Foto 1908.nl - De Kuip - netten veiligheidsnetten klassieker voorbereiding veld

Foto 1908.nl

Nieuws

'Leefbaar Rotterdam wil Klassieker volgend seizoen weer met uitpubliek'

Moreno1908

Leefbaar Rotterdam, de grootste partij in de Rotterdamse gemeenteraad, vindt dat Feyenoord-Ajax volgend seizoen weer met uitpubliek moet worden gespeeld. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Burgemeester Aboutaleb 'staat open voor gesprek’, geeft hij aan.

Al bijna anderhalf decennium zijn de supporters van de uitploeg tijdens De Klassieker niet meer welkom in het stadion van de rivaal. Dat moet afgelopen zijn, geeft Leefbaar-raadslid Ingrid Coenradie aan. "We moeten het weer gaan proberen. Niet meteen met een dubbel uitvak, laten we het opbouwen en met een kleine groep beginnen, inclusief strenge begeleiding. Natuurlijk is het spannend, maar we moeten niet in angst blijven hangen."

Sinds de loting van de halve finale van de KNVB Beker, laait deze jaarlijkse discussie weer helemaal op. Feyenoord speelt daarin thuis tegen Ajax, vermoedelijk op woensdag 5 of donderdag 6 april. De gemeente Rotterdam maakte direct duidelijk dat ook bij deze editie geen Ajax-fans toegestaan zijn. Voor Leefbaar Rotterdam is het hoog tijd voor verandering.

Coenradie, seizoenkaarthouder van Feyenoord, wil volgend seizoen weer uitsupporters bij het onderlinge treffen. "Ik mis het. Die rivaliteit tussen Feyenoord en Ajax is één van de dingen die voetbal magisch maken. Ik weet dat er ook een lelijke kant is, maar we moeten ons niet laten leiden door angst. We moeten de stap weer een keer durven te wagen, anders blijft dit voor eeuwig zo."

Kees Lau, voorzitter van FSV De Feijenoorder, is het eens met Coenradie. "Bij voetbal hoort de mooie rivaliteit in het stadion. De Kuip is ook zo ingericht - met de brug naar het uitvak - dat het prima kan. Het spelen zonder uitfans lijkt nu wel een epidemie waar burgemeesters bang zijn voor voetbalsupporters."

Uiteraard blijft dit een beslissing van de burgemeester. Van Ahmed Aboutaleb wordt weinig verwacht, zegt Lau. "Hij is zeker niet te overtuigen. Dat hebben we al zo vaak geprobeerd, dus dat hoeven we niet te proberen. We spreken er met de politie wel over, die is wel van goede wil." Aboutaleb geeft weliswaar aan open te staan voor een gesprek, maar wil niet te hoge verwachtingen scheppen. "Iedereen heeft kunnen zien hoe de spelersbus van Ajax ‘welkom’ wordt geheten bij de Kuip. Afschuwelijke taferelen. Dat sentiment maakt mij niet optimistisch."

Feyenoord reageert zelf ook op het uitblijven van uitfans tijdens De Klassieker. "We willen allemaal dat het ooit niet meer nodig is. Voetbal moet een sportieve strijd zijn met supporters van beide clubs op de tribunes. Maar de afgelopen seizoenen zijn helaas nog niet alle seinen opeens op groen gesprongen. Het is heel moeilijk te zeggen wanneeer het wel weer kan. Op een enkel incident na, is het is in het stadion tijdens de laatste editie goed gegaan. We zullen daarom bekijken of we ten opzichte van die wedstrijd straks al weer iets kunnen afschalen. Hopelijk is de uiteindelijke inschatting dat minimaal de netten aan de tv-zijde niet meer nodig worden geacht. Dat zou een eerst stapje zijn op een weg die helaas nog lang lijkt te zijn.”

Delen

Reacties

Kunnen we de onkosten die sommige Ajax hooligans aanrichten zoals de laatste keer ook declareren bij Leefbaar Rotterdam? NEE want dan geven ze niet thuis. Dus lekker zo laten en nergens meer uitpubliek accepteren. Tijd dat Feyenoord en Ajax fans gebroederlijk naast elkaar stonden is al heel lang voorbij.
Ik ben niet van Leefbaar, bepaald niet. Maar de klassieker moet wel weer met uitpubliek, gekoppeld aan normaal gedrag. Dus gewoon keiharde sancties als het inleveren van competitiepunten bij wangedrag (agressie, haatspreekkoren, spullen op het veldgooien, spelersbussen bekogelen, racistische domkoren). Dan krijgen Feyenoord en Ajax het moeilijk en worden die vlg jaar waarschijnlijk geen kampioen en dat zou ik voor Feyenoord heel erg vinden, maar dan is het primitieve gedoe het jaar daarna bij consequent toepassen van puntenaftrek wel voorbij. Ik zie niet in hoe dit stammenoorloggedoe anders ooit kan stoppen, ook omdat het inmiddels ook bij andere clubs begint te ontstaan.
Leefbaar is gek. Betalen zij de schade soms. Stelletje opportunistische mafkezen.
Leefbaar gebruikt angst niet als raadgever, maar denkt in oplossingen. De tijd is rijp voor weer met uitpubliek te spelen. Maar met de huidige burgemeester is niks mogelijk. Dus misschien is echt de aller eerste stap deze flapdrol te vervangen.
Laat je niet in de maling nemen. Dit wordt vlak voor de verkiezingen gezegd. Uit publiek bij de klassieker gaat nooit meer gebeuren mensen
Weg met die vieze gasten uit dat residentloze hoofdstad... klotevolk.
Waarom toch die haat tegen een andere club? Die haat maakt het voetbal kapot.
Die haat is er al decennialang.... En moet je kijken, voetbal leeft nog steeds.
Inderdaad, hoe is het mogelijk dat vortbal er nog is ondanks die haat.
Maar haat en wantrouwen van anderen is diskwalificeren van jezelf als iemand met een gebrek om zich te verplaatsen in anderen. Zonder haat ben je gewoon zo’n veel meer mens!
Klopt. Ik hou het zelf dan ook liever bij afgunst.
Lees voor gemak eens op Ajax media over hoe hun denken over Rotterdam (en Feyenoord). Ik moet die gasten niet... en zal ook niet veranderen.
Ja, dat roepen kinderen ook altijd, zo van: maar hij begon. Als ik deze haat lees en zie en merk dat daar schouderophalend op wordt gereageerd dan is dat hetzelfde als wat er tussen Poetin en Oekraine gebeurt. Gebrek aan vertrouwen van mensen die anders zijn dan jij heeft ook nog eens oude zwaar christelijke wortels: de ander is slecht, zondig. Het huidige christendom heeft zich daarvan inmiddels aardig verlost, het wordt tijd dat voetbalsupporters daar ook mee ophouden. We leven per slot van rekening met zijn allen op éen bolletje en we houden als Feyenoorders en Ajaxieden allemaal van dit spelletje.
Zo die proberen zieltjes te winnen, ze vlak voor de verkiezingen....
Leefbaar doet niet mee aan de Provinciale