team-oranje-geertruida-proshots

Proshots

Nieuws

Internationals op EK leveren Feyenoord miljoenenbedrag op

Karst

De voorbereidingen op het nieuwe seizoen zijn afgelopen week gestart, maar nog niet met een complete selectie. Feyenoord mist namelijk nog een flink aantal spelers die internationale verplichtingen hebben of nog op vakantie zijn. Toch ontvangt Feyenoord van de UEFA een compensatie van ruim anderhalf miljoen euro voor het afstaan van deze spelers.

Toch levert zo'n groot eindtoernooi in de zomer tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen ook nog iets op voor de Rotterdammers. Zo zal de Stadionclub een aardig zakcentje opstrijken, doordat de UEFA vergoedingen uitkeert aan clubs voor het afstaan van spelers die onder contract staan bij Feyenoord.

Veel clubs zijn er niet happig op om spelers, waarin zij miljoenen investeren, 'gratis' uit te lenen aan een eindtoernooi tijdens de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Daarom heeft de UEFA in 2008 het 'Clubs Benefit Programme' in het leven geroepen. Voor het EK 2024 in Duitsland heeft de Europese voetbalbond een recordbedrag van 140 miljoen euro aan compensaties gereserveerd voor alle clubs die spelers leveren.

Elke dag dat een speler bij zijn nationale team verblijft tijdens het EK, ontvangt de desbetreffende club geld, ongeacht de speeltijd van de speler. Voor teams uit de Eredivisie ligt dit bedrag naar schatting op 8800 euro per dag. De teller begint tien dagen voor de eerste EK-wedstrijd van het desbetreffende land en stopt één dag na uitschakeling van het land.

Feyenoord heeft zeven spelers die geselecteerd zijn voor het EK: Justin Bijlow (Nederland), Lutsharel Geertruida (Nederland), Dávid Hancko (Slowakije), Leo Sauer (Slowakije), Gernot Trauner (Oostenrijk), Luka Ivanusec (Kroatië) en Ondrej Lingr (Tsjechië). Van deze spelers zijn nu alleen Bijlow en Geertruida nog actief op het toernooi.

Doordat Slowakije en Oostenrijk de knock-outfase hebben bereikt en Nederland in de kwartfinale staat, is Feyenoord al verzekerd van meer dan 1,6 miljoen euro aan UEFA-vergoedingen. Dit bedrag kan verder oplopen als Oranje de Turkse ploeg van Orkun Kökcü weet te verslaan. Mocht Nederland de finale halen, kan dit bedrag zelfs stijgen tot ruim 1,8 miljoen euro.

 

Delen

Reacties

Eigenlijk is het niet echt verdienen maar een compensatie voor salariskosten.

Worden gewoon doorbetaald door Feyenoord natuurlijk.
Dit geld kan dan gereserveerd worden om de boetes te betalen aan de KNVB en de UEFA voor het afsteken van vuurwerk en op de trappen zitten.
Ja. En misschien blijft er dan nog wel een bescheiden bedragje over om voor je een palletje tissues te kopen.