stengs-lazio

(VK Sportphoto)

Jaaroverzicht deel 4: Kwartaal met pieken en dalen

Twan

Het prachtige Feyenoord-jaar 2023 is bijna ten einde. Een jaar waarin Arne Slot en zijn selectie talloze onvergetelijke wedstrijden speelden, imponeerden in binnen- en buitenland en in mei beslag legden op het 16e landskampioenschap in de clubgeschiedenis. 1908.nl blikt vlak voor de jaarwisseling nog een keer terug op het bijzondere voetbaljaar van Feyenoord, met in deel 4 het laatste kwartaal van 2023.

Feyenoord laat punten liggen in Madrid

Na een goede start van de Champions League met een overwinning op Celtic, staat een zware wedstrijd in Madrid op het programma. Feyenoord moet het nog altijd zonder Gimenez doen, maar schiet met Ueda in de spits uit de startblokken. Via een afkaatsing van verdediger Hermoso verdwijnt de bal in de 7e minuut al in het doel. Feyenoord is de sterkere ploeg in het Metropolitano, maar ziet Atlético langszij komen door een doelpunt van Morata. Een frustrerend moment voor Feyenoord-supporters, omdat de Spaanse spits in buitenspelpositie stond. Dit buitenspel werd volgens de scheidsrechter opgeheven doordat Wieffer de bal toucheerde bij het verdedigen.

In de 34e minuut komt Feyenoord opnieuw op voorsprong nadat Hancko een vrije trap van Stengs binnen weet te werken. Toch krijgt Feyenoord in de extra tijd van de eerste helft een domper te verwerken als Griezmann na knullig verdedigen bij een hoekschop de gelijkmaker kan binnenwippen. Vlak na rust krijgt Feyenoord opnieuw een tegentreffer te verwerken van Morata. Na de 3-2 creëert Feyenoord nog een aantal kansen, maar deze worden helaas niet benut. Daarmee keren de Rotterdammers ondanks het goede spel puntloos huiswaarts.

atletico-madrid-feyenoord-3-2-jim-breeman-sports-photography-52
Hartman verslagen op het veld na het laatste fluitsignaal (Jim Breeman Sports Photography)

Feyenoord wederom te sterk voor de Romeinen

Feyenoord speelt de nederlaag in Madrid de volgende twee eredivisiewedstrijden makkelijk van zich af met overwinningen tegen PEC Zwolle (0-2) en Vitesse (4-0). Dan staat de volgende belangrijke Champions League-wedstrijd op het programma tegen oude bekende Lazio. In eigen huis beleeft Feyenoord een magistrale voetbalavond. Na 25 minuten lijkt de in de Champions League debuterende Gimenez de bal binnen te werken, maar de goal wordt afgekeurd wegens buitenspel. Vijf minuten later is het alsnog raak voor de Mexicaan die tussen drie verdedigers knap weet af te ronden en de Kuip laat ontploffen. In de blessuretijd van de eerste helft wordt het nog mooier als Zerrouki de bal snoeihard de kruising in vlamt om de ruststand op 2-0 te bepalen.

Als Gimenez 20 minuten na rust ook de 3-0 op het scorebord zet is het feest compleet. De tegentreffer die Pedro maakt is niet genoeg voor de Romeinen. Feyenoord domineerde en stapt met een verdiende 3-1 overwinning van het veld. Met twee overwinningen na drie Champions League-duels vindt Feyenoord zichzelf terug als koploper van Groep E.

gimenez-1
Gimenez scoort tweemaal bij zijn Champions League-debuut (VK Sportphoto)

Een pijnlijke nederlaag in Twente

Waar Feyenoord tegen Lazio een prachtwedstrijd speelde, eindigt de wedstrijd op bezoek bij FC Twente in mineur. FC Twente lijkt lastig te verslaan in eigen huis, en dat merkte Feyenoord ook. De thuisploeg komt al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Vanaf dat moment doet FC Twente er alles aan om Feyenoord uit hun spel te halen. Als Feyenoord steeds aanvallender gaat spelen in de tweede helft, is het Twente dat de genadeklap uitdeelt. Met twee Twentenaren tegenover de keeper schiet Van Wolfswinkel de 2-0 binnen. Geertruida scoort nog een aansluitingstreffer uit een hoekschop, maar daar blijft het bij. FC Twente schiet Feyenoord voorbij op de ranglijst. De Rotterdammers bevinden zich op een vierde plaats.

