atletico-madrid-analyse

Foto: atleticodemadrid.com | Edit: 1908.nl

Analyse

Kijkje in de CL-keuken: Atlético Madrid

Van de redactie

Voor het eerst sinds 2017 is Feyenoord weer terug in de Champions League. De Rotterdammers zijn gekoppeld aan Atlético Madrid, SS Lazio en Celtic en in deze mini-serie neemt 1908.nl een kijkje in de keuken bij de CL-opponenten, met in dit deel de vechtmachine van trainer Diego Simeone: Atlético Madrid.

Clubpaspoort
Oprichting: 1903, Madrid
Bijnaam: Los Colchoneros (‘De matrassen’) 
Stadion: Estadio Cívitas Metropolitano (cap: 68.456) 
Trainer: Diego Simeone (53 jaar, Argentinië) 
Selectiewaarde: 519,20 miljoen 
Sterspeler: Antoine Griezmann (32 jaar, Frankrijk) 
Prestaties vorig seizoen: 3e in LaLiga
CL-historie: 2x verliezend finalist (2014, 2016) 

Selectie 
Met een waarde van 519.200.000 euro heeft Atlético Madrid na Real Madrid en FC Barcelona de duurste selectie van Spanje. Het team van trainer Diego Simeone herbergt dan ook een aantal wereldtoppers met als absolute sterspeler de flamboyante Antoine Griezmann. De Franse wereldkampioen van 2018 groeide in zijn eerste periode bij 'Atléti' uit tot een speler van wereldklasse. Die status verzilverde hij in 2019 met een miljoenentransfer naar FC Barcelona, maar in de schaduw van spelers als Messi en Suárez kon hij maar moeilijk aarden. Sinds vorige zomer is hij terug bij zijn geliefde Atlético, dat hem deze zomer na een huurperiode van een jaar definitief terugkocht. In Madrid voorziet hij de Simeone-machine als vanouds van de nodige creativiteit.

Verder valt op dat Los Colchoneros een behoorlijk ervaren ploeg op de been brengt. Met gelouterde toppers zoals aanvoerder Koke (31), doelman Jan Oblak (30), mannetjesputter Stefan Savic (32), middenvelder Axel Witsel (34), waarnaast ook de 34-jarige Azpilicueta werd opgepikt bij Chelsea. Hiermee heeft de selectie van Atlético een gemiddelde leeftijd van ruim 28 jaar: ideaal voor het stugge, fysieke voetbal van Simeone.

Tussen die ervaren spelers loopt voor het Nederlandse publiek ook een bekende naam rond: Memphis Depay maakte afgelopen winter namelijk de overstap naar Atlético Madrid. De oud-PSV’er en sterhouder van Oranje hoopt zijn carrière in het Metropolitano nieuw leven in te blazen na een enigszins teleurstellende periode bij FC Barcelona. Momenteel kampt de spraakmakende aanvaller echter wel met een blessure, die hem in ieder geval het eerste duel tegen Feyenoord kost.

Speelwijze 
Sinds Diego Simeone in 2011 aantrad als trainer van Atlético, is de speelstijl van de tweede club van Madrid een begrip geworden in de voetbalwereld. De Argentijn speelde voorheen veelal in een 1-4-4-2-systeem, waarbij de visie van Simeone is dat iedereen zijn verdedigende taak goed uitvoert. Wordt de bal veroverd, vertrouwt hij op de individuele kwaliteiten van zijn spelers om tot kansen en uiteindelijk doelpunten te komen. Die visie is grotendeels overeind gebleven, al doet hij dat dit seizoen vaak vanuit een 1-3-5-2-systeem, met offensieve backs. 

De oefenmeester wist de ploeg in zijn beginjaren bij Atléti in korte tijd om te turnen in een absolute vechtmachine, waar geen enkele ploeg graag tegen speelt. Geheel in de stijl van de voetballer Simeone hoef je niet te verwachten dat ze voetbal spelen waar de romanticus van gaat watertanden, strijden de spelers van Atléti voor elke meter en gaan ze de wedstrijd in met maar één doel: koste wat het kost winnen. Daarbij heiligt het doel de middelen. Voorbeeld: Atléti won eerder dit seizoen met 0-7 van Rayo Vallecano, met minder balbezit dan de tegenstander en een xG (expected goals) van nog geen 3,5. Kansen weggeven tegen de Madrilenen is vaak fataal.

