background-marcos-lopez-050822

Nieuws

Marcos Lopez: Dromen van de Premier League

Ruben1908

In het recentste Feyenoord Magazine komt de achtergrond van Marcos Lopez aan bod. Duidelijk wordt dat hij een lange weg heeft afgelegd voordat hij afgelopen zomer naar Rotterdam-Zuid kwam. Ook deelt hij zijn dromen voor de toekomst. 

De jonge jaren

Marcos Lopez groeit als klein jongetje (met als bijnaam Marquito) op in een achterstandwijk van Callao, een plek die bekendstaat om zware criminaliteit en grote armoede. Lopez was als kind al de hele dag met voetbal bezig. Volgens zijn vader "schopte hij naar alles wat bewoog. Steentjes, blikjes of een bal, het maakte niet uit." 

Ondanks dat Lopez' talent al op vroege leeftijd te zien was, hadden zijn ouders geen geld voor voetbalschoenen of -shirts. Via via kwam Marcos uiteindelijk terecht bij de voetbalschool van dominee Cesar Otero (genaamd 'broeder Cesar). Met deze voetbalschool speelt Lopez op jonge leeftijd wedstrijden bij niet-officiële toernooien in Callao en Lima. Deze toernooien worden goed bezocht en worden veelal georganiseerd om op te gokken. 

Lopez maakt op deze toernooien furore als linksbuiten. Hij is razendsnel, dribbelt vlot en weet vaak het net te vinden. Broeder Cesar weet zich de goals van Lopez nog voor de geest te halen: "Afstandschoten, kiezelhard, of na een mooie solo alleen voor de keeper." 

Broeder Cesar drukte Lopez meerdere keren op de borst dat hij met zijn voetbaltalent in staat zou zijn om zijn familie een beter bestaan kon geven. Hij had met andere woorden "de plicht om zijn door God gegeven talent goed te gebruiken". Cesar benadrukt ook dat Lopez dit als zijn verantwoordelijkheid voelt. 

Nadat Lopez opviel bij de toernooien in Callao en Lima wordt hij uitgenodigd om zich bij Club Deportivo Universidad de San Martin de Porres, een van de grootste clubs in Peru, te voegen bij het Onder 13-elftal. Ook daar wordt zijn talent snel onderkend. Zijn oude trainer, Elder Tafur, zegt hierover: "Wat Marcos onderscheidde was zijn drang om steeds beter te worden, het willen luisteren naar de trainers en alles over hebben om te slagen." 

De echte doorbraak en de ambities

Nadat Lopez in 2017 nog de binnenlandse transfer maakt naar Sporting Cristal, maakt hij in 2019 de overstap naar de MLS waar hij gaat spelen voor San Jose Earthquakers. De MLS wordt door veel Zuid-Amerikaanse spelers gezien als een opstapje naar de Europese competities. 

Hij speelt zich dan ook in de kijker van Feyenoord, waarnaar hij afgelopen zomer de overstap maakte. Zijn oud-trainer Tafur ziet de Nederlandse competitie als een perfecte springplank voor Marcos' carrière: "In Nederland kan hij zijn spel als aanvallende back verder ontwikkelen en wennen aan het Europese voetbal." 

De vader van Lopez ziet dit ook zo en denk dat de vervolgstap Marcos best in de Premier League zou kunnen liggen. De droomclub van zijn zoon is altijd Manchester United geweest, zegt hij. Grappenderwijs sluit hij af met de woorden: "Dus wie weet volgt hij straks opnieuw jullie Tyrell Malacia op, als die misschien weer een mooie transfer maakt. Dat zou mooi zijn, toch?" 

