman naar Lissabon, waar Feyenoord tegen Benfica zal spelen in de halve finale van de Europacup I. “Wij moesten die zaterdagochtend trainen en zouden zelf pas op maandag naar Portugal vliegen. Ik ben in de auto gestapt en met de videocamera richting de boten gegaan. Het zien vertrekken van de schepen was zeer emotioneel”, zo vertelde hij daarover.

Bestuurder
Na zijn spelerscarrière neemt Kerkum zitting in het bestuur van Feyenoord. Als bestuurslid maakt hij de winst van de Europacup I en de Wereldbeker mee. Naast zijn werkzaamheden voor de club bouwt Kerkum aan een maatschappelijke carrière in een bouwbedrijf. Van 1982 tot 1989 is Kerkum voorzitter van Feyenoord. In 1984 wint Feyenoord de dubbel nadat het Kerkum lukt Johan Cruijff te contracteren. 

In 2006 keert hij in een officiële rol terug bij Feyenoord. De oud-speler wordt voorzitter van de Commissie Kerkum die, op verzoek van de directie van Feyenoord, een bindend advies geeft over een nieuwe organisatiestructuur. Later wordt Kerkum voorzitter van de Stichting Continuïteit Feyenoord, één van de hoogste organen binnen de club. De stichting beheert onder meer het gouden aandeel en bewaakt het cultureel erfgoed van de club. 

Feyenoordicoon
Gerard Kerkum speelde zijn gehele actieve voetballoopbaan voor Feyenoord. Hij won prijzen en was de aanvoerder van het elftal dat Feyenoord voor het eerst Europees op de kaart zette. Na zijn periode als speler diende hij de club in tal van bestuurlijke functies. 

Als eerbetoon aan zijn verdiensten voor de club werd in 2015, op de dag van zijn 85ste verjaardag, de bestuurskamer naar hem vernoemd. “Ik voel me vereerd. Veel van mijn voorgangers – waaronder Cor Kieboom, voor wie ik altijd veel respect heb gehad – hebben postuum een ruimte in De Kuip naar zich vernoemd gekregen. Dat ik dit bij leven mag meemaken, maakt me zeer trots”, zo vertelde Kerkum destijds.

Op 28 mei 2018 komt Gerard Kerkum te overlijden. Hij was ongeneeslijk ziek.

Delen

Reacties

Als iemand een Mister Feyenoord was dan was het Gerard Kerkum!
Mister teloorgang Feyenoord
Het was een man vol rancune.
Jorien van den Herik nam het van hem over en behoedde Feyenoord samen met mister Feyenoord Wim Jansen van een faillissement.
In 2006 nam Gerard Kerkum wraak op hem en stevende Feyenoord onder hem opnieuw af op een faillissement. De Vrienden, Van Geel en Ronald Koeman waren daarna onze redders.
Uiteindelijk zijn het financieel moeilijke tijden gebleven totdat Arne Slot alles positief veranderde bij Feyenoord.

Gerard Kerkum had alleen als speler grote waarde voor onze club.
Die man was een ramp voor onze club