23

Nieuws

"Ja, het was een roerige periode, maar is dat niet vaker zo bij de club?’’

Dennis

John Metgod kende een rijke carrière als voetballer. De voormalige Feyenoordaanvoerder maakte een reis langs DWS, Haarlem, AZ ’67, Real Madrid, Nottingham Forest en Tottenham Hotspur, voordat hij als sluitstuk in Rotterdam belande.

Gepakt en gezakt met de troetelnaam ‘Big John’ keerde hij in 1988 vanuit Engeland terug in Nederland. Als één van de negen nieuwelingen, zo kijkt Perspectief met de geboren Amsterdammer terug op zijn periode in De Kuip. Onder Rob Jacobs. Feyenoord zat niet in zijn beste periode: weinig publiek, supportersrellen en slechte resultaten. In het seizoen ervoor, 87/88, eindigden de Rotterdammers op een zesde plaats, achter VVV en Willem II. “De verwachtingen waren veel te hoog”, zag de ondertussen ervaren rot gebeuren.

"Ze dachten gelijk bovenin te kunnen meedraaien. Dat gaat niet zomaar, de derde plaats was het hoogst haalbare. Ja, het was een roerige periode. Maar goed, is dat niet vaker zo bij de club?’’ Ook Metgod kende een moeizame start. Zijn inbreng werd niet altijd op waarde geschat en een omarming door het Legioen bleef aanvankelijk uit. 

Na een nieuw rampseizoen, 89/90 waarin het trainersduo Gunder Bengtsson en Pim Verbeek voortijdig het veld moesten ruimen begon het tij ten goed te keren. Zeker nadat clubicoon Wim Jansen was ingestapt. De aanvoerdersband hing om de arm bij Metgod die zich meer en meer als een waardig en krachtig vertegenwoordiger van de club manifesteerde. Niet de man van de gepeperde uitspraken, uitspattingen of ge(mis)dragingen. Meer de man van rust, overzicht en overwicht. De progressie van Feyenoord leidde in het seizoen 1992/93 tot de titel, onder trainer Willem van Hanegem.

De Coolsingel liep vol en Metgod kon met schaal in de hand als eerste het balkon betreden en aan de uitzinnige menigte tonen. Feyenoord ‘eigen’ brak er opnieuw een nieuwe roerige tijd aan, in boekvorm terug te lezen in ‘De Coolsingel bleef leeg’ van Hugo Borst. In januari 1994 zette de toen bijna 36-jarige aanvoerder een punt achter zijn carrière. Zijn periode bij Feyenoord bracht hem een titel en drie gewonnen bekers. 

Assistent
Een echte vertrek was niet aan de orde, hij had zich ondertussen genesteld in Ridderkerk. Metgod ging meedraaien in de trainerscarrousel. In De Kuip, als assistent. Tweemaal maakte hij een uitstap naar de destijds satellietclub Excelsior. In het seizoen 2004/05 zelfs als hoofdcoach. De praktijk leerde dat Metgod beter uit de voeten kon als assistent. In 2008, na maar liefst twintig jaar ‘Rotterdam’ vloog hij weer uit en landde opnieuw in Engeland, Spanje, maar ook de VS en de Verenigde Arabische Emiraten.

Alles overziende kende Metgod een rijke carrière die hem veel moois bracht. Spelers en trainers van naam trokken aan hem voorbij waaronder Van Hanegem, Jansen, Bosz, Van Geel, Brandts, Haan, Van Marwijk en Beenhakker. Het vormde Metgod als mens en leider op dan wel het langs het veld. ‘Big John’ is overigens nog niet klaar, zijn voetbalpensioen stelt hij uit. Momenteel is hij assistent van de bondscoach van de Onder-20 selectie van de Verenigde Arabische Emiraten. De coach had hij leren kennen tijdens een eerder verblijf (2019-21), de periode dat hij als assistent van Bert van Marwijk was meegereisd. “Ik voel me zowel geestelijk als lichamelijk nog fit en wil mijn ervaring blijven overdragen op spelers van de toekomst.’’

Delen

Reacties

Nog geen reacties