wereldbeker-5

Theo Laseroms (rechts) en Rinus Israel met de Wereldbeker. Foto: Piet Bouts/ FSV De Feijenoorder

Series

In Memoriam • Theo 'De Tank' Laseroms (1940-1991)

Dennis

25 APRIL 1991. Vandaag is de sterfdag van Theo Laseroms, aan wiens leven in 1991 onverwachts een einde kwam op 51-jarige leeftijd. De in Roosendaal geboren ‘Theo de Tank’ speelde vier seizoenen voor Feyenoord en was een van de steunpilaren in het elftal van trainer Ernst Happel, dat in 1970 als eerste Nederlandse club de Europa Cup I en Wereldbeker won.

Laseroms begon zijn carrière in 1956 bij RBC, waarna hij via NAC bij Sparta beland. Bij die club wint hij de KNVB Beker en wordt hij opgeroepen voor het Nederlands Elftal. Dat de spijkerharde verdediger, die in Rotterdam-West de bijnaam ‘Theo de Tank’ heeft gekregen, wordt geselecteerd doet bij menigeen de wenkbrauwen fronsen. Bondscoach Denis Neville wil echter het WK van 1966 halen en stelt dat ‘je de eindronde niet met padvinders haalt.‘

George Best
Laseroms maakt zijn debuut voor Oranje op 7 april 1965 in een wedstrijd tegen Noord-Ierland. Daarin vormt hij voor het eerst een centraal verdedigingsduo met Rinus Israel, die dan nog voor DWS speelt. Laseroms heeft de taak om het grote talent George Best uit te schakelen. Laseroms klapt er keer op keer bovenop bij de jonge sterspeler van Manchester United. Best speelt een verloren wedstrijd, die in een bloedeloos gelijkspel eindigt. Na afloop reageert Best getergd op de speelstijl van Laseroms. “Dit is geen voetballer meer, dit is een cowboy. Hij moet alleen nog een lasso meenemen.” 

Rinus Israel
Na een kortstondig avontuur bij Pittsburgh Phantoms in de Verenigde Staten, beland Laseroms in 1968 bij Feyenoord. Daar moet de dan 27-jarige verdediger met Rinus Israel het verdedigingscentrum gaan vormen. Het is het begin van een uiterst succesvolle samenwerking. ‘Theo de Tank’ en ‘IJzeren Rinus’ groeien in Rotterdam uit tot een gevreesd verdedigingsduo. Spitsen weten vooraf, ze worden of reglementair gestopt door het tweetal, of ze gaan gestrekt. Laseroms omschreef zijn taak in het veld destijds als volgt: “Wanneer ik een spits moet uitschakelen, ga ik er hard in. Wanneer dat niet voldoende blijkt, ga ik er het volgende duel nog harder in. Net zo hard als uiteindelijk nodig is om hem uit te schakelen.”  

Naast de vele verhalen over het meedogenloze optreden van het duo, kunnen Laseroms en Israel vooral leunen op imposante statistieken. In de vier seizoenen dat Laseroms en Israël samen het verdedigingscentrum vormden, incasseert Feyenoord in de Eredivisie slechts 21, 22, 24 en 24 tegendoelpunten. 

Prijzen
Tussen 1968 en 1972 speelt Laseroms een imposante erelijst bij elkaar. Met de Rotterdamse club wordt hij twee keer landskampioen en wint hij de KNVB Beker. Daarnaast staat hij in de basis van het elftal dat voor de grootste triomfen in de clubgeschiedenis zorgt: het winnen van de Europa Cup I en de Wereldbeker. Aan het einde van zijn vierde seizoen raakt Laseroms in conflict met trainer Ernst Happel en vertrekt naar KAA Gent. Na twee seizoenen in België komt er een einde aan de voetbalcarrière van de stoere verdediger. 

Na zijn actieve loopbaan begint Laseroms aan een weinig succesvolle trainersloopbaan langs clubs als Heracles, PEC Zwolle, Helmond Sport en verenigingen uit Bahrein en Saoedi-Arabië. In 1991 overlijdt Theo Laseroms in Zwolle - net als zijn vader Jan – onverwachts op jonge leeftijd aan een hartaanval. Hij is op dat moment pas 51 jaar. 

Delen

Reacties

Het was ook de tijd dat je als supporter bij een 1-0 stand voor Feijenoord rustig achterover kon leunen. Israël en Laseroms hielden toch wel de deur dicht. Winst verzekerd
Kampioenswedstrijd Ajax-Feijenoord 1971 in het Olympisch Stadion.Tot kort voor de wedstrijd was het onzeker of de geblesseerden Israël en Laseroms mee konden doen. Tot schrik van de Amsterdammers kwamen zij toch allebei het veld op. Devoorhoede Keizer, Cruyff, Swart had niets te vertellen. Feyenoord won met 3-1 en werd kampioen. Twee doelpunten van Dick Schneider. Ik was er bij. Een van mijn mooiste wedstrijd in mijn Feijenoordjaren.
Theo Laseroms vormde met Rinus Israel een gevreesd verdedigingsduo in het voor mij meest favoriete Feyenoord aller tijden. Bij mij staat nog steeds de sliding van Laseroms op het netvlies, die hij maakte in de uitwedstrijd tegen Legia Warschau. Op een bevroren en modderig veld zette "Theo de Tank" een sliding in op de rand van het strafschopgebied en gleed, onderweg de bal veroverend, over de achterlijn.
Een andere herinnering heb ik aan het radioverslag van Ajax-Feyenoord in het Olympisch Stadion.
Johan Cruijff en Piet Keizer waren doodsbang om geblesseerd te raken voor de finale Europa Cup 1, die Ajax kort daarna in Londen zou spelen. Helaas is deze genadeloze verdediger op betrekkelijk jonge leeftijd overleden.
Die laatste wedstrijd eindigde in 3-3. Na eerst met 1-3 te hebben voorgestaan. Door een combinatie van een blunder van Treijtel en een overtreding van Johan C scoorde de laatste de gelijkmaker. Daarna schoot Keizer nog op de paal. Beide elftallen waren toen pure wereldklasse.