Primeur Bevestigd
yv202255a1a03589

VK Sportphoto | Tekst: Intern

Transfers

Jan van Merwijk neemt per 1 januari afscheid als directeur Stadion Feijenoord

FeyenoordTM

Zoals eerder gemeld in de eerste aflevering van Studio 1908 is stadiondirecteur Jan van Merwijk bezig aan zijn laatste kalenderjaar. Van Merwijk liet maandag intern ook weten dat hij bezig is aan zijn laatste maanden als directeur van Stadion Feijenoord.

Van Merwijk beëindigt na 27 jaar, waarvan 25 als directeur, zijn werkzaamheden binnen De Kuip. De Raad van Commissarissen van Stadion Feijenoord NV beraadt zich over zijn opvolging.

Van Merwijk begon in 1995 bij De Kuip na een carrière bij de politie en werd kort daarna aangesteld als algemeen directeur. Van Merwijk zette De Kuip weer op de kaart voor wat betreft interlands van het Nederlands elftal en concerten. Hoogtepunten in zijn periode als directeur waren de finale van het Europees Kampioenschap in 2000, de UEFA Cup finale in 2002 die Feyenoord in de eigen Kuip won, de kampioenschappen van Feyenoord en de talloze interlands en concerten.

Jan van Merwijk: “Alle hectiek van de afgelopen tijd met onder meer de ingewikkelde discussie over een nieuw stadion en daaraan verbonden de toekomst van De Kuip, heeft mij doen besluiten om in goed overleg met de Raad van Commissarissen deze functie te beëindigen. Na zoveel jaar ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. Overall kijk ik vooral terug op een intensieve, maar ook geweldige tijd.  Tot eind van het jaar zal ik mij nog volop inzetten voor de organisatie en het stadion.”

Pieter van Oord, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Stadion Feijenoord NV: “Jan was jarenlang het gezicht van het stadion. Een directeur die in vaak moeilijke omstandigheden een prima klus heeft geklaard. Daar zijn wij hem als Raad van Commissarissen dankbaar voor. Dat Jan nu het stokje overdraagt, sluit goed aan bij dit moment waarbij wij nadenken over de toekomst van De Kuip en het nieuwe stadion project. Jan blijft nog tot 1 januari 2023 bij ons om zijn kennis en ervaring over te dragen aan zijn opvolger.

De Raad van Commissarissen zal zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de opvolging van Van Merwijk en is hem dankbaar voor zijn jarenlange inzet in deze uitdagende baan.

Van Merwijk vervolgt intern: "Nu het nieuwe stadion -waar ik nog steeds in geloof en mij altijd voor heb ingezet- vanwege de bekende redenen voorlopig niet aan de orde is wordt het voor mij tijd om na 27 jaar te gaan uitkijken naar nieuwe uitdagingen bij een andere werkgever. Deze vroege bekendmaking geeft de ruimte aan mijn raad van commissarissen om een goede opvolg(st)er voor mij te vinden. Als hier meer over bekend wordt krijgen jullie dat uiteraard te horen. Ik ben dus nog niet weg."

Legenda

Bevestigd Bevestigd
Betrouwbaar Betrouwbaar
Onbevestigd Onbevestigd
Gerucht Gerucht

