kuip

VK Sportphoto

Nieuws

KNVB presenteert vervolgplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal

Van de redactie

De Rijksoverheid, KNVB en hun samenwerkingspartners hebben donderdag een nieuw plan gepresenteerd om discriminatie en racisme tegen te gaan in het voetbal. In het vernieuwde 'Ons Voetbal Is Van Iedereen' plan worden clubs harder aangepakt die in overtreding gaan, met mogelijk puntenaftrek of wedstrijden zonder publiek tot gevolg. 

Directeur betaald voetbal van de KNVB, Marianne van Leeuwen, licht het plan toe op de website van de voetbalbond. "Racisme en discriminatie raken de ziel van het voetbal, dat juist mensen samenbrengt: voetballen doe je niet alleen. Het gaat om een hardnekkig maatschappelijk probleem en het bestrijden hiervan vraagt om doorzettingsvermogen. We zijn dus blij dat we de komende jaren met OVIVI de volgende stap kunnen zetten."

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, voegt daaraan toe: "De realiteit is dat racisme en discriminatie in het amateurvoetbal voorkomen. Het zijn soms hele schrijnende verhalen. De afgelopen jaren hebben we een toolbox met instrumenten gecreëerd om het aan te pakken. Er is ook veel gewerkt aan bewustwording. De komende jaren willen we doorpakken en meer mensen activeren."

In 2020 ging OVIVI van start. Sindsdien zijn er veel nieuwe stappen gezet en bestaande maatregelen aangescherpt. De aanpak van racisme en discriminatie vraagt om een lange adem en daarom krijgt OVIVI een vervolg tot en met in elk geval 2025. Voetbal brengt miljoenen mensen samen. Waar veel mensen samenkomen, komt helaas ook racisme en discriminatie voor. Ook in het voetbal. Uitsluiting beschadigt zowel mensen als het voetbal en waar dat voor staat: samenbrengen. Het moet daarom met alle middelen worden bestreden.

Het volledige OVIVI-plan is hier te bekijken.

schermafbeelding-2023-09-28-om-163436
onsvoetbalisvaniedereen.nl

Delen

Reacties

net zo goed als bekertjes gooien?
Dom geouwehoer. Iedereen weet dat er geen racisme in Nederland is. Het enige wat je veel hoort is joden dit, joden dat. Iedereen weet ook dat daarmee niet de Hebreeuwse gemeenschap is aangeduid.