yv20210621-035op

VK Sportphoto

Nieuws

Marsman: "Slot heeft me geprobeerd te overtuigen bij Feyenoord te blijven"

Stan

Inmiddels is het al weer even geleden dat Nick Marsman Feyenoord inruilde voor het Amerikaanse Inter Miami, de club van David Beckham. Toch zal hij zijn tijd in Rotterdam-Zuid, waarin hij zelfs een tijdje eerste keeper was, de doelman altijd bij blijven. Afgelopen december dook Marsman zelfs weer op bij zijn oude club om in Nederland zijn conditie op peil te houden. In gesprek met Voetbalzone gaat de goalie uitgebreid in over zijn periode bij Feyenoord. 

In 2019 strijkt Marsman neer in Rotterdam, nadat hij bij FC Utrecht geen vast plek tussen de palen kon veroveren. "Toen kwam Feyenoord voorbij, maar dat was in eerste instantie ook niet voor een plek als eerste doelman. Het bleek meer dat ze een derde keeper zochten in plaats van een tweede. Dat was alleen niet helemaal mijn idee."

De doelman laat zich vooral door keeperstrainer Khalid Benlahsen overtuigen alsnog de overstap te maken naar De Kuip. "Uiteindelijk gaat het om het gevoel, dat je voldoening krijgt in wat je doet en dat ze je op waarde schatten. Feyenoord gaf mij een heel fijn gevoel. Het was heel mooi om daar aan de slag te gaan en me te meten met de top van Nederland."

Jaap Stam

In Rotterdam-Zuid krijgt de keeper te maken met Jaap Stam, die dan aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer van Feyenoord bezig is. De topverdediger van weleer geeft Marsman het nodige vertrouwen en door een blessure van Justin Bijlow begint hij het seizoen als tweede keeper achter Kenneth Vermeer.  

Na een verloren Klassieker en een teleurstellende plek op de ranglijst trekt Stam echter al na 11 competitiewedstrijden de deur achter zich dicht bij Feyenoord. Marsman komt weliswaar niet in actie onder de kwakkelende oefenmeester, maar is van mening dat lang niet alles slecht ging onder leiding van de opgestapte trainer. "Ik vond