Delen

Reacties

Zou een abonnement op via play nemen.
Vond die handsbal die hij maakte tegen Midtjylland eigenlijk wel veel zeggen over zijn mentaliteit. Mooie dromen hebben mag natuurlijk en dat is ook goed, maar op dit moment zit hij onder het niveau van wat Feyenoord moet nastreven en hij mist nog veel dingen die in Nederland gezien worden als basisprincipes.
Laat ik positief kritisch blijven. Aan de bal heeft hij z'n meerwaarde gehad. Er zit potentie in, maar eerst eens positioneel leren verdedigen en z'n handelingssnelheid opschroeven. Op de linksback positie vind ik ons nog kwetsbaar, ook met Hartman die twee heel matige oefenwedstrijden heeft afgewerkt. Mike Kleijn vind ik tot nu toe nog het beste overkomen op die plek, maar die zie ik liever als controlerende middenvelder (en het is me onduidelijk waarom Slot hem daar geen kans geeft).
Die Kleijn heb ik nog niet gezien, is dat een nieuw talent van onze jeugd?
Eens, Hartman en López hebben potentie maar moeten het echt nog laten zien. Zelf hoop ik dat Hartman echt de kans pakt, altijd leuker om een eigen opgeleide speler te zien doorbreken!!
Talent uit de eigen jeugd inderdaad, speelt z'n wedstrijden in de O21 (is 17 jaar).
Z'n oorspronkelijke positie is cvm, maar wordt sinds hij door Slot als linksback was opgesteld in de zomervoorbereiding als linksback gezien blijkbaar. Technisch en qua inzicht is hij een groot talent (aanzienlijk talentvoller dan Hartman bijvoorbeeld), maar zal moeten werken aan z'n inhoud en defensieve positionering.
Is het bevestigt dat het Slot z'n keus is dan? Melvin Boel is zijn trainer en traint hem al jaren, die zal vast wel weten of die linksback kan of niet. Bovendien had ie gewoon gebankt als middenvelder omdat Dermane en Milambo gewoon verder zijn op die plek. Nu gaat ie mee op trainingskamp en de concurrentie met Hartman, Lopez en Bjørkan is veel makkelijker dan op het middenveld. Snap eigenlijk niet waarom men zo moeilijk doet over zijn positie. Voor hem is dit ideaal om zo snel mogelijk door te breken. Hij kan altijd nog op het middenveld terecht komen.
Boel stelde hem voordat hij meetrainde met het eerste als CVM op (en vrijwel niet als linksback), dus neem aan dat er dan sinds de zomer wel iets veranderd is door de visie van Slot op de beste positie voor Kleijn. Misschien is het voor Kleijn makkelijker doorbreken op de backpositie, en dat juich ik toe, maar hij werd daarvoor gewoon gezien als een van de grootste Nederlandse talenten op het (defensieve) middenveld. Slot is een zeer goede trainer, maar hij kan er ook wel eens naast zitten. En in dit geval vind ik het wel ietwat bevreemdend, omdat we niet heel royaal zitten op de 6 positie. Ben het overigens ook niet eens dat Milambo en Dermane verder zijn op die plek. Kleijn vind ik tactisch en technisch verder, maar enige wat hij misschien nog ontbeert tov die twee (al was dit niet te zien in de oefenwedstrijden) is inhoud. Wij hebben geen toegang tot de fysieke data, dus dat is gissen van mijn kant.
Kleijn heeft gewoon meerdere wedstrijden als linksback gespeeld in het verleden, zelfs nog op het EK017 afgelopen zomer. Het is niks nieuws voor hem. Dus nogmaals, hoe weet je dat Slot dat heeft bepaalt? Boel kent hem zo goed, waarom zou het niet zijn idee zijn? Of misschien zelfs Kleijn zelf? Benita koos er ook zelf voor om rechtsback te worden bijvoorbeeld. Niet alles wordt bepaalt door Slot, ik wil weten waar je dit vandaan haalt want ik heb het nergens gelezen dat het Slot z'n keus was. Daarnaast speelde die vrijwel altijd op 8 naast Zechiel, die was de 6 in dat systeem. Hij kan op 6 maar op 8 is die veel beter. Tot slot, Dermane is misschien wel de beste van 021 en Milambo heeft een jaar lang met het eerste meegetraind. Die zijn echt wel verder dan Kleijn op die plek. Je hebt nog Hartjes die je verhuurt hebt, misschien komt er nog een middenvelder in het eerste. Als je Kleijn snel wil laten doorbreken, moet ie zich lekker richten op linksback. Wil je hem persee als middenvelder? prima, maar dan moet je niet verbaast zijn als die pas op 3-4 jaar in het eerste komt gezien de concurrentie.
1. Dat hij linksback speelde was eerder uitzondering dan regel, in de jeugdopleiding speelde hij standaard op 6 of op 8. In elk geval als controleur op het middenveld. Op dat EK stond hij daar ook en was de linksback positie niet zijn eerste positie.
2. Ik heb nergens beweerd dat het van Slot komt, maar het lijkt me de meest plausibele verklaring omdat al zijn eerdere trainers (inclusief Boel) hem altijd als middenvelder zagen. Wat jij schrijft zou kunnen, maar is minder plausibel. (Heb je een bron mbt je bewering over Benita, volgens mij was dat vanuit de TS).
3. Niet eens over Dermane (tactisch een zwakke speler die nog veel te intuïtief speelt), blinkt ook niet uit bij kansen in het eerste omdat hij tactisch niet volwassen speelt. Dit itt Kleijn en in mindere mate Milambo (die nog veel meer 8 en 10 was dan Kleijn overigens). Ik vond Milambo als 6 de laatste twee oefenwedstrijden sterk, maar heb Kleijn daar ook veelvuldig zien uitblinken in de jeugd. Dus nog steeds onduidelijk waarom hij daar geen kansen krijgt.
4. Waar hij doorbreekt zal me een rotzorg zijn, linksback vind ik hem beter dan wat er nu staat in het eerste. Maar op z'n minst vind ik het gek dat Slot hem niet een keer probeert op een positie waar we dunbezet zijn. Dat was de strekking van mijn eerdere post.
Benita gaf dat zelf aan in een interview. https://www.feyenoordpings.nl/benita-over-feyenoord-rechtsback-ik-ben-voetballend-wat-beter/ hier is de bron. Ik vindt het minder plausibel dat Slot het zomaar even bepaalt eerlijk gezegd. Hij zit niet eens vast in de selectie, dus technisch gezien niet eens zijn speler. En hij heeft het hele seizoen al linksback gespeeld, totaal niet gek dat dat ook in het eerste gebeurd. Zou eerder gek zijn als die nu opeens bij het eerste wel op die plek staat. Hij is mee op trainingskamp vanwege z'n prestaties als linksback, niet als middenvelder.
@RotterdamZuid, Hij zegt ook nergens dat Slot dat "bepaald" heeft. Kleijn heeft een aantal keer als lb gespeeld indd en hij zegt daarom ook dat hij "vrijwel niet" als lb werdt opgesteld en zegt nergens nooit.

