VK Sportphoto

Nieuws

Jong Oranje houdt zicht op kwartfinale EK

Nigel

Jong Oranje heeft vanavond 1-1 gelijkgespeeld tegen Jong Portugal. Door het gelijkspel van Jong België tegen Jong Georgië heeft de ploeg van bondscoach Erwin van der Looi een overwinning nodig om zich te plaatsen voor de kwartfinale van het EK.

Jong Oranje begon wederom goed aan de wedstrijd, net als tegen Jong België was het Oranje dat meteen begon met aanvallen. Hartman begon sterk aan de wedstrijd. In de 19e minuut kreeg Jong Oranje de grootste kans van de eerste helft. Spits Bryan Brobbey kreeg een grote schotkans in het strafschopgebied, maar zijn inzet werd gekeerd door de keeper van Portugal. De gemiste kans heeft dure gevolgen voor Oranje, want één minuut later scoorde Jong Portugal de 0-1 dankzij Almeida. De Portugezen hadden tot aan de goal vrijwel niets gecreëerd. Ze speelden vooral op de diepe bal in de hoop dat er een doelpunt uit zou komen, en in de 20e minuut lukte dat dus. Na de kans van Oranje werd de lange bal gegeven en scoorde Portugal de 0-1 via een voorzet van Pedro Neto. Na de goal was de ploeg van Erwin van der Looi even van slag en kon even niet meer aan voetballen toekomen. Timber kreeg in de 27e minuut nog een gele kaart en is daardoor geschorst voor de laatste groepswedstrijd.

In de tweede helft kwam Jong Oranje beter uit de kleedkamer dan hun tegenstander, maar het lukte hen niet om grote kansen te creëren. Feyenoorder Timber bleef in de rust in de kleedkamer en werd vervangen door oud-Feyenoorder Wouter Burger. Jong Oranje had moeite om door de Portugese verdediging heen te breken. Jong Portugal kreeg nog een kleine kans met een schot van buiten de zestien, maar verder werden ze niet gevaarlijk in de tweede helft. In de 78e minuut kwam Oranje op gelijke hoogte dankzij een goal van Bryan Brobbey uit een hoekschop. Oud-Feyenoorder Wouter Burger verlengde de hoekschop met zijn hoofd, waardoor Brobbey de bal kon binnenschieten en Nederland op gelijke hoogte bracht met Portugal. In de 87e minuut kreeg Nederland nog een vrije trap, maar dit leidde niet tot een grote kans. Vlak voor tijd kregen de Portugezen nog een grote kans via Francisco Conceição, maar deze werd gekeerd door doelman Bart Verbruggen.

Jong Oranje heeft door het gelijkspel nog steeds kans op de kwartfinale van het EK. Op dinsdag 27 juni speelt Jong Oranje haar laatste groepswedstrijd tegen gastland Georgië. Een overwinning is noodzakelijk om door te gaan naar de knock-outfase. Georgië is koploper in de groep van Oranje met vier punten. Nederland en België staan samen op de tweede en derde plaats, beide met twee punten. Portugal staat laatste met één punt.