Foto 1908.nl - De Kuip - netten veiligheidsnetten klassieker voorbereiding veld

Foto 1908.nl

Nieuws

'Leefbaar Rotterdam wil Klassieker volgend seizoen weer met uitpubliek'

Moreno

Leefbaar Rotterdam, de grootste partij in de Rotterdamse gemeenteraad, vindt dat Feyenoord-Ajax volgend seizoen weer met uitpubliek moet worden gespeeld. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Burgemeester Aboutaleb 'staat open voor gesprek’, geeft hij aan.

Al bijna anderhalf decennium zijn de supporters van de uitploeg tijdens De Klassieker niet meer welkom in het stadion van de rivaal. Dat moet afgelopen zijn, geeft Leefbaar-raadslid Ingrid Coenradie aan. "We moeten het weer gaan proberen. Niet meteen met een dubbel uitvak, laten we het opbouwen en met een kleine groep beginnen, inclusief strenge begeleiding. Natuurlijk is het spannend, maar we moeten niet in angst blijven hangen."

Sinds de loting van de halve finale van de KNVB Beker, laait deze jaarlijkse discussie weer helemaal op. Feyenoord speelt daarin thuis tegen Ajax, vermoedelijk op woensdag 5 of donderdag 6 april. De gemeente Rotterdam maakte direct duidelijk dat ook bij deze editie geen Ajax-fans toegestaan zijn. Voor Leefbaar Rotterdam is het hoog tijd voor verandering.

Coenradie, seizoenkaarthouder van Feyenoord, wil volgend seizoen weer uitsupporters bij het onderlinge treffen. "Ik mis het. Die rivaliteit tussen Feyenoord en Ajax is één van de dingen die voetbal magisch maken. Ik weet dat er ook een lelijke kant is, maar we moeten ons niet laten leiden door angst. We moeten de stap weer een keer durven te wagen, anders blijft dit voor eeuwig zo."

Kees Lau, voorzitter van FSV De Feijenoorder, is het eens met Coenradie. "Bij voetbal hoort de mooie rivaliteit in het stadion. De Kuip is ook zo ingericht - met de brug naar het uitvak - dat het prima kan. Het spelen zonder uitfans lijkt nu wel een epidemie waar burgemeesters bang zijn voor voetbalsupporters."

Uiteraard blijft dit een beslissing van de burgemeester. Van Ahmed Aboutaleb wordt weinig verwacht, zegt Lau. "Hij is zeker niet te overtuigen. Dat hebben we al zo vaak geprobeerd, dus dat hoeven we niet te proberen. We spreken er met de politie wel over, die is wel van goede wil." Aboutaleb geeft weliswaar aan open te staan voor een gesprek, maar wil niet te hoge verwachtingen scheppen. "Iedereen heeft kunnen zien hoe de spelersbus van Ajax ‘welkom’ wordt geheten bij de Kuip. Afschuwelijke taferelen. Dat sentiment maakt mij niet optimistisch."

Feyenoord reageert zelf ook op het uitblijven van uitfans tijdens De Klassieker. "We willen allemaal dat het ooit niet meer nodig is. Voetbal moet een sportieve strijd zijn met supporters van beide clubs op de tribunes. Maar de afgelopen seizoenen zijn helaas nog niet alle seinen opeens op groen gesprongen. Het is heel moeilijk te zeggen wanneeer het wel weer kan. Op een enkel incident na, is het is in het stadion tijdens de laatste editie goed gegaan. We zullen daarom bekijken of we ten opzichte van die wedstrijd straks al weer iets kunnen afschalen. Hopelijk is de uiteindelijke inschatting dat minimaal de netten aan de tv-zijde niet meer nodig worden geacht. Dat zou een eerst stapje zijn op een weg die helaas nog lang lijkt te zijn.”

Delen

Reacties

Kunnen we de onkosten die sommige Ajax hooligans aanrichten zoals de laatste keer ook declareren bij Leefbaar Rotterdam? NEE want dan geven ze niet thuis. Dus lekker zo laten en nergens meer uitpubliek accepteren. Tijd dat Feyenoord en Ajax fans gebroederlijk naast elkaar stonden is al heel lang voorbij.
Weg met die vieze gasten uit dat residentloze hoofdstad... klotevolk.
Zo die proberen zieltjes te winnen, ze vlak voor de verkiezingen....
Leefbaar doet niet mee aan de Provinciale