mario-been

VK Sportphoto

Nieuws

Mario Been: "Daar ben ik als jeugdopleiding product verbolgen over"

Van de redactie

Mario Been was ruim twee seizoenen hoofdcoach van Feyenoord. In Perspectief blikt hij terug op die tijd, zijn ontslag en een nooit gedane uitnodiging. 

In 2009 werd Mario Been aangesteld als hoofdtrainer van zijn club. “Het was niet de makkelijkste tijd. De club stond 43 miljoen euro in het rood. In het eerste seizoen eindigden we als vierde en haalden we de bekerfinale. Een dubbele wedstrijd, de enige in de historie, die we verdiend verloren van Ajax. We namen afscheid van ‘oudjes’ als De Cler, Makaay en Van Bronckhorst die te duur waren. Jonkies als Stefan de Vrij, Georginio Wijnaldum, Leroy Fer en Bruno Martins Indi, die als het ware net hun melktanden kwijt waren, bleven over. Dit betekende dat er een seizoen met ups-and-downs te wachten stond”. 

Het toenmalige bestuur erkende de barre situatie waarin de club zich bevond en gaf aan Been te zullen blijven steunen. Ook na de historische 10-0 nederlaag tegen PSV in Eindhoven, die Been zelf omschrijft als ‘een zwarte bladzijde’. Toch haalt Been nog iets positiefs uit de belabberde sportieve staat van destijds. “Vooropgesteld een club als Feyenoord mag nooit in zijn leven tiende worden. Maar als je alles in perspectief wil zien, was dit wellicht het hoogst haalbare. We hadden een jonge ploeg. Op basis van de verkopen en ontwikkelingen van genoemde spelers en de schuldenlast die er was, is het achteraf misschien de redding van Feyenoord geweest”.

Dat hij aan het begin van zijn derde seizoen moest vertrekken ziet Been als onderdeel van de voetballerij. “Een spelletje”, zo noemt hij de stemming onder de spelers die hem de kop koste. “Als de club denkt dat je niet functioneert kan je gaan”.

De voormalig speler en trainer is zijn liefde voor Feyenoord na het ontslag niet verloren. Nog altijd spreekt hij in de ‘wij’-vorm als er over de club wordt gesproken. “Ik ben een Feyenoorder in hart en nieren. Ieder seizoen hoop ik dat ze kampioen worden en kom er nog graag”, aldus Been.

Wel is er een klein smetje. Been is namelijk nog nooit op het nieuwe trainingscomplex 1908 geweest, en met een reden. “Ik kreeg geen uitnodiging bij de opening. Daar ben ik als product van de jeugdopleiding en voormalig hoofdtrainer verbolgen over. Heel raar misschien maar ik vind dat ik daar bij had moeten zijn.”

Delen

Reacties

Van die superleuke grappige innemende persoonlijkheid is weinig meer over. De bitterheid heeft gewonnen. Zonde.
Er waren 160 genodigden. Dat zullen vooral betrokkenen bij het ontwikkelproject zijn geweest, en actief betrokkenen bij de club. Dat was Mario niet. Om ruim 4 jaar na de opening daar nog mee te zitten en dat ook uit te spreken, valt me van m tegen. Zijn werkgever op dat moment had kunnen besluiten om hem in plaats van Helene Hendriks te sturen. Misschien kan hij het daar nog eens bij zijn volgende functioneringsgesprek over hebben.
Het zou heel ongemakkelijk zijn geweest als hij niet was uitgenodigd maar dan wel voor espn daar had gestaan. Dat had ik geweigerd als ik hem was en het zou me niet verbazen als hij dat toen ook gedaan heeft.
Terecht dat hij teleurgesteld is dat hij als Varkenoorder die het eerste elftal haalde, niet was uitgenodigd om bij de 'opening' van 1908 aanwezig te zijn.
Maar over het prestatieniveau van Feyenoord in het seizoen 2010-2011 doet hij wel heel laconiek. Hij maakte keuze om El Ahmadi niet op te stellen en uiteindelijk naar Dubay te laten vertrekken. Hij was verantwoordelijk voor het negeren van Schaken, die onder zijn opvolger het Nederlands elftal haalde. En Tim de Cler was helemaal niet vertrokken, die ging pas na dat seizoen weg.
Kortom, Feyenoord had dat jaar kunnen spelen met Erwin Mulder in het doel achterin De Vrij - Vlaar - Bahia - De Cler; het middenveld El Ahmadi - Wijnaldum - Fer en de voorhoede Schaken - Castaignos - Cissé. Dan moet je wellicht Ajax, PSV, AZ en het toenmalige FC Twente voor laten gaan, dat is reëel maar dan eindig je dus als vijfde en niet als tiende.
Maar de tijd heelt alle wonden dus no hard feelings, anymore. Mario is een echte Feyenoorder en zijn commentaren rond wedstrijden zijn doorgaans ter zake en dus in orde. Maar dat na dat seizoen het vertrouwen in de spelersgroep op zijn zachtst gezegd niet zo groot meer was, was volkomen begrijpelijk.
Mario het wordt tijd dat je die gevoelens loslaat. andere mensen andere tijd. ga daar gewoon eens een bakkie doen en zet je trots opzij.
eens een feijenoorder altijd.....
Jammer dat hij nooit een stadionverbod heeft gekregen na die schandalige wedstrijd in Eindhoven, Feyenoorder onwaardig.
Tijd dat jij er dan ook maar eentje krijgt dan!

Mario vind ik een sympathieke kerel en natuurlijk is dat een inktzwarte dag voor elke Feyenoorder geweest
Hele voetbalkantine vol en ik ben bij 7-0 maar weggelopen, ik weet dat nog heel goed.

Eén persoon aanwijzen als schuldige? Dat was in die tijd echt niet het geval.

Bij ESPN is hij middelmaat, maar ik kan altijd van Mario Been genieten in de Dick Voormekaar Podcast.
Ik vind de analyses van Mario bij ESPN een stuk beter en inhoudelijker dan die van z’n collega’s Bruggink en Perez (en dat zeg ik niet alleen als Feyenoorder). Daarnaast is het een sympathieke gozer die ook altijd de tijd neemt voor supporters.

Die 10-0 is natuurlijk een zwarte bladzijde, maar om hem dit aan te rekenen is echt onterecht. De echte schuld daarvoor, lag bij de bestuurders die er tussen 2003 en 2009 een grote puinhoop van hadden gemaakt.
De 10-0 nederlaag is nooit de reden geweest van zijn ontslag
Zijn ontslag was in de voorbereiding van het daarop volgende seizoen op een Trainingskamp in Putten of Lunteren
Er waren andere redenen voor zijn Congé
En dat weet Mario ook
Blijft een held en een hele sympathieke vent
Op een gegeven moment moet je weten wanneer je je mond moet houden, bij Mario was dat moment 12 jaar geleden..
Ik denk dat ik wel begrijp
Maar dat is niet aan ons
Hij draait het nu zo dat de 10-0 nederlaag de reden is van zijn ontslag