kokcu1

VK Sportphoto

Nieuws

Kökcü: "Een club als Feyenoord past beter bij mij"

Van de redactie

Eerste aanvoerder Orkun Kökcü is zaterdagavond in de kraker tegen AZ geschorst. De pas 22-jarige middenvelder heeft een bepalende rol binnen het team van Arne Slot. In gesprek met De Telegraaf vertelt de geboren Haarlemmer onder andere over zijn jeugd, Turkije, de jeugdopleiding op Varkenoord andere zaken rondom zijn club Feyenoord.

Op dit moment is de ramp door de aardbevingen in Turkije en Syrië het gesprek van de dag in huize Kökcü. "Wij hebben het geluk dat er geen familieleden van ons in die regio woonden. Maar in mijn woonplaats Haarlem wonen veel Turkse vrienden en kennissen die wel uit die regio komen. Het gaat nu over niets anders. Bij iedereen. Ook bij ons staat de tv op de Turkse nieuwszenders en we volgen allemaal constant de laatste gebeurtenissen," aldus de aanvoerder van de Rotterdammers.

Kökcü is evenals zijn broer Ozan, die Feyenoord een aantal jaren geleden verliet, geboren in Nederland. "Is Turkije mijn land? Ik wil daar best wat meer over vertellen. Het grappige is dat mijn moeder met haar ouders eerder in Nederland was en dat mijn vader, die uit hetzelfde dorp kwam, pas later kwam. Mijn broer Ozan, speler van FC Eindhoven, en ik zijn hier dus allebei geboren en opgegroeid. Daar ben ik blij om, want het is een voorrecht om hier naar goede scholen te gaan en te genieten van een goede opleiding. Daarom kan ik niet zeggen dat ik alleen maar gefocust ben op Turkije. Maar mijn roots liggen daar wel, begrijp je? De Turkse samenleving, en dat voel ik nu weer met de ramp daar, komt bij mij op één."

Ondanks dat de Turkse international niet geboren is in Rotterdam, voelt hij zich wel een echte Feyenoorder en is blij met de Feyenoord Academy op Varkenoord. "Geloof me, Feyenoord heeft al jaren een goede opleiding. Daar is nooit wat mis mee geweest. Ik heb echt goeie trainers gehad. Een anonieme speler, die het niet heeft gehaald, heeft met een verhaal een keer zijn gal gespuwd en dat is een heel ding geworden. Ik kan me dat stuk nog goed herinneren. Hoe kan je zo praten, dacht ik. Er zijn hier door de jaren heen altijd veel spelers doorgebroken. Is de jeugdopleiding dan slecht? Daarvoor waren er ook zat die via Feyenoord 1 Oranje haalden: Tonny Vilhena, Jordy Clasie, Stefan de Vrij, Terence Kongolo, Bruno Martins Indi, Rick Karsdorp."

Kuipvrees kennen de jongens uit de eigen opleiding niet volgens Kökcü, anders is dat voor sommige spelers van buitenaf. "Wij hebben geen Kuipvrees. Ik zat als jonge jongen met mijn vader al tussen de supporters in een vak. Dan hoorde ik ze om me heen schelden bij een slechte bal. Ze zijn bloedfanatiek bij Feyenoord. Maar dat schelden is geen kritiek, want dezelfde gasten springen als gekken en vinden je de beste als je scoort. Maar spelers van buitenaf kennen dat fanatisme van onze aanhang niet."

De 22-jarige middenvelder vertelt vol trots over hoe hij Feyenoorder werd. "Als kleine jongen keek ik met mijn vader vooral naar wedstrijden in de Turkse Lig. Totdat ik een keer een spannende wedstrijd van Feyenoord zag en ze scoorden. De camera danste op en neer waardoor het hele beeld op de tv danste. Op de tribunes zag ik alleen maar ’gekken’. Die gasten in het vak waren echt ’crazy’ en dat vond ik waanzinnig. Vanaf dat moment was ik voor Feyenoord."

Toen de Rotterdammers in de jeugd bij hem aanklopte was de keuze dan ook snel gemaakt. "Daar hoefde ik niet over na te denken. In Haarlem waren op school bijna al mijn klasgenootjes voor Ajax. Tuurlijk, Ajax is een grote club, heeft veel gewonnen en dan is het makkelijk om voor Ajax te zijn. Maar een volksclub als Feyenoord past beter bij mij."

Kökcü dankt zijn goede ontwikkeling de afgelopen twee seizoenen vooral aan zijn huidige trainer Arne Slot. De trainer van de Rotterdammers vertelde hem in zijn eerste weken bij Feyenoord de harde waarheid. Kökcü was niet fit genoeg. Die boodschap kwam hard aan. Toch wilde Kökcü rugnummer 10. "Je hebt jezelf wel druk op gelegd, want als jij nummer 10 wilt hebben, moet je vanaf nu heel belangrijk zijn voor het team. Kan je dat?" Sprak Slot hem toe.

Kökcü is blij met zijn coach. "Deze trainer heeft heel veel voor mij gedaan als het gaat om mijn ontwikkeling. Hij heeft precies de goede aanpak gekozen en hij heeft mijn karakter weten te doorgronden. Als ik een goal maakte, zei hij in de bespreking tegen de rest dat het ook tijd werd dat ik een keer scoorde of zelfs nu zegt hij soms nog dat het mijn zoveelste geluksgoal was. Ik vind dat wel mooi, ik hoef geen schouderklopjes en begrijp hem als geen ander. Hij laat ons fantastisch voetballen en heeft mij geleerd hoe ik het allerbeste uit mijzelf haal."

Delen

Reacties

Feyenoord staat je ook als gegoten Orkun, dat rood en wit kleed mooi af en alsof het voor je gemaakt is!
Ik denk dat Az kuipvrees heeft vanavond ;-)
Ik hoop dat az Kuipvrees heeft vanavond ;-)
GantiagoSimenez
GantiagoSimenez
In de uitwedstrijd eerder dit seizoen vond ik AZ nogal tegenvallen. Maar ja, we missen vanavond wel een aantal belangrijke spelers. Gaat spannend worden denk ik.
Geweldige vent. Spreekt zich rustig en doordacht uit over zaken buiten het veld en is een fantastische voetballer en aanvoerder binnen het veld. We gaan hem missen vanavond, al heb ik alle vertrouwen in de tandem Timber-Wieffer.
Hele intellectuele jongen volgensmij, zegt geen domme dingen. Echt een jongen van de club ook, perfecte aanvoerder!
Je moet het als voetballer zelf doen, maar een trainer die je aanvoelt en begrijpt helpt wel.
Wat een baas!!