wim-jansen

Piet Bouts / VK Sportphoto

Series

In Memoriam • Wim Jansen (1946-2022)

Dennis

25 JANUARI 2022. Vandaag in 2022 overleed Feyenoordicoon Wim Jansen op 75-jarige leeftijd. De op 28 oktober 1946 geboren Rotterdammer speelde maar liefst vijftien seizoenen voor Feyenoord. Na zijn spelerscarrière bleef hij betrokken bij de Rotterdamse club en vervulde hij in afwisselden periodes de functie van hoofdtrainer, technische directeur en adviseur. Bovendien was hij de drijvende kracht achter de jeugdopleiding op Varkenoord.

Wim Jansen is een van de groten in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal. De ras-Feyenoorder werd gezien als de onmisbare schakel op het middenveld van een topteam. Als speler beheerste Jansen alle facetten van het spel. Hij was technisch zeer vaardig, snel, gezegend met een enorm inzicht en bracht de intensiteit die doorslaggevend is om te heersen over het middenveld. Een grote speler, die niet zo nodig met interviews in de krant hoefde. Liever zette hij de lijnen uit op de achtergrond. Het leverde hem de bijnaam ‘Stille Willem’ op.

Spelerscarrière
Bij Feyenoord won Jansen elke denkbare prijs. Met de club werd hij drie keer landskampioen (1969, 1971, 1974) en won hij eenmaal de KNVB Beker (1969), terwijl hij internationaal met de Rotterdammers beslag legde op de Europa Cup 1 (1970), Wereldbeker (1970) en UEFA Cup (1974). Tijdens deze hoogtijdagen uit de clubgeschiedenis vormde Jansen een legendarisch middenveld met Willem van Hanegem en de Oostenrijkse alleskunner Franz Hasil. Jansen speelde uiteindelijk 422 wedstrijden voor Feyenoord, waarin hij 34 keer scoorde.

Na vijftien seizoenen verruilde Jansen het voetballen in De Kuip voor een avontuur in de Verenigde Staten bij Washington Diplomats. Na één seizoen vertrok hij, om vervolgens twee seizoenen te gaan spelen bij aartsrivaal Ajax. Deze overstap werd hem door een deel van de Feyenoordsupporters niet in dank afgenomen. Tijdens de warming-up voor zijn debuut voor Ajax, uitgerekend in een wedstrijd tegen Feyenoord, kreeg hij vanaf de tribune een ijsbal op zijn oog gegooid, waardoor hij zich noodgedwongen al vroeg in de wedstrijd moest laten vervangen.

Jansen was vaste basisspeler in het Nederlands Elftal, waarvoor hij 65 keer uitkwam en één doelpunt maakte. Met Oranje speelde hij in de WK-finales van 1974 en 1978.

Trainer en technisch directeur
Na zijn voetballoopbaan keerde Jansen terug bij Feyenoord. Vier seizoenen was hij jeugdtrainer en daarna één seizoen assistent-trainer. In 1987 vertrok de oer-Feyenoorder om dienstverbanden aan te gaan bij SC Lokeren en SVV, om in 1990 terug te keren in De Kuip als hoofdtrainer in een uiterst donkere tijd van de club. Feyenoord zat die periode in zowel sportief als financieel opzicht in een diep dal. Onder leiding van Jansen werd de lijn naar boven weer ingezet, met de winst van twee KNVB Bekers (1991, 1992) tot gevolg. Na deze wederopstanding maakte Jansen als hoofdtrainer vrijwillig plaats voor Willem van Hanegem en werd hij technisch directeur. In die rol werd hij landskampioen in 1993 en won hij opnieuw de KNVB beker in 1994.

Na uitstapjes naar bij het nationale elftal van Saoedi Arabië, Sanfrecce Hiroshima (Japan), Celtic (Schotland) en Urawa Red Diamonds (wederom Japan) keerde Jansen in het seizoen 2005/06 terug bij Feyenoord als technisch adviseur. Aan het begin van het seizoen 2008/09 maakte hij plots zijn rentree op het trainingsveld en werd hij assistent van de nieuwe Feyenoordtrainer Gertjan Verbeek. Na zeven maanden werd Verbeek ontslagen en verklaarde Jansen zich solidair door eveneens op te stappen. In 2011 keerde hij terug bij zijn grote liefde en ging hij de trainers binnen de jeugdopleiding begeleiden.

Feyenoordicoon
Wilhelmus Marinus Antonius ‘Wim’ Jansen was het overgrote deel van zijn leven in dienst van Feyenoord. Hij won met de club als speler alle prijzen die er te winnen waren en stapte als hoofdtrainer in toen de club hem het hardste nodig had. Bovendien was hij met zijn voetbal know-how de geestelijke vader van de jeugdopleiding op Varkenoord. 

Op 25 januari 2022 overleed de oer-Feyenoorder, die leed aan de ziekte van Alzheimer. Als eerbetoon aan zijn staat van dienst werd op Varkenoord het 'Wim Jansenplein' onthuld. In 2023 werd in de Rotterdamse wijk Oude Noorden, daar waar Jansen opgroeide, een muurschildering van hem onthuld. 

wim-jansen
background-wimjansenplein

Delen

Reacties

Rest In Peace ! 🕯️

Sterkte aan alle familieleden en nabestaanden en Feyenoorders op deze gedenkwaardige dag.
Een genie, een grootheid, een meester, een echte meneer.
Ik hoop dat je zacht rust, Wim.