Soccrates Images

Nieuws

Invallende Ueda kan Japan niet behoeden voor verliespartij

Stan

Ayase Ueda heeft vrijdagmiddag met Japan de eerste nederlaag op de Asian Cup geleden. In het tweede groepsduel van het Aziatische landentoernooi was Irak met 2-1 te sterk. Ueda mocht als invaller na ruim een uur zijn opwachting maken, maar ook de Feyenoord-spits kon een verliespartij uiteindelijk niet voorkomen.

Als een van de favorieten voor de eindzege in de Asian Cup, leek een overwinning van Japan op Irak voor de hand te liggen. Al snel na de aftrap trakteerden de Irakezen de ploeg van Hajime Moriyasu echter op een flinke domper, door via Ayman Hussein op een 1-0 voorsprong te komen. Toen diezelfde Hussein in de extra tijd van de eerste helft ook voor de 2-0 tekende, wist Japan dat een overwinning een moeilijke klus zou worden.

In het tweede bestand gingen de Japanners op zoek naar de aansluitingstreffer, die uiteindelijk pas in de derde minuut van de blessuretijd werd gemaakt. The Samurai, die op jacht naar een goal onder andere Ayase Ueda hadden gebracht, scoorden via Liverpool-middenvelder Waturu Endo de 2-1. Die treffer kwam echter te laat voor het dominerende Japan, waardoor, ondanks een balbezit percentage van maar liefst 73% en 15 schoten, de eerste verliespartij op het toernooi een feit is.

Afgelopen zondag wisten Japan en Ueda het eerste groepsduel tegen Vietnam wél te winnen. Mede door een doelpunt van de Feyenoord-spits eindigde die wedstrijd in 4-2. 24 januari wacht het laatste en allesbeslissende groepsduel tegen Indonesië. Japan heeft in dat duel een goed resultaat nodig om zich voor de volgende ronde van de Asian Cup te kwalificeren. Lukt dat niet, dan kan Ueda zomaar eens een stuk eerder dan verwacht weer aansluiten bij de selectie van Feyenoord.