Linssen

VK Sportphoto

Nieuws

Linssen: “Overal waar je kwam ging het over Feyenoord"

Stan

Afgelopen zomer trok Bryan Linssen na twee seizoenen de deur achter zich dicht in De Kuip. Hij ruilde Feyenoord in voor een buitenlands avontuur bij het Japanse Urawa Red Diamonds. Door een blessure loopt dat avontuur echter nog niet zoals gehoopt voor de kleine aanvaller. Desondanks was 2022 een overgetelijk jaar voor Linssen waarin hij met Feyenoord grootse successen beleefde. In de podcast Fresia & Milan parkeren de bus van ESPN vertelt hij over dit succesjaar, over zijn beginperiode bij Feyenoord en over zijn stap naar het buitenland.

Linssen zegt dat zijn hart ondanks de overstap naar Japan nog altijd bij het Nederlandse voetbal ligt: “Ik mis het wel ja. Ik kijk nog eigenlijk alles, of probeer alles te kijken eigenlijk.”

Bij zijn huidige werkgever, Urawa Red Diamonds, kende de aanvaller een ongelukkig eerste helft van het seizoen waarin hij door blessureleed maar weinig in actie kon komen. Typerend voor de goedlachse Limburger is dat hij niet bij de pakken neer gaat zitten, maar hij geeft toe dat het hem niet volledig koud laat: “Het is niet dat het de verkeerde kant op gaat, hoor. Maar ik kan wel denken van ‘Wat ben ik hier nou allemaal aan het doen, wat doe ik hier? Ik had ook gewoon in Nederland kunnen zitten. Ik had gewoon nog bij Feyenoord kunnen zitten. Dan had ik gewoon bij m’n familie gezeten, terwijl ik nu wat ‘depressief’ zit te worden hier helemaal alleen zit terwijl ik geblesseerd ben.”

Linssen beaamt dat het feit dat hij ver weg van ‘huis’ is, daar niet aan meehelpt: “Dan merk je wel; het tijdsverschil is dan een probleem. Dat je minder makkelijk contact krijgt met Nederland. En als je een keer drie dagen vrij bent kan je niet zomaar heen en weer vliegen, omdat het gewoon te ver is. Maar weet, over het algemeen, mag ik ook het laatste halfjaar niet klagen over hoe ik het heb gehad. Er zijn altijd leuke en minder leuke dingen aan iets en dat was bij Feyenoord niet anders. Je hebt altijd wel wat te zeuren, vooral voetballers denk ik.”

De stap naar Feyenoord

In de zomer van 2020 maakte Linssen op aandringen van toenmalig trainer Dick Advocaat de overstap naar Rotterdam, waar hij te maken kreeg met de grootsheid van een club als Feyenoord: “Ik heb de overstap van Vitesse naar Feyenoord gemaakt en dat is best wel een grote stap. Qua niveau ga je een stuk vooruit, je merkt op trainingen bijvoorbeeld dat het veel beter was. Maar het is vooral qua aandacht van buitenaf. Het eerste half jaar heb ik een moeilijk jaar gehad, kreeg ik heel veel kritiek, maar heb wel het geluk gehad dat ik altijd wel redelijk met beide benen op de grond ben blijven staan en ook kan relativeren. Ik ben altijd wel bij mezelf in de buurt gebleven en daarom ben ik er uiteindelijk ook bij Feyenoord bovenop gekomen. Door door te gaat met waar ik zelf in geloofde."

Linssen geeft lachend, maar met een serieuze ondertoon aan hoe kritiek soms invloed had op zijn leven: “De kritiek is het moeilijkst, niet per se dát iemand kritiek geeft, maar bijna elke dag is er een talkshow. Daar gaat het altijd over Ajax, PSV en Feyenoord en over de spitspositie bij die clubs. Ik was geen echte spits, dus het ging altijd over Linssen. Je komt dan elke dag met je kop op de tv en dan maken ze je af. Dan ga je boodschappen doen en dan kijkt iemand je aan en dan denk je: ‘die hebben ook gisteren gezien dat ze me door de mangel hebben gehaald.' Dat is niet leuk.”

Sowieso was het eerste seizoen voor Linssen in Rotterdam nog niet écht wat hij ervan verwacht had: "De twee jaren bij Feyenoord waren zo’n groot verschil. Ik heb een corona-jaar meegemaakt en daar was niks aan. Je speelde in een lege Kuip. Het tweede jaar was heel anders."

Telefoonnummer-gate 

Dat een speler van Feyenoord meer aandacht krijgt dat de doorsnee voetballer ervaarde Linssen ook toen er een Whatsapp-gesprek werd gelekt van de Feyenoord-selectie waarin de gevoelige transfer van Steven Berghuis naar Ajax besproken leek te worden: “Ik weet niet meer precies wat erin stond allemaal, maar het was zo dat hij volgens mij nog niet naar Ajax was. Hij werd natuurlijk wel al bedreigd en al die domme dingen allemaal, waardoor hij een nieuw nummer moest hebben. Je kan dan natuurlijk kiezen als je een nieuw nummer hebt, dat het overgaat naar alle groepsapps waar je in zit en dat iedereen jouw nummer krijgt. Maar zodra dat gebeurt, heeft 10 minuten later iedereen weer je nummer en begint het weer opnieuw. Vandaar dat hij uit die groepsapp ging, maar hij was toen nog niet naar Ajax.”

