team goal arena

Series

Jaaroverzicht deel 3 • Rentree Champions League en historische zege in ArenA

Karst

Het prachtige Feyenoord-jaar 2023 is bijna ten einde. Een jaar waarin Arne Slot en zijn selectie talloze onvergetelijke wedstrijden speelden, imponeerden in binnen- en buitenland en in mei beslag legden op het 16e landskampioenschap in de clubgeschiedenis. 1908.nl blikt vlak voor de jaarwisseling nog een keer terug op het bijzondere voetbaljaar van Feyenoord, met in deel 3 het derde kwartaal van 2023.

Na het behalen van de zestiende landstitel van Feyenoord staat de gebleven Arne Slot voor nieuwe uitdagingen. Hij heeft, net als de rest van de selectie, zijn debuut gemaakt in de Champions League en ook is hij de man verantwoordelijk voor de grootste zege ooit op de aartsrivaal in de ArenA. Maar daarvoor ging hij met zijn 27-koppige selectie op trainingskamp.

Trainingskamp in Oostenrijk
De selectie van Feyenoord vertrok op 17 juli 2023 traditioneel op trainingskamp naar het Oostenrijkse Saalfeden om het nieuwe seizoen af te trappen. Tijdens het trainingskamp ontbraken er twee sterren. Santiago Gimenez, die diezelfde dag de winnende maakte in de finale van de Gold Cup en nog op vakantie ging. Ook aanvoerder Gernot Trauner ontbrak. Hij was nog revaliderende van een blessure. Gjivai Zechiël en Leo Sauer waren de twee jonkies op trainingskamp en mochten zich gaan bewijzen.

Foto's: Jim Breeman Sports Photography & VK Sportphoto

whatsapp-image-2023-07-21-at-111727-3
De selectie van Feyenoord op trainingskamp in Saalfelden, Oostenrijk.

Kökcü terug in De Kuip
De aanvoerder van het kampioensjaar, Orkun Kökcü, was voor even weer thuis. Op 30 juli 2023 sluitte Feyenoord het voorseizoen af met een vriendschappelijke wedstrijd tegen de nieuwe club van Kökcü, Benfica. De Rotterdammers wonnen met 2-1 dankzij goals van Paixão en Gimenez. Kökcü speelde 62 minuten en werd met luidt applaus van het Legioen naar de kant gehaald door Benfica trainer Roger Schmidt.

kokcu
Orkun Kökcü geëmotioneerd bij zijn afscheid (Feyenoord - Benfica).

Verlies finale Johan Cruijff schaal
Het seizoen 2023-2024 begon voor Feyenoord pas echt op 3 augustus 2023. Hoewel het voor een groot deel van de supporters nog zomervakantie is, moet de ploeg van Arne Slot al behoorlijk aan de bak. Thuis ontvangen zij PSV met een nieuwe trainer aan het roer, Peter Bosz. Het seizoen begon voor de Eindhovenaren al eerder en dat is misschien wel het verschil geweest tijdens deze finale. De ploeg van Bosz heeft namelijk de weken voor deze finale al twee playoff-duels gespeeld tegen Rangers FC voor deelname aan de Champions League. De wedstrijd ging lang gelijk op, maar in de 78e minuut kwam PSV toch op voorsprong via Noa Lang. De Eindhovenaren gaven deze voorsprong niet meer uit handen en wonnen hun eerste prijs van het seizoen.

Moeizame start
Na de verloren Johan Cruijff schaal finale moest de knop om bij de ploeg van Slot en dat gaat moeizaam. De eerste twee wedstrijden van de competitie worden niet gewonnen en de achterstand op de koploper was in augustus al vier punten. De eerste eredivisiewedstrijd tegen Fortuna Sittard werd met 0-0 gelijkgespeeld in De Kuip. Deze wedstrijd zal door de meeste worden herinnerd aan de rode kaart van Bart Nieuwkoop waardoor Feyenoord een groot deel van de wedstrijd met een man minder speelde. De Rotterdammers waren beter, maar konden met tien man niet het verschil maken dat nodig was voor twee extra punten.

nieuwkoop
Nieuwkoop ziet de bui al hangen (Feyenoord - Fortuna Sittard).