De volgende eredivisiewedstrijd weet Feyenoord moeizaam te winnen op bezoek bij RKC Waalwijk. Het meest memorable moment van de wedstrijd is de panenka-strafschop van Gimenez die hoog over het doel verdween. RKC Waalwijk wist met 10 man niet te voorkomen dat Feyenoord de wedstrijd alsnog zou winnen met 1-2 dankzij doelpunten van Timber en Van Nieuwkoop.

gimenez geen penalty twente
Gimenez hoopt op een strafschop die Higler uiteindelijk niet toekent (VK Sportphoto)

Feyenoord loopt opnieuw domper op in Rome

Voor de vierde groepswedstrijd van de Champions League reist Feyenoord opnieuw af naar Rome. Een stad waar het tot dusver niet wilt lukken. Ook deze avond eindigt Feyenoord puntloos. Hoewel de ploeg van Slot op het eerste kwartier na opnieuw de sterkere ploeg lijkt, is het toch Lazio dat op 1-0 komt via Immobile. Een droomscenario voor de Romeinen die goed met een voorsprong om kunnen gaan, en deze score uiteindelijk vast weten te houden. Feyenoord weet dat de thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid cruciaal gaat worden om in de Champions League te overwinteren.

Feyenoord versterkt plek 2

In de Eredivisie weet Feyenoord wel goede zaken te doen. In eigen huis domineren de Rotterdammers tegen concurrent AZ, dat weinig te zeggen heeft. Ondanks het goede spel wint Feyenoord slechts met 1-0, al was de treffer van Timber er eentje om in te lijsten.

De Rotterdamse derby op bezoek bij Excelsior werd een doelpuntrijk duel. Feyenoord komt nog vroeg op voorsprong via Gimenez, maar krijgt tien minuten later al een tegentreffer te verwerken. Pas na een uur spelen weten de Rotterdammers afstand te nemen van de stadsgenoot. De wedstrijd eindigt in 2-4, en de gevierde man is Gimenez. De Mexicaan scoort drie keer en mag daarmee de wedstrijdbal mee naar huis nemen. De talentvolle Timber beleeft een topseizoen, en tekent voor de andere treffer.

timber-1
Timber met zijn inmiddels bekende viering na de prachttreffer tegen AZ (VK Sportphoto)

Uitschakeling Champions League

Feyenoord wacht één van de belangrijkste wedstrijden van het huidige seizoen: De thuiswedstrijd tegen Atlético Madrid. Door de sterke wedstrijd in het Metropolitano waren de verwachtingen hoog, maar Atlético liet zien veel geleerd te hebben van de vorige wedstrijd. De Madrilenen speelden gemakkelijk onder de hoge druk van Feyenoord vandaan, en blijken een maatje te groot voor de Rotterdammers.

Na een kwartier spelen komt de uitploeg op voorsprong door een knullig eigen doelpunt van Geertruida na een misverstand met Bijlow. In de tweede helft wordt de voorsprong verdubbeld door een prachtige volley van Hermoso. Het publiek in De Kuip voelt de spanning nog even terugkomen als Wieffer de aansluitingstreffer maakt in de 77ste minuut. Maar de aansluitingstreffer bleek valse hoop nadat Gimenez vier minuten later het tweede eigen doelpunt van de wedstrijd maakt. Feyenoord verliest met 1-3, en weet al voor de laatste speelronde dat het zich klaar mag stomen voor de Europa League.

feyenoord-atletico-madrid-1-3-jim-breeman-sports-photography-42
Hancko bedankt de teleurgestelde supporters na de Champions League-uitschakeling (Jim Breeman Sports Photography)

Titelprolongatie lijkt ver weg

Feyenoord heeft weinig tijd om te herstellen van de Champions League-uitschakeling. Er staat wederom een cruciale wedstrijd op het programma. In eigen huis moet Feyenoord er voor zorgen dat het gat van 7 punten met PSV verkleind wordt. Vol goede moed start Feyenoord aan de topper tegen PSV, die uiteindelijk in een nieuwe deceptie zou aflopen.