Voor de ex-Feyenoorder en zijn medespelers stelde het dan ook niet zoveel voor, ware het niet dat hun nummers uitlekte via een screenshot van de betreffende groepsapp: “Dan weet je dat er in zo’n groepsapp met 30 gasten altijd wordt gelachen en geouwehoert”, verteld Linssen. “Maar ja, een jonge jongen wilde dat naar z’n vrienden sturen en dat heeft ‘ie niet zo slim gedaan. Hij had beter mijn nummer kunnen opslaan en daar gewoon Bryan neer kunnen zetten, want dan had niemand mijn nummer gezien. Wat ik in 2 minuten binnenkreeg op m’n telefoon, dat was een speeltje voor een vrouw geweest, hij stopte niet met trillen. Dat was echt niet normaal!”

De spelers hadden zelf ook al snel door dat er iets niet goed zat, met doelman Justin Bijlow voorop: “Op gegeven moment kwam het uit en stuurde Justin in een andere groepsapp met een aantal jongens van ‘Kijk nou, door wie is dit nou naar buiten gekomen?!’. Dus ik keek en zag mijn nummer niet gelijk, want die was doorgekrast en ik ging ook niet kijken of ik m’n eigen nummer kon zien. En 2 minuten later begon het me toch: opbellen, Whatsapp-bellen, berichten!”

LiTo BV

In Linssens tweede seizoen kreeg hij te maken met Arne Slot, onder wiens leiding een nieuwe richting werd ingeslagen bij Feyenoord. In het kerstnummer van de VI gaf de huidige trainer van Feyenoord aan dat het met Toornstra en Linssen altijd lekker ‘ruzie’ maken was. Zijn toenmalige spits snapt waar dat vandaan komt: “Ja, we kunnen inderdaad wel eens een grapje maken en dat het eigenlijk niet is, haha. Dat hebben we ook wel eens gedaan. Maar ik heb nooit ruzie met Slot gehad, volgens mij.”

Diezelfde Toornstra en Linssen werden vorig seizoen omgedoopt tot LiTo BV, een naam die door Bryan zelf bedacht werd: “Wij kwamen natuurlijk op een gegeven moment op de bank te zitten en dan zei Jens: ‘Je moet ons er maar weer ingooien, dan winnen weer.’ Af en toe gebeurde dat ook, want we wonnen best wel wat wedstrijden en af en toe ook op het laatste moment’. Uiteindelijk maakte ik toen een grapje in Portugal over LiTo BV.” Ondanks dat de vrienden nu niet meer samenspelen is het met de BV nog lang niet over: “Jens en ik hebben het er nu over gehad: we moeten er écht iets mee gaan doen. Misschien samen clinics gaan geven, of het land door. Echt overal waar we komen gaat het over LiTo BV. Best wel goed verzonnen.”

Succesjaar 

Misschien wel het bijzonderste moment dat Linssen in dienst van Feyenoord beleefde was de avond van de halve finale van het Conference League-toernooi tegen Marseille. Ondanks dat er zoveel spanning op de wedstijd stond wist de selectie van Slot koel te blijven en zich doormiddel van een gelijkspel te plaatsen voor de finale. Linssen vertelt dat een komische gebeurtenis voorafgaand aan de belangrijke wedstrijd de druk van de ketel haalde: “Het was gekkenhuis in Marseille, overal waar je gaat heb je politiebegeleiding en worden straten afgezet. Dáár maakte politiebegeleiding allemaal niet uit, gasten stonden voor de bus en gooiden stenen en alles. Komt er dus precies zo’n steen zo bij Slot tegen het raam, boom, en die barst helemaal. Toen riep iemand, volgens mij John de Wolf: ‘Liggen!’. Dus Slot ging in het gangpad zitten, hurken zoals ‘ie het zelf zegt. Wij lagen achter in de bus natuurlijk helemaal plat van het lachen. Dat gaf wel een bepaalde ontspanning voor die wedstrijd. De spanning was er af, want we hadden lol om iets.”

Onder diezelfde Slot verloor Linssen dat seizoen wel zijn basisplaats; Cyriel Dessers kreeg vooral de tweede seizoenshelft de voorkeur in de punt van de aanval. “Ik weet wanneer ik het goed doe en wanneer ik het slecht doe, en vooral wanneer de concurrent het goed doet. Bij Cyriel was dat gewoon zo. Hij scoorde gewoon vaak en ik scoorde een aantal wedstrijd niet. De uitleg was daarom vrij simpel.”

Toch is Linssen vooral heel erg te spreken over Arne Slot. Als trainer én als mens: “Ik zie hem als een normaal mens. Hij staat boven de groep: hij is de baas en bepaalt wat er gebeurt, maar je kan er ook gewoon normaal mee praten. Dat is misschien ook omdat ik zelf wat ouder ben, dat dat dan misschien wat makkelijker gaat. Maar hij is heel toegankelijk en dat is wel fijn.”

Samen met Slot, de rest van de selectie en het Legioen beleefde Linssen naar eigen zeggen het beste jaar uit zijn carrière: “Het was een heel mooi jaar. We hebben dingen meegemaakt en successen beleefd die je niet ieder jaar meemaakt. Dat geeft natuurlijk een bepaalde sfeer die heel goed was. Je merkt het aan iedereen: niet alleen in het team; maar overal waar je kwam ging het over Feyenoord. Dat was mooi.”

 

Delen

Reacties

Nog geen reacties