dsc00305

Nieuws

Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord staat open voor gesprek met BVO Feyenoord

Van de redactie

De Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord (VASF) wil praten met voetbalclub Feyenoord over het samenvoegen van de club en het stadion. Dit bevestigt de voorzitter van de VASF Conré Oostrom aan RTV Rijnmond. Feyenoord wil al een tijd eigenaar worden van De Kuip, maar er is nog geen echt gesprek geweest met de mensen die aandelen hebben in het stadion.

Algemeen directeur Dennis te Kloese liet tijdens de nieuwjaarsreceptie van voetbalclub Feyenoord weten het goede voornemen te hebben om dit jaar van Stadion Feijenoord en BVO Feyenoord één organisatie te maken. Hiervoor dienen ook afspraken gemaakt te worden met de aandeelhouders van het Stadion, de VASF. V-aandeelhouders hebben 'eeuwig zitrecht' in het stadion, maar hierover kan gepraat worden. "Er is bereidheid om te praten, ook over dit onderwerp,” zegt Conré Oostrom, de voorzitter van de VASF tegenover RTV Rijnmond. "Ik kan dit ook illustreren met een voorbeeld: Toen we over het nieuwe stadion in gesprek waren, zijn de V-Aandeelhouders als enige bereid geweest om rechten op te geven. Om dat stadion mogelijk te maken, wanneer dat in het belang van Feyenoord zou zijn, zouden de V-Aandeelhouders bereid zijn geweest om hun stemrecht en hun statutaire 'eeuwig' zitplaatsrecht op te geven. Dus dat zijn onderwerpen die bespreekbaar zijn."

Afgelopen december liepen de gemoederen hoog op tussen de VASF en de BVO. Voor het bekerduel tegen FC Utrecht moesten aandeelhouders hun kaart claimen, anders waren zij hun zitplaats kwijt, wat tegen de statutaire regels is. "Net als iedere andere supporter begrijpen de V-Aandeelhouders dat Feyenoord naar middelen zoekt om de inkomsten op te schroeven. Hierbij zullen de grootste klappen gemaakt worden door transferinkomsten en premies uit Europees voetbal, gevolgd door sponsorinkomsten. Pas daarna komen de recettes. Als je dan kijkt naar de capaciteit van De Kuip met 47.500 plaatsen, hebben we het bij de aandeelhouders over 2.000 plaatsen; minder dan 5 procent. En laat er dan 10% bij een enkele wedstrijd niet naar de wedstrijd komen, dan praten we over minder dan 0.5 procent van de recette. Dus waarom was deze actie richting de aandeelhouders nodig", vraagt Oostrom zich af. Verder wil van Oostrom graag benadrukken dat een deel van de aandeelhouders ook nog eens 1.600 euro per plaats betaalt voor een toegangsrecht tot de Van Zandvliet Zaal. "Daar moeten ze dan ook nog zelf voor hun colaatje, biertje, of kopje koffie betalen. Een zeer respectabel bedrag, zeker gezien de geleverde service. Inmiddels is de groep V-aandeelhouders een hele diverse groep geworden, bestaande uit families van het eerste uur, bedrijven, particulieren en goede doelen stichtingen, die allemaal een ding gemeen hebben: supporter van Feyenoord zijn."

Feyenoord wil lege stoelen in het stadion voorkomen. De Ticket Exchange is hiervoor in het leven geroepen. Oostrom ziet in het stadion dan ook zo nu en dan lege plaatsen. "Mogelijk moet dit systeem beter onder de aandacht van alle supporters, inclusief alle aandeelhouders, gebracht worden? Onder aandeelhouders is de wil er absoluut om er via dit platform voor te zorgen, op vrijwillige basis, dat er meer inkomsten voor de club gecreëerd worden. Als ik bij reguliere wedstrijden om me heen kijk zie ik her en der verspreid meerdere lege plaatsen, ook bij de businessseats en bij de directorseats. Wellicht kunnen die ook aangesloten worden op Ticket Exchange?!”

Ondertussen kampt het stadion met een schuld bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs. Dat deze financiële strop tot een faillissement van het stadion gaat leiden denkt Oostrom van niet. Naar verluidt lopen er diverse gesprekken over herfinanciering van de schuld. "En ik denk dat speculeren of dat wel of niet rondkomt misschien ietwat voorbarig is. Op dit moment zijn alle signalen dat die herfinanciering er komt ons duidelijk gemaakt door zowel de directie als de raad van commissarissen. Dan is dat probleem uit de weg en staat er een langetermijnschuld die aflosbaar is. Dan ga je op normale manier met elkaar praten over een eventuele samenvoeging van club en stadion en onder welke voorwaarden dat zou kunnen", aldus Oostrom.

Delen

Reacties

Ik ben het volledig eens dat Ticket Exchange voor echt alle stoelen (behalve van de business units) zou moeten gelden.

Maar het systeem mag wat mij betreft anders. Als ik mijn plaats een keer erop zou willen zetten, dan gaat dat voor een prijs van 89 euro, ook tegen een laagvlieger. Feyenoord wil er 44,50 aan verdienen en ik zou dan ook 44,50 krijgen. Ik vind in zo'n geval 20 euro ook een prima prijs. Die keuze biedt Feyenoord niet.

Als ik alle wedstrijden ga, ontvangt Feyenoord gemiddeld 44,50 euro per wedstrijd. Als ik incidenteel niet kan, is het niet erg om verlies te pakken. Maar Feyenoord wil graag 44,50 extra verdienen. In de losse kaartverkoop zou Feyenoord minder vragen dan 89 euro.

Dus Feyenoord maakt zelf van de Ticket Exchange geen succes. Het systeem zelf extra promoten hoeft niet, want dat doet Feyenoord op alle mogelijke manieren al.
200 plaatsen van minimaal 60 euro is toch zeker 12k per wedstrijd en dus zeker een kwart miljoen per seizoen. En dat is alleen voor plaatsbewijzen.
2000 plaatsen, dus 2 miljoen per seizoen als die €60,- gemiddeld klopt. En dat ieder jaar zonder dat de club daar iets voor terugziet. Club en stadion zijn erbij gebaat om van deze profiteurs af te geraken, maar ik snap ook wel dat Oostrom en zijn maten niet zomaar aan de kant stappen.
Merendeel betaalt 1800 pj bij dat om in de zaal te mogen. Zonder consumpties die komen daar nog bij. Betalen dus meer dan alle andere seizoenkaarthouders per seizoen!!
Het elftal is wel gebaat bij een vol stadion, dus met zo weinig mogelijk lege plekken
Rond de eeuwwisseling had ik nog geen seizoenkaart en ben ik naar een paar wedstrijden meegegaan op aandeelhouderskaarten. De meesten zitten op vak B. Ik heb toen geen zaal gezien. Ik heb overwogen om aandeelhouder van het stadion te worden. Dat was een behoorlijk bedrag. In plaats van dividend kreeg je een seizoenkaart. Als ik het had gedaan, had ik geen rente meer op mijn spaarrekening maar een seizoenkaart. Het werd uiteindelijk een normale seizoenkaart op vak BB.

Is het tegenwoordig anders? Moet je nu net als bij vak A eerst een zaal in?
Ik bedoelde 10% leeg dus 200 plekken
Alleen is dat recht op die zitplaats niet van Feyenoord maar van de aandeelhouders.
ik neem aan dat te kloese slim genoeg is om de schuld niet over te nemen. maar dat gebeurt wel als je het stadion koopt. of je moet het kopen voor de prijs van de totale schuld. is bekend hoeveel dit is?
Naja die schuld maakt het goedkoper om te kopen.