kaj-ramsteijn-voetbalprimeur

Kaj Ramsteijn in de DoneDeal-podcast op het YoutTube-kanaal van Voetbalprimeur

Nieuws

Kaj Ramsteijn over carrièreswitch: "Zonder die blessure ziet een carrière er heel anders uit"

Stan

Kaj Ramsteijn debuteerde in 2011 in het shirt van Feyenoord, maar is inmiddels naast amateurvoetballer bij Kozakken Boys ook als freelancer in dienst bij het voetbalnieuwsplatform Voetbalprimeur. In gesprek met Voetbal International vertelt hij over zijn tijd in De Kuip en zijn huidige bezigheden. 

De in Zoetermeer geboren Ramsteijn belandde als tienjarig jongetje op Varkenoord, waar hij bij Feyenoord de jeugdopleiding doorliep en het ook schopte tot jeugdinternational. In de academie van de Rotterdammers kreeg de verdediger te maken met een aantal andere grote talenten, waaronder Georgino Wijnaldum, bij wie het talent er toen al van afdroop. "Hij had ook meteen de grootste mond", zegt Ramsteijn over de huidige middenvelder van Al Ettifaq. "Hij gooide er in de lucht akka’s uit. Toen dacht iedereen meteen: Oké, deze jongen kan ballen."

Het is echter een andere topspeler die de meeste indruk maakte op Ramsteijn, toen hij als jeugdspeler mocht meetrainen met het eerste van Feyenoord. "Roy Makaay, was qua afwerken het beste wat ik ooit heb gezien. Die kon je ballen aangeven op zijn verkeerde been of met effect achter hem. Dan schoot hij ‘m alsnog met een volley de kruising in."

Noodlot
Op 21-jarige leeftijd debuteerde de mandekker in het shirt van de Stadionclub. De nieuwe trainer Ronald Koeman stelde Ramsteijn in het met 0-2 gewonnen duel tegen Excelsior op als linksback. Ook de zeven duels daarna was hij basisklant, totdat tegen AZ het noodlot toesloeg: zijn kruisband scheurde af, waardoor hij meer dan een jaar ontbrak in de wedstrijdselectie. Bij zijn terugkeer zag Ramsteijn dat zijn kansen op speeltijd waren veranderd. "Bij Feyenoord liepen spelers als Joris Mathijsen, Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij en Ron Vlaar rond. Die speelden allemaal in het Nederlands elftal. Toen dacht ik: Als ik terugkom, wordt het kansloos om hier speelminuten te krijgen."

De verdediger wilde dan ook het liefst verhuurd worden om bij een andere club ervaring op te doen. Dat zag Koeman echter niet zitten. "Hij kwam op een dag naar me toe en zei: 'Ik hoor dat er geruchten om je te verhuren, maar we willen je niet kwijt en geven je alle tijd om te herstellen'." Ondanks de woorden van de huidige bondscoach van Nederland laat Ramsteijn zich verhuren aan VVV-Venlo en Sparta.

Van een nieuwe wedstrijd bij Feyenoord komt het niet voor het product van Varkenoord: medio 2014 vertrekt hij transfervrij naar het Portugese Marítimo, waarna hij ook nog uitkomt voor Almere City en Aalesund in Noorwegen. In 2020 stopt Ramsteijn als profvoetballer en gaat hij spelen voor Kozakken Boys. Inmiddels is de oud-Feyenoorder 33 jaar en is hij op de amateurvelden te zien in het shirt van IJsselmeervogels. Iets waar hij ruim tien jaar geleden waarschijnlijk geen rekening mee had gehouden. "Er had zeker meer in gezeten. Zonder die eerste blessure had ik dat seizoen misschien dertig wedstrijden voor Feyenoord kunnen spelen. Dan ziet een carrière er heel anders uit."

Carrièreswitch
Naast zijn bestaan als amateurvoetballer is Ramsteijn sinds kort in dienst van Voetbalprimeur, het Nederlandse voetbalnieuwsplatform. Hij vertelt hoe deze toch opmerkelijke carrièreswitch tot stand kwam. "Ik volg de sites van Voetbalprimeur en VI al jaren en zag voorbijkomen dat ze iemand zochten. Ik had überhaupt nog nooit ergens gesolliciteerd en vond dat sowieso al een interessant traject."

Na een opdracht, waarbij Ramsteijn een aantal Facebook-posts en nieuwsberichten moest maken, mocht hij op gesprek komen bij Voetbalprimeur. "Toen gaf de hoofdredacteur aan dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen schrijven en dat ze me meer aan de video- en podcastkant vonden passen. Dat doe ik nu en vind ik eigenlijk nog veel leuker."

Zijn nieuwe job als freelancer bij het mediaplatform bevalt hem dus goed. "Ik vind die mediakant wel heel erg interessant", zegt Ramsteijn daarover. Ondertussen is de oud-profvoetballer ook bezig met zijn trainersdiploma en rondde hij onder andere een studie af. Aan ambitie is bij hem dan ook geen gebrek. "Ik denk ook weleens dat een functie als technisch directeur me goed zou passen. We gaan zien wat de toekomst brengt."

 

Delen

Reacties

Jammer van zijn carrière, het pijnlijke is dat ik me nog het meest herriner dat hij in de wedstrijd tegen AZ waarin hij geblesseerd raakte volledig overlopen werd.
Martins Indi viel toen echt super sterk in waardoor we de controle over de wedstrijd kregen.
Volgens mij werd Feyenoord toen aardig (ook niet meer dan dat) overlopen en of dat veranderde door de gedwongen wissel is nogal speculatief. Al was de rechtsbenige Ramsteijn op de linksachterpositie wellicht kwetsbaarder dan Martins Indi.