Kuyt

Foto: VK Sportphoto

Nieuws

Kuyt: "Ik had het destijds graag willen doen"

Van de redactie

Nadat Dirk Kuyt in 2017 zijn carrière als speler afsloot met een landstitel voor Feyenoord startte de inmiddels 42-jarige Kuyt direct aan zijn trainersloopbaan. Eerst als assistent-trainer bij Quick Boys, toen naar Feyenoord Onder-19 en op dit moment is de Katwijker trainer van ADO Den Haag in de Keuken Kampioen Divisie. In het Algemeen Dagblad is vandaag een uitgebreid interview met Dirk Kuyt verschenen.

Enige tijd afstand nemen van de sport vond Kuyt moeilijk na zijn aangekondigde afscheid: “Ik eindigde mijn carrière met die laatste wedstrijd tegen Heracles in een absolute high, waarop je direct wil voortborduren als trainer. Daarom ben ik meteen assistent-trainer bij Quick Boys geworden en daarna trainer van Feyenoord Onder-19. Maar ik merkte dat afstand van het voetbal nodig was om de sport weer te kunnen omarmen. Ik moest herstellen van een zwaar voetballeven, de jaren van mijn carrière verwerken en het voetbal kunnen relativeren,” begint hij.

Toenmalig technisch directeur van Feyenoord, Martin van Geel beloofde de oud Feyenoorder dat hij ooit hoofdtrainer van Feyenoord 1 werd. Nadat bekend werd dat Dick Advocaat na het seizoen 2020-2021 vertrok uit Rotterdam leek Kuyt kandidaat nummer één voor de vacature. De nieuwe technisch directeur Frank Arnesen besloot echter anders, Arne Slot werd de nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord: “Ik had het destijds graag willen doen, ja. Maar het is denk ik het beste wat me kon overkomen dat ik het niet werd. Dat heeft niets met Feyenoord te maken, maar zo kon ik wel echt de rust nemen die ik nodig had”, vertelt Kuyt.

Dat hij ooit nog trainer van Feyenoord wordt, sluit hij niet uit: “Ik heb geleerd het van jaar tot jaar te bekijken. Of Feyenoord een stip aan de horizon is? Nou, eigenlijk niet. Als speler riep ik heel hard dat ik per se terug wilde keren, maar dat ga ik nu niet doen.”

Op de vraag wat voor visie de trainer van ADO Den Haag heeft antwoord Kuyt het volgende: “Mijn visie is een mix tussen wat ik heb geleerd van Rafael Benítez, Bert van Marwijk en Louis van Gaal, aangevuld met mijn eigen ideeën. Ik ben niet een trainer van de harde hand, maar wel van de discipline. Afspraken nakomen is heilig bij mij. En ik hou van een hoge intensiteit in wedstrijden, een beetje zoals Liverpool.”

Delen

Reacties

Volgens mij heeft Van Geel nooit de garantie gegeven dat het hoofdtrainerschap van Kuyt al op heel korte termijn aan de orde zou zijn. Dus het is maar zeer de vraag of de keuze van Arnesen een andere was dan Van Geel zou hebben gemaakt.
Joh, als hij heeft bewezen het bij Den Haag en daarna Fc Utrecht een goede trainer te zijn, dan kijken we daarna nog wel eens.
Wat ben ik blij (en Arnesen dankbaar) dat Kuyt - van die dolkstoot in de rug van Gio - geen trainer is geworden van Feyenoord.
Het is verschikkelijk zwaar met al dat geld op de bank
Dan maar hopen dat ADO de mix van Benitez, van Marwijk en van Gaal een beetje kan oppikken…… 🤗
Hoe kan je nou een speler beloven om trainer te worden.. Echt genant dat zo'n figuur als v geel jarenlang ons technisch beleid mocht voeren
Nooit aan beginnen.. lekker kk divisie.. is al te hoog gegrepen..
Echt ontzettend blij dat hij het niet geworden is. Ook nooit aan beginnen.
Ik denk dat beide partijen er goed aan gedaan hebben een andere route te kiezen. Dirk was overduidelijk nog niet klaar voor het trainerschap van een topclub, en is dat nu nog steeds niet. De route om via kleinere clubs langzaam ervaring op te doen en een eigen visie in de praktijk te brengen lijkt me de juiste.
Feyenoord heeft met Arne een lot uit de loterij te pakken waar de gehele club zich aan lijkt op te trekken, dat was met Dirk aan het roer nooit bereikt.
Misschien dat ooit de wegen weer kruisen, ik gun het Dirk van harte om een toptrainer te worden en in die hoedanigheid bij Feyenoord terug te keren.
Ik ben geen insider maar wat ik begreep viel de ontwikkeling van Kuyt als trainer binnen Feyenoord vies tegen.

Let ook vooral op het moment in de docu waarop hij gaat lopen smoezen met John de Wolf over Slot en gelijk loopt te stoken over een telefoontje.