Lingr Tsjechië (Proshots)

ProShots

Invaller Lingr weet met dapper Tsjechië niet te stunten tegen Portugal

Stan

Het Tsjechië van Ondřej Lingr is er ondanks een zeer knappe wedstrijd niet in geslaagd een stunt neer te zetten in het openingsduel tegen Portugal. Lang leek het duel in 1-1 te eindigen, totdat de Portugezen in extra tijd toch aan het langste eind trekken en 2-1 maken. Lingr begint in het duel nog wel op de bank, maar is in het ruime half uur aan speeltijd dat hij krijgt getuige van de openingsgoal die de wedstrijd laat ontvlammen.

Terwijl Lingr het droog houdt in de dug-out van de Red Bull Arena ziet hij hoe zijn landgenoten het hoofd in de eerste helft boven water proberen te houden. In het uiterst regenachtige Leipzig wordt de wedstrijd namelijk gedomineerd door de Portugezen, die in de eerste 45 minuten een balbezitpercentage van 70% kunnen overleggen. De Europees kampioen van 2016 slaagt er echter nauwelijks in dit overwicht om te zetten in grote kansen.

De beste kans van de eerste helft komt na een half uur voor wie anders dan Cristiano Ronaldo. De 39-jarige superster, die door zijn aanwezigheid op dit toernooi op een recordaantal van 6 EK’s uitkomt, wordt met een knappe steekpass voor de goal van Tjsechië gezet, maar stuit op doelman Jindrich Stanek. Net voor rust onderneemt Ronaldo van afstand nog een poging voor de openingsgoal, maar wederom moet CR7 zijn meerdere erkennen in de keeper van Slavia Praag.

Dat de Portugezen alles uit de kast trekken om toch tot een treffer te komen blijkt uit de opzichtige fopduik die Rafael Leão even daarvoor onderneemt. Scheidsrechter Marco Guida is echter scherp en bestraft de AC Milan-aanvaller met een gele kaart. De goals blijven zo uit in het eerste bestand, waardoor de eerste 0-0 ruststand op het EK een feit is.

Na de thee draait Portugal de schroeven nog eens stevig aan maar het lukt het nog altijd niet de stugge Tsjechische verdediging te verslaan. Het geloof in een stunt wordt daardoor steeds groter voor de ploeg van Ivan Hasek, die na een uur spelen met Ondřej Lingr nieuwe energie in de ploeg brengt. Enkele minuten na de invalbeurt van de Feyenoorder wordt het geduld van het tot dan toe haast kansloze Tjsechië beloond: vanuit een uitbraak schiet Lukáš Provod de bal weergaloos achter Diogo Costa en zet hij Portugal zo tegen alle verhoudingen op een 0-1 achterstand.

Lang kunnen Lingr & co niet genieten die voorsprong, als de Portugezen in de 69e minuut doen wat ze in de tijd daarvoor niet lukten: scoren. De gelijkmaker komt echter niet op naam van een Portugees, maar die van Tsjechië-verdediger Robin Hranáč, die de bal na een slechte ingreep van Stanek tegen zich aan krijgt en ongelukkig het eigen doel inwerkt.

Wat volgt is een spannende slotfase waarin Portugal op jacht gaat naar een winnende goal, maar ook de Tsjechen steeds brutaler worden. Als een Tsjechische stunt steeds dichterbij komt vindt de Portugese ploeg via Diogo Jota toch het doel. De aanvaller die komend seizoen bij Liverpool onder Arne Slot speelt kopt uit de rebound raak, nadat Ronaldo de bal met het hoofd op de paal werkt. Na ingrijpen van de VAR blijkt de Al Nassr-spits echter buitenspel te staan en dus blijft Tsjechië stand houden.

Een stunt is de dappere ploeg van Hasek echter niet gegund, als Hranac in de blessuretijd weer de schlemiel is. De verdediger weet de bal niet goed weg te werken, waarna oud-Ajacied Francisco Conceição de 2-1 maakt en Portugal toch de overwinning bezorgd. Met opgeheven hoofd, maar zonder punten gaat Tsjechie daarom op weg naar de rest van het EK.

Komende zaterdag (22 juni) speelt Tsjechië het volgende groepsduel tegen Georgië om 15:00, waarna woensdag 26 juni om 21:00 de laatste wedstrijd volgt tegen Turkije. Het laatstgenoemde land wist eerder op de dag met 3-1 te winnen van Georgië.

Portugal - Tsjechië 2-1