toornstra

Nieuws

"De Wolf gilde: 'Liggen!' En Slot lag in het gangpad"

Van de redactie

Jens Toornstra en Bryan Linssen verlieten afgelopen zomer Feyenoord. Toornstra vertrok naar FC Utrecht en Linssen zocht het avontuur in Japan bij Urawa Red Diamonds. Met Feyenoord maakten ze indruk in Europa door de Conference League-finale te halen. De oud-ploeggenoten kijken in Algemeen Dagblad terug op de finale in Tirana.

Dat de finale verloren ging doet bij beide spelers nog steeds pijn. ''We hadden die middag koffie gedronken en het gesprek kwam op voetballers die huilen voor de camera's. Dat zou ons nooit overkomen. Een paar uur later stond je te huilen'', aldus een lachende Linssen tegen zijn voormalige ploeggenoot.

Toornstra omschrijft het verdriet die hij op dat moment voelde. ''Het was mijn enige kans om ooit een prijs in Europa te pakken. Dat was niet gelukt. Toen kwamen toch de tranen. Het was zo'n mooi seizoen geweest in Europa, alleen ontbrak die beker daar in Tirana. Dat deed gewoon echt pijn”. Linssen herkent het gevoel: “De beelden van de finale kan ik ook niet terugkijken”

Kans als invaller

Zowel Linssen als Toornstra kwamen in de finale als invaller op het veld. Linssen kreeg zelfs nog een goede kans. “Ik denk daar nog een paar keer per week aan”, zegt de aanvaller. “Het voelt niet als een gemis dat ik persoonlijk dat doelpunt in een finale niet kon maken. Het is puur dat we die beker niet hebben gewonnen”. 

José Mourinho

Terugkijkend noemt Linssen een opvallende doorslaggevende factor tijdens de finale. “AS Roma wint die avond omdat het José Mourinho als trainer heeft. Dat denk ik echt. In die ene wedstrijd heeft hij alles uit de kast gehaald. Als we Roma in de halve finale hadden gehad, hadden wij gewonnen. Over twee wedstrijden was het ze niet gelukt om van ons te winnen. Maar in Tirana, in één wedstrijd, lukte het wel.” Toornstra valt hem bij. “Dat voortdurende theater van die gasten. Ik heb mij er zo aan geërgerd. Het was zo niet Nederlands wat er gebeurde. Die gasten maken dat in de Serie A waarschijnlijk wekelijks mee. Ik vond het niets.”

Olympique Marseille

“Vanaf de poulefase ging het niveau omhoog. Een groep met Union Berlin, Maccabi Haifa en Slavia Praag: dat lijkt toch op de Europa League? Langzaam ging het leven, die finale in Tirana”, zo vertelt Linssen over de bijzondere Europese campagne. “Toen we Partizan Belgrado versloegen spraken we er wel over”, aldus Toornstra.

In de halve finale werd Olympique Marseille verslagen. Vooral de uitwedstrijd in Frankrijk zullen beide spelers niet snel vergeten. “Wat een wedstrijd was dat, Marseille-uit. De bus stond stil en ze begonnen stenen naar binnen te gooien. John de Wolf gilde: 'Liggen!' En Slot lag in het gangpad, haha”. Toornstra bevestigd het verhaal. “Jazeker. Al weet ik niet of we dat mogen vertellen”. Linssen kan genieten van het bijzondere seizoen. “Over tien jaar praten we nog over het seizoen bij Feyenoord. Zo mooi was het. Tot de finale.”

Delen

Reacties

Prachtig stukje, wat een heerlijk jaar om op terug te kijken