Delen

Reacties

Wat je m.i. Van Merwijk kunt verwijten is dat hij aanvankelijk (en te lang?) absoluut geen rekening heeft gehouden met de realiteit zoals deze er nu voor staat, of bij ligt: er moet waarschijnlijk nog jaren worden gevoetbald in de Kuip. De boodschappen zullen nooit meer zo goedkoop worden als voorheen. Dat heeft de geschiedenis ons wel geleerd. De maatschappij zal zich instellen en vormen naar het nieuwe prijsniveau van de gestegen kosten. Het stijgen van de lonen is een vast onderdeel van dergelijke processen. Dat gaat ook fors gebeuren: het minimumloon + AOW met 10%. Inmiddels heeft Dennis te Kloese het wijze beleid uitgesproken, en is vervolgens gaan zitten op de troon van het afwachten. Hij weet dat het stadion met het zakken van de energieprijzen goedkoper gaat worden, maar hij weet ook dat Feyenoord de dupe wordt van het inflatiegeweld. Zeker op de kortere termijn. Waar wacht hij dan op? Wel dan: op de gemeente. Wanneer de gemeente Feyenoord-City niet los kan of wil zien van het nieuwe stadion, dan zullen ze over de brug moeten komen om het inflatieverschil tenminste te compenseren. Maar gezien het in aanbouw zijnde, eerlijk is eerlijk, fantastische nieuwe plan voor het Boijmans Van Beuningen museum + het nieuwe kunstdepot, zou het niet meer dan rechtvaardig zijn om Feyenoord op eenzelfde wijze te ondersteunen voor het bitter noodzakelijke nieuwe stadion. De gemeente Rotterdam zou er een nieuw iconisch prestige object van moeten maken. Dat is ze gezien haar jongste historie aan haar stand verplicht, want Feyenoord en haar hondstrouwe legioen zijn nog heel veel meer Rotterdam dan al de verzamelde, elitaire kunst bij elkaar, - hoe waardevol ook!
laat ie ons paleis een beetje fatsoenlijk en rendabel achter?
Dat neemt echter niet weg dat een dergelijk traject naar alle waarschijnlijkheid wel weer opgestart gaat worden binnen de ambtstermijn van de nieuwe stadiondirecteur..................
26 jaar te laat. Karma krijgt je nog wel bitch.
Ik ben benieuwd of Feyenoord en stadion Feyenoord een keer samengaan. Dat maakt her wellicht wat makkelijker om sneller beslissingen te nemen. Misschien trek je daarmee extra investeerders aan.
Ongeacht welke discussie dan ook is het na 27 jaar sowieso wel tijd om weer eens fris bloed door de organisatie te laten stromen. Het is een indrukwekkend lang dienstverband met veel ups en downs. Ik vrees dat het huidige achterstallig onderhoud met name aan zijn blazoen zal blijven kleven, en niet de goede dingen die in die 27 jaar met en in de Kuip gebeurd zijn.
Goed dat er een wisseling van de wacht komt, een nieuwe directeur met een schone lei die hopelijk met betere communicatie de overgang naar een nieuw onderkomen gaat begeleiden.
Betere communicatie zou inderdaad wel plezierig zijn.
Om een nieuw onderkomen te realiseren is een goed betaalbaar plan noodzakelijk en dan nog iemand die het voor een gegarandeerde prijs wil doen. Zet dat de eerste jaren maar uit je hoofd, er is momenteel niemand die dat gaat doen.
Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dat het op dit moment niet reëel is een nieuwbouwproject op te starten. Je ziet overal in de markt dat grote bouwprojecten stilgelegd worden omdat alles simpelweg dusdanig duur geworden is dat het niet meer haalbaar is.
Dat neemt echter niet weg dat een dergelijk traject naar alle waarschijnlijkheid wel weer opgestart gaat worden binnen de ambtstermijn van de nieuwe stadiondirecteur. Ik denk dat er een zeer grote kans is dat dat "gewoon" weer Feyenoord City gaat worden. In de tussentijd moet er van alles aan onderhoud aan de huidige Kuip gedaan worden, maar belangrijker nog, moet het draagvlak en het vertrouwen dan de supporters herwonnen worden.
Een klein deel van de supporters ga je nooit voor je winnen, maar de rest moet gewoon fatsoenlijk uitgelegd worden wat er gebeurt, waarom dat gebeurt en waarom het niet anders kan.
Een herstart van Feyenoord City is nooit uit te leggen. Natuurlijk niet aan mensen die onder alle omstandigheden tegen een nieuw stadion zijn maar ook niet aan mensen zoals ik die dat niet zijn. Het was een megalomaan project met een nodeloos duur stadion. Als we een bestaand plan als uitgangspunt nemen voor een nieuw te bouwen stadion, laat dat dan het tweede ontwerp van Volker-Wessels zijn.
Z'n positie was ook wel onhoudbaar geworden, gezien de tegenstellingen tussen hem en Te Kloese.
Goeie zaak voor iedereen.
Wil je die tegenstellingen benoemen?
Weet je dat niet ?
Van Merwijk wil doorgaan met een nieuw stadion en vrijwel geen noodzakelijk onderhoud aan De Kuip plegen.
Te Kloese wil in ieder geval de eerstkomende 5 jaar niet over een nieuw stadion nadenken en De Kuip opkalefateren.
Jouw reactie in onzin, beetje wat roeptoeteren en niks zinnigs schrijven
Ik kom iedere 2 weken in De Kuip dan zie ik dat het een 'bende' is. Dat jij niet weet hoe De Kuip er van binnen uit ziet, is jouw probleem.
Ik stel Frank Keizer of Ard Buijsen voor als nieuwe directeur.
Onderbouw dit, ik hoor graag waarom :-) (en respecteer iedereen zijn mening, maar ben gewoon benieuwd!)
@FTM,
- Domeinkennis FeyenoordCity project
- Domeinkennis grote vastgoedprojecten.
- Politieke kennis/netwerk, wil je als Feyenoordfamilie meer bescherming dan heb je de politek nodig. Ook qua veiligheid.
- Laten zich niet intimideren door het verotte randje.
- Laten zich niet inpalmen door de gladde woorden van externe financiers.
Ik ben geen tegenstander van een nieuw stadion maar deze suggesties zijn zo ongeveer de slechts denkbare. Door iemand aan te stellen die tot over zijn nek bij het Feyenoordcityplan betrokken was, en dat geldt voor beide, weet je vrijwel zeker dat er géén open discussie gevoerd gaat worden. En dat is nou juist wat nodig is.
1. Over de financiële en economische voorwaarden voor het bouwen van een nieuw stadion of het 'vernieuwbouwen', van de Kuip.
2. Over de financiële en economische voorwaarden (voor de club en voor het stadion) van een van beide opties als deze eenmaal is gerealiseerd.
3. Als bovenstaande duidelijkheid er eenmaal (in voldoende mate) is kun je kijken welke optie (nieuwbouw of vernieuwbouwing) de club het meest vooruit gaat helpen en hoe die keuze technisch het beste gerealiseerd kan worden.
* Als je een keer zover bent dan zouden m.i. de superkuip van Volker Wessels (nieuwbouw) of de laatste versie van De Moderne Kuip (vernieuwbouwing) als uitgangspunt (dus niet als eindpunt!) kunnen dienen.
@KeesPijl,
Feyenoord wilt ook FeyenoordCity!? Ze hebben TO en BusinessCase goedgekeurd!
Het enige wat hen heeft afgehouden van de echte GO is een bouwer die het niet voor een fixed fee in het gestelde bedrag wilde bouwen. Omdat de BVO te weinig geld heeft om die risico's af te dekken is afgezien van de bouw NU. Je hebt verder ook het vergelijkingsonderzoek gemist, maar daarin kwam renovatie/vernieuwbouw als suboptimaal uit de bus.