Beide ploegen gaan gelijk op in de eerste helft van de wedstrijd. Onlangs wat kansen over en weer, wordt de ruststand 0-0. Na iets meer dan een uur spelen is het uiteindelijk PSV dat op voorsprong komt via een treffer van Saibari. Als PSV drie minuten later ook de 0-2 maakt, weet de thuisploeg dat het een lastig verhaal wordt. Toch weet Gimenez in de 81ste minuut opnieuw de spanning terug te brengen met een aansluitingstreffer. Tot in blessuretijd blijft Feyenoord voor een punt vechten, waarbij Wieffer nog een enorme kans krijgt van dichtbij. Maar waar alles vorig seizoen soms net goed viel, lukt dat dit seizoen in de belangrijke wedstrijden minder. PSV blijft foutloos, en vergroot het verschil met Feyenoord tot 10 punten.

bijlow
Saibari verslaat Bijlow en maakt de openingstreffer (VK Sportphoto)

Opluchting in blessuretijd

Na twee belangrijke verloren duels moet Feyenoord de draad op zien te pakken tegen FC Volendam. Het lijkt een prettige tegenstander na uitschakeling in de Champions League en het grote gat dat is ontstaan met koploper PSV. Achteraf konden veel supporters pas diep in blessuretijd opgelucht ademhalen.

Feyenoord komt al vroeg in de wedstrijd op een 1-0 voorsprong door de vijfde eredivisietreffer van Timber dit seizoen. Er lijkt op dat moment geen vuiltje aan de lucht in De Kuip. Maar na een half uur spelen komt FC Volendam toch langszij via een treffer van Zeefuik. Feyenoord creëert vervolgens kans op kans tegen de nummer 17 van de Eredivisie, maar de bal wilt er maar niet in.

Toch is het diep in blessuretijd weer de o zo belangrijke Mexicaan die Feyenoord bevrijdt. In de vierde minuut van de blessuretijd kopt Gimenez de afgemeten voorzet van Dilrosun binnen om Feyenoord de drie punten te bezorgen. Twee minuten later wordt de eindstand nog iets mooier doordat Paixão de bal van afstand in een leeg doel binnen kan schieten. Een overwinning op het nippertje, maar met 83 procent balbezit en ruim dertig(!) doelpogingen niet geheel onverdiend.

dilrosun-gimenez-volendam
Dilrosun laat zich weer eens gelden met de belangrijke assist (VK Sportphoto)

Teleurstellende spek-en-bonen-wedstrijd

Feyenoord wist na de nederlaag tegen Atlético Madrid al dat het uitgeschakeld was voor de Champions League. Toch moet het nog één wedstrijd spelen op bezoek bij Celtic. In de volgorde van de groep kon niks meer veranderen, en de wedstrijd werd slechts voor de eer en (enkele) miljoenen gespeeld.

De Rotterdammers speelden een laconieke wedstrijd, en gaan via een benutte strafschop van Palma met een 1-0 achterstand de rust in. Tien minuten voor tijd lijkt Feyenoord toch eer te herstellen met de gelijkmaker van invaller Minteh. In de blessuretijd gaat het toch fout als Lagerbielke de thuisploeg alsnog de overwinning bezorgt met een vrije kopbal. De wedstrijd is kenmerkend samen te vatten voor het seizoen: Feyenoord creëert voldoende kansen, maar benut er te weinig.

beelen
Beelen maakt zijn Champions League-debuut namens Feyenoord (VK Sportphoto)

Gemakkelijke middag in Almelo en pittige loting

In het laatste eredivisieduel van het jaar staat de uitwedstrijd tegen Heracles op het programma. Feyenoord beleeft een makkelijke middag, en ziet Stengs twee keer trefzeker zijn in de eerste twintig minuten van de wedstrijd. In de tweede helft weten ook Geertruida en Timber te scoren, om zo de eindstand te bepalen op 0-4. Op het programma staat nu enkel nog de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht.