Een week later reisden de Rotterdammers af naar Spangen voor de stadsderby op Het Kasteel tegen Sparta Rotterdam. Feyenoord kreeg het wederom moeilijk. Vlak voor rust zette de Canadees Brym de Spartanen op 1-0 voorsprong. Na rust verdubbelde diezelfde Brym de score. Feyenoord was op weg naar opnieuw een nederlaag, maar deze werd toch voorkomen. In de 77e minuut maakte Gimenez de aansluitingstreffer en in de 91e minuut maakte de zeventienjarige Leo Sauer zijn eerste voor Feyenoord en zette de Rotterdammers van Zuid op gelijke hoogte. De wedstrijd eindigde in 2-2.

hancko-sauer-1
Sauer viert zijn doelpunt met landgenoot David Hancko (Feyenoord - Sparta).

De machine van Arne Slot
Na de twee gelijke spelen tegen Fortuna Sittard en Sparta was het de hoogste tijd voor de eerste overwinning van het seizoen. Dit zou moeten gebeuren tegen Almere City. Het werd een waar spektakelstuk met maar liefst zeven goals, waarvan zes voor de Rotterdammers. Ook zal deze wedstrijd worden herinnerd aan het slechte weer boven De Kuip. Het ging tijdens de wedstrijd onweren en er ontstonden extreme regenbuien, waardoor alle parterrevakken (W, X, Y en Z) moesten worden ontruimd. Na het oponthoud van ongeveer een uur werd er overtuigend gewonnen van Almere City. Met 6-1 werd de ploeg van Alex Pastoor terug naar Flevoland gestuurd.

De machine van Slot staat aan. Na Almere City moeten ook FC Utrecht (1-5) en SC Heerenveen (6-1) eraan geloven. De term 'Slotball' is weer van stal gehaald en de supporters hebben vertrouwen in een groots seizoen. Na deze drie overwinningen, waarbij Feyenoord maar liefst zeventien keer scoorde, maken de Rotterdammers zich op voor hun rentree in het miljardenbal. De Champions League hymne zal na zes jaar weer klinken in De Kuip ...

team
Feyenoord viert een van de vele goals tegen SC Heerenveen op 16 september.

Terug in de Champions League
Door het behalen van de zestiende landstitel eerder dit jaar was Feyenoord verzekerd van Champions League deelname. De Rotterdammers werden samen met andere Europese grootmachten als Manchester City en Real Madrid in pot 1 geplaatst voor de loting, die plaatsvond op 31 augustus. Deze grote namen werden dus automatisch vermeden. De loting leek op het eerste oog gunstig voor Feyenoord. Hoewel de Rotterdammers weer een Romeinse ploeg loten, dit maal Lazio, mocht het zich ook gaan opmaken voor tripjes naar Madrid en Glasgow.

De Rotterdammers trapten haar Champions League avontuur af op 19 september in een kolkende Kuip tegen de zwakkere broeder uit de poule: Celtic. Het werd een historische avond. De eerste helft golfde op en neer met kansen voor beide ploegen, maar vlak voor rust was daar Calvin Stengs die een vrije trap achter Joe Hart werkte en de Rotterdammers met een 1-0 voorsprong de kleedkamer in schoot. De tweede helft was de ploeg van Slot duidelijke een maatje te groot voor Celtic. De Schotten kregen een rode kaart na een overtreding in het eigen strafschopgebied. Paixão mocht aanleggen voor 2-0, maar mistte de penalty. Nog geen twee minuten later pakte invaller Holm de tweede rode kaart voor Celtic. Feyenoord wist nog twee keer te scoren via Geertruida en Lingr, maar beide doelpunten telden niet. Jahanbahksh scoorde in de 76e minuut de 2-0 en gooide de wedstrijd daarmee in het slot. Feyenoord wist haar rentree in de Champions League na zes jaar afwezigheid te bekronen met een overwinning op Celtic.

feyenoord-celtic-fc-2-0-jim-breeman-sports-photography-12
Spandoek voorafgaand aan het UCL duel met Celtic op 19 september.