Uiteraard snap ik dat deze twee personen het niet zullen worden, dat durft de RvC niet.
Feyenoord wil geen luchtkasteel en de grote meerderheid onder de supporters ook niet, of ben je soms vergeten hoe de Kuip wit kleurden van de “red de Kuip” bordjes toentertijd ?
Jij beweert dat de BVO nog steeds voorstander is van Feyenoord City vanwege steun in een eerdere fase aan de business case. De uitspraken van Algemeen Directeur Te Kloese geven duidelijk aan vanwege de, nauwelijks verrassende onhaalbaarheid, van die businesscase die steun er nu niet meer is.
Maar ik geef toe dat je mogelijk heimelijk gelijk zou kunnen hebben. Het feit dat er binnen de BVO geen persoonlijke consequenties zijn verbonden aan het Feyenoord City-debacle en dus mensen Opstelten en Van Well gewoon hun invloed kunnen houden op elke besluitvorming, lijkt idd een vooruitwijzing te zijn op een U-bocht op termijn waarbij het hele rampscenario ten bate van een deel van de betonboeren van voren af aan begint.
Maar dan blijft het een onzalig plan war het belang van de club Feyenoord niet mee is gediend. Als nieuwbouw bewezen beter (=rendabeler) is ben ik achter mekaar voor maar dan wel op basis van een echt goed plan en dat is het Feyenoord-city plan vermoedelijk van meet af aan niet geweest.
Frank Keizer is praktisch gepensioneerd en Ard Buijsen heeft geen directeurscompetenties. Nog daargelaten dat een uitgesproken voor- of tegenstander een slecht idee is als je draagvlak wilt creëren, beide mannen gaan niet voldoen aan het functieprofiel van stadiondirecteur.
Ben jij soms 020er met je Ard staatsgek…..
Heel blij mee, Feyenoord wanbeleid vrij!
'Ook staat er al een vervanger klaar voor de vrijgekomen functie directeur stadion, waarvan de naam snel zal volgen. '

Dit tweette 1908 op 10-04. Volgens het nieuwsbericht gaat de RvC etc zich de komende tijd beraden over een opvolger. Dat spreekt elkaar natuurlijk tegen. Wat is de stand van zaken?
Niet geworden, dus gaan verder zoeken.
Veel afbreuk risico natuurlijk, als je 1 ding tegen het verrotte randje verkeerd doet moet je 'opkkern'.
Als ipv te kloese er iemand had gezeten die wel voor feyenoord city was. Had van merwijk nooit weg geweest. Die had sowieso ook de steun van de gemeente want die willen hoe dan ook een nieuw stadion erdoorheen drukken.
De uitspraken van Te Kloese zijn interessant. Hij doet deze logischerwijs niet op eigen gezag. Met andere woorden: Op dit moment (!) zou een meerderheid binnen de RvC ook niet voor het Feyenoord-city plan zijn. Hoe is die meerderheid samengesteld? Daarbij is zeker interessant om de verhouding StiCo-leden en VvF-leden te kennen.
Zoals het ook interessant is om te weten waarom ineens de RvC weer uit beeld is als het om het stadiondossier gaat, terwijl ome Toon van Bodegom eerder samen met langstzittend RvC-lid Moussault het woord voerde. Was dat een gebrek aan vertrouwen in toenmalig Algemeen Directeur Koevermans of blijven ze nu uit beeld en stil om later te kunnen zeggen dat ze er toch anders inzitten dan de uitspraken van Te Kloese hebben doen geloven en Feyenoord City toch weer wel een goed plan is.
En waarom was er 2 jaar geleden ineens een onoverkomelijk verschil van inzicht tussen de RvC en toenmalig Algemeen Directeur Jan de Jong kort nadat deze als eerste (van de BVO) publiekelijk voorwaarden had gesteld aan het Feyenoord-City stadion, zodanig dat het niet doorgaan ervan ook nog mogelijk leek te zijn?
Beste 1908-redactie de antwoorden op deze vragen zijn voor de toekomst van onze club belangrijker dan de gebeurtenissen in de recente transferwindow. Maak er naar beste vermogen werk van.