De dag na het gewonnen duel tegen Heracles staat de bekerloting voor de knockout-fase van de Europa League op het programma. En menig supporter zal met flinke verontwaardiging en een zucht gekeken hebben hoe AS Roma uit de koker tevoorschijn werd getoverd. Een zeer pittige loting, waar Feyenoord zal moeten laten zien dat drie keer scheepsrecht is.

stengs
Stengs is tegen Heracles belangrijk met twee snelle treffers (VK Sportphoto)

Cupfighters

Met een achterstand van 10 punten op koploper PSV en een moeilijk affiche in het verschiet tegen AS Roma, lijkt de KNVB beker wellicht de meest realistische kans op een prijs dit jaar. Er is nog een lange weg te gaan, waarbij FC Utrecht de eerste horde is. In de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar moet Feyenoord het nog één keer laten zien, en vanaf de aftrap lijkt de thuisploeg daar volledig voor te gaan.

Man in vorm Calvin Stengs scoort al na 7 minuten de openingstreffer. Als Paixão na iets minder dan een half uur ook de 2-0 maakt lijkt het een mooie avond te worden. Toch krijgt Feyenoord vijf minuten voor rust een tegentreffer te verwerken van Booth. De tweede helft is verre van het niveau van de eerste helft, maar Feyenoord weet de overwinning binnen te halen en door te bekeren.

Feyenoord loot daarin weer een zware tegenstander. De ontmoeting tussen PSV en FC Twente in het bekertoernooi werd gestaakt, maar de winnaar van deze pot zal de volgende tegenstander worden voor de Rotterdammers. Zoals bijna verwacht wordt zal dat wel in eigen huis gebeuren.

feyenoord-fc-utrecht-2-1-toto-knvb-beker-jim-breeman-sports-photography-14
Stengs juicht na een nieuwe belangrijke treffer (Jim Breeman Sports Photography)

De resultaten in het laatste kwartaal van het jaar 2023:

Datum Wedstrijd Competitie Doelpuntenmakers
4 oktober Atlético Madrid - Feyenoord (3-2) Champions League Dávid Hancko (34')
8 oktober PEC Zwolle - Feyenoord (0-2) Eredivisie Gimenez (21'), Gimenez (54')
21 oktober Feyenoord - Vitesse (4-0) Eredivisie Stengs (7'), Gimenez (37'), Geertruida (49'), Milambo (85')
25 oktober  Feyenoord - Lazio (3-1) Champions League Gimenez (31'), Zerrouki (45+2'), Gimenez (74')
29 oktober FC Twente - Feyenoord (2-1) Eredivisie Geertruida (86')
4 november RKC Waalwijk - Feyenoord (1-2) Eredivisie Timber (35'), Nieuwkoop (64')
7 november Lazio - Feyenoord (1-0) Champions League -
12 november Feyenoord - AZ (1-0) Eredivisie Timber (24')
25 november  Excelsior - Feyenoord (2-4) Eredivisie Gimenez (6'), Gimenez (61'), Timber (66'), Gimenez (82')
28 november Feyenoord - Atlético Madrid (1-3) Champions League Wieffer (77')
3 december Feyenoord - PSV (1-2) Eredivisie Gimenez (81')
7 december

Feyenoord - FC Volendam  (3-1)

Eredivisie Timber (13'), Gimenez (90+4'), Paixão (90+6')
13 december Celtic - Feyenoord (2-1) Champions League Minteh (82')
17 december Heracles - Feyenoord (0-4) Eredivisie Stengs (4'), Stengs (18'), Geertruida (48'), Timber (60')
20 december Feyenoord - FC Utrecht (2-1) KNVB beker Stengs (7'), Paixão (26')