De defensieve, en voor het neutrale publiek soms frustrerende speelstijl kwam El Cholo door de jaren heen op de nodige kritiek te staan, maar leverde hem vooral veel succes op. Onder leiding van Simeone werd Atlético Madrid onder andere twee keer kampioen van Spanje en werd ook twee keer de finale van de Champions League bereikt.

diego-simeone
Diego Simeone, de succestrainer van Atlético Madrid (Twitter @Atleti)

Kansen voor Feyenoord
Zoals voor eigenlijk elk team, zal het spelen tegen de ploeg van Simeone geen pretje zijn voor Feyenoord. De verwachting is dat Atlético de bal aan de Rotterdammers zal laten in de onderlinge wedstrijden. Het gevaar zit hem erin dat je denkt het overwicht te hebben. Dat is namelijk precies het doel van de Madrilenen. Terwijl je met man en macht een gaatje probeert te vinden in het verdedigende blok, kan een uitbraak van Atlético genoeg zijn voor een dodelijk doelpunt. Op achterstand komen tegen deze vechtmachine is dan ook funest.

Atlético heeft in dat opzicht nogal wat weg van AS Roma, dat de afgelopen jaren een angstgegner is gebleken voor Feyenoord. Toch liet de ploeg van Slot ook in het Europa League-tweeluik van vorig seizoen zien de Romeinen met goed en snel voetbal de wil op te kunnen leggen. Op eenzelfde manier, maar het liefst nog wat beter, zullen de Rotterdammers tegen Simeone & co voor de dag moeten komen. Door met gepaste voorzichtigheid lef en moed te tonen in de wedstrijden valt er dan een resultaat te behalen tegen Atlético.

Historie met Feyenoord
Feyenoord en Atlético troffen elkaar pas één keer. Dat was een duel dat bij veel supporters nog altijd op het netvlies gebrand staat. Dat het oefenduel Feyenoord-Atlético Madrid van 8 augustus 2021 nog wordt herinnerd is niet alleen vanwege het resultaat – Feyenoord won het duel met 2-1 van de ploeg van Diego Simeone – maar vooral vanwege de helse strijd die er losbarstte in de Kuip. Zeker voor een voorbereidingspotje leken beide ploegen bijzonder veel waarde te hechten aan een goed resultaat. Al vroeg in de wedstrijd was daar het eerste opstootje, toen Yannick Carrasco Malacia natrapte, Kökçü ertussen sprong en de Belg van Atlético vervolgens Kökçü tot bloedens toe in zijn gezicht krabde. Het leverde Carrasco een rode kaart op.

Toen Feyenoord via Naoufal Bannis in de laatste seconde de winnende binnenschoot, liepen de gemoederen wederom hoog op. Na afloop van de wedstrijd was de oefenmeester van de Spanjaarden gepikeerd en zocht de confrontatie op met Feyenoord-trainer Arne Slot, die na afloop zei: "Eén op één had ik hem liever niet tegengekomen."

Awayday naar Madrid
Een ‘awayday’ naar Madrid is er een waar menig supporter lang naar uitkeek. Het hypermoderne stadion van Atlético Madrid biedt plek aan ruim 68.000 mensen. Het stadion bevindt zich, in tegenstelling tot het vorige stadion Vicente Calderon, niet in het centrum van de stad. Het Wanda Metropolitano ligt aan de oostzijde van Madrid, aan de buitenrand van de stad.

Het uitvak bevindt zich aan de Noordzijde, niet geheel onbekend voor Feyenoordsupporters. Vrijwel de gehele bovenste ring van die zijde van het stadion is dan beschikbaar voor de uitploeg. Hieronder zie je een video van de Chelsea-fans, waarbij je een beeld krijgt van hoe het uitvak eruitziet in het Wanda Metropolitano.

Delen

Reacties

Nog geen reacties