Ronald Koeman - VK Sportphoto

VK Sportphoto

Nieuws

Koeman adviseert Slot: "Pak vast wat je hebt en denk er twee keer over na"

Van de redactie

Bondscoach Ronald Koeman is onder de indruk van Feyenoord dit seizoen. Koeman hielp Feyenoord in 2012 naar een tweede plaats in de eredivisie. Het seizoen ervoor eindigde de Rotterdammers op een teleurstellende tiende plaats. Zondagochtend schoof de oud-trainer van de Rotterdammers aan bij Goedemorgen Eredivisie op ESPN.

Toen Feyenoord onder leiding van Koeman op de tweede plaats eindigde, kreeg zijn ploeg een huldiging in de Kuip. "Ja, dat weet ik nog wel. Ik kwam bij Feyenoord toen zij in een zeer lastige periode zaten en het seizoen ervoor tiende werden. Met veel jongens uit de eigen jeugd en met heel weinig mogelijkheden. Het was geen kampioenschap waard, maar we plaatste ons voor de voorronde van de Champions League en dat was echt heel belangrijk voor de club."

Destijds waren de voorzieningen bij de club dan ook niet optimaal, wat men zou verwachten bij een topclub. "Waar ik me het meest aan stoorde, is dat we het trainingsveld aan de overkant van de weg hadden. We moesten met alle materialen de straat over. Er ontstonden opstoppingen, want mensen vroegen om foto's en handtekeningen. Met name in de vakanties. Ik vond dat niet meer dan die tijd. Later gingen we met busjes, maar het ging allemaal moeizaam. Niet omdat de mensen niet wilde, maar door de financiële mogelijkheden."

Inmiddels beschikken de Rotterdammers over twee compleet nieuwe complexen, Varkenoord en 1908. "Ik ben eerder al geweest, ook in mijn vorige periode. Dick Advocaat was toen nog trainer. Toen zaten ze al op het nieuwe complex. Het was heel professioneel, wat past bij een club als Feyenoord. Wat mij opviel bij Feyenoord. En dat viel me ook wel bij AZ op. De professionaliteit van de spelersgroep. De manier waarop er getraind werd. Ik kende Mats Wieffer niet en Quilindschy Hartman niet. En ik proefde veel honger bij de spelersgroep. Dat straalde er wel af. En dat voelde ik ook wel bij AZ. Ik zeg niet dat - omdat ik AZ en Feyenoord noem - dat het bij de andere clubs niet het geval is, maar het was wel anders."

Koeman heeft ook een advies voor Slot. "Het feit is, zeker zoals in mijn situatie, dat je soms op het moment dat je ergens bent, te weinig waardeert dat je bij een mooie club zit. Dat realiseer je je pas later als je terugkijkt. Mensen hebben het over Arne Slot; Blijft hij wel? Blijft hij niet?"

"Je moet altijd goed nadenken voordat je een stap maakt. Hij doet het geweldig bij Feyenoord. Ze gaan de Champions League in. Pak vast wat je hebt. Ik heb dat gewoon veel te weinig gedaan. Het trainersvak is op en af. Soms waardeer je te weinig als je ergens bent wanneer je happy bent met de spelers, fans en club. Denk daar twee keer over na. Een nieuwe stap kan goed uitpakken, maar als trainer ook niet goed uitpakken", sluit de bondscoach af.

Delen

Reacties

Als hij geweten had wat hij nu weet, dan was Koeman nog even bij Feyenoord gebleven denk ik. Hij was bij ons bijna net zo populair als Slot. Daarna was het weer veel geld, maar ook veel stress, gezeik en niet gewaardeerd worden. De les van Koeman is, als je succes hebt en ergens geliefd bent en gewaardeerd wordt, geniet er dan zo lang mogelijk van, want het is niet vanzelfsprekend.
Tja maar als ze je 10 miljoen per jaar willen betalen? Wie zou daar nee tegen zeggen?
JaJa, mooi uitziende treinen ontsporen vaak,
Dat denk ik ook, in Engeland wordt de trainer net zo gemakkelijk ingewisseld voor een paar sokken. Geef hem een zak met geld en hoppa naar de volgende trainer. Zo worden carrières vakkundig om zeep geholpen. Trainer zijn in Engeland is een zwervers bestaan, weleens waar met een vette bankrekening maar toch.
Zou mooi zijn als de man ooit nog eens terug komt ...
De huidige staf van Oranje (Erwin, Sipke, Patrick) heeft ook een Feyenoord connectie.
Wijze laatste woorden van Ronald.