Historische vernedering in de ArenA
Feyenoord ging na het gewonnen Champions League duel tegen Celtic met een goed gevoel naar de hoofdstad toe. Eerder dit jaar werd de zegeloze reeks van achttien jaar al doorbroken met een 3-2 overwinning, waarbij onder andere Timon Wellenreuther en Lutsharel Geertruida de hoofdrol grepen. De Klassieker van 24 september 2023 is er een voor de eeuwigheid. De overwinning zal de geschiedenisboeken ingaan als grootste zege ooit op grondgebied van de rivaal. Niet alleen Rotterdam heeft genoten van deze dag. De beelden gingen de hele wereld over. Het grote Ajax kreeg in eigen huis een ongenadig hard pak slaag van de landskampioen. Het werd op een gegeven moment zo erg dat de F-side smeekte om genade door het doelbewust staken van de wedstrijd. Iets waar de Amsterdammers later voor 'gestraft' zouden worden.

Feyenoord begon sterk tegen het kwakkelende Ajax. Gimenez opende binnen tien minuten de score op aangeven van Timber die zijn tegenstander Gaaei eenvoudig aan de kant zette. Nog geen tien minuten later was het diezelfde Gaaei die de bal cadeau gaf aan de Mexicaanse spits in dienst van de Rotterdammers. Gimenez kapte supertalent Hato eenvoudig uit en verdubbelde de voorsprong. De formatie van Arne Slot was echter nog niet klaar met de elf van Maurice Steijn. Na een goede counter maakte Paixão er 3-0 van en was Gimenez met een assist betrokken bij alle drie de goals voor rust. De fans van Ajax vonden het mooi geweest en besloten de wedstrijd te staken door twee keer vuurwerk op het veld te slingeren. Een grote smet op de historische middag die Rotterdam en omstreken beleefde.

Feyenoord viert de 0-1 in de ArenA. De fans van Ajax kijken verbitterd toe.
arena-1
De supporters van Ajax kunnen het niet meer aanzien en gooien vuurwerk op het veld.

De KNVB heeft in de dagen erna besloten dat de wedstrijd zonder publiek zou worden hervat op woensdag 27 september. De Rotterdammers reisden drie dagen later dus opnieuw af om het gestaakte duel te hervatten. Een moeilijke middag zou het niet worden voor Arne Slot. Binnen vijf minuten na de hervatting van de wedstrijd maakte Gimenez zijn eerste hattrick in de kleuren van Feyenoord en maakte hij de vernedering compleet. Het werd 0-4 in de Amsterdam ArenA.

De wedstrijden van Feyenoord in het derde kwartaal van 2023:

Datum Wedstrijd Competitie Doelpuntenmakers
4 augustus

Feyenoord - PSV (0-1)

Johan Cruijff Schaal -
13 augustus Feyenoord - Fortuna (0-0) Eredivisie -
20 augustus Sparta - Feyenoord (2-2) Eredivisie Gimenez (77'), Sauer (90+1')
27 augustus Feyenoord - Almere City (6-1) Eredivisie Gimenez (4'), Paixão (10'), Geertruida (19'), Wieffer (50'), Gimenez (65'), Timber (90+4')
3 september

FC Utrecht - Feyenoord (1-5)

Eredivisie Gimenez (8'), Stengs (28'), Gimenez (46'), Ueda (72'), Minteh (90+3')
16 september Feyenoord - Heerenveen (6-1) Eredivisie Ivanusec (12'), Wieffer (16'), Paixão (20'), Gimenez (60'), Minteh (66'), Lingr (72')
19 september Feyenoord - Celtic (2-0) Champions League Stengs (45+2'), Jahanbakhsh (76')

24 september

Ajax - Feyenoord (0-4) Eredivisie Gimenez (9'), Gimenez (18'), Paixão (37'), Gimenez (59')

30 september

Feyenoord - Go Ahead Eagles (3-1) Eredivisie Minteh (45+2'), Stengs (56'), Gimenez (76')