Sinds dat Slot, Kleijn als lb heeft opgesteld in de ZOMERvoorbereiding en dat is dus voordat het seizoen begint, heeft Boel hem het hele seizoen om lb gezet.. je moet wel goed blijven lezen kameraad.

Slot kan natuurlijk wel overlegd hebben om Kleijn meer uit te proberen op de lb, aangezien het eerste toch leidend is en de O21 een klaarstoom elftal is en moet zijn.
Thanks, leuk om te lezen van Benita. Mbt Kleikn bedoel je dit seizoen neem ik aan en niet vorig seizoen. Precies mijn punt namelijk, dat maakt het plausibel dat Slot hierin een rol heeft gespeeld. Tot de zomer 99% van z'n wedstrijden speelde hij middenvelder. Slot gebruikte hem deze zomer als linksback en sindsdien staat hij daar. Dat is opmerkelijk en daarom vind ik het een plausibele verklaring. Misschien dat hij het inmiddels zelf ook wel ziet zitten en geef hem eens ongelijk, een kans in het eerste zeg je geen nee tegen. Blijft echter vreemd dat Slot -of wie dan ook- hem vanaf de zomer ineens als linksback beschouwt terwijl hij daarvoor altijd middenvelder was.

Slot zou hem tenminste een paar keer op het middenveld moeten testen, gezien hij daar voor is opgeleid en we een tekort hebben aan spelers op de cvm positie. Dat vind ik opmerkelijk en jij mag dat natuurlijk anders zien.

Kern blijft dat ik hoop dat hij überhaupt doorbreekt en als linksback zou dat ook prachtig zijn voor Mike Kleijn. Tot nu toe doet hij het deze voorbereiding beter dan z'n concurrentie daar.