kuip-leeg-netten

VK Sportphoto

Nieuws

KNVB ziet afgelopen seizoen afname in aantal stadionincidenten

Twan

Het afgelopen seizoen zijn er beduidend minder incidenten in het betaald voetbal dan het jaar daarvoor. Deze statistiek komt voort uit de jaarlijkse veiligheidsmonitor die de KNVB vandaag gepubliceerd heeft. De voetbalbond denkt op de goede weg te zijn, maar ziet genoeg ruimte voor verbetering. 

“We zijn nog niet waar we willen zijn, want het aantal incidenten ligt nog altijd ruim boven het aantal voor corona, maar uit deze cijfers blijkt dat we meer grip krijgen op het probleem. Leagues, clubs, kabinet, gemeentes, politie, OM, supportersverenigingen en de KNVB hebben hier gezamenlijk keihard aan gewerkt met een integrale aanpak en blijven zich ook de komende tijd inzetten voor gastvrij en veilig voetbal”, aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal.

De politie maakte bekend dat er het afgelopen seizoen 725 incidenten in en rondom stadions geregistreerd werden. Het seizoen daarvoor werden er 893 incidenten geregistreerd. Verder ziet de KNVB dat de pakkans gestegen is van 32 procent naar 50 procent. Daarbij zijn de technologische ontwikkelingen en hardere inzet van belang geweest.

Ondanks de verhoogde pakkans zijn er ook minder stadionverboden uitgedeeld. Waar twee seizoenen geleden nog 1.258 stadionverboden werden uitgedeeld, waren dit er afgelopen seizoen 986. Dit is nog altijd een stuk hoger dan de 595 landelijke stadionverboden in het laatste seizoen voor corona. 

De meeste landelijke stadionverboden (242) zijn het afgelopen seizoen uitgedeeld voor het gooien van voorwerpen. De KNVB scherpte daar het vorige seizoen de regels voor aan, waarbij wedstrijden gestaakt konden worden bij dit soort incidenten. Het grootste deel van de gooiers werd gepakt, en kon een stadionverbod van 9 tot 36 maanden verwachten.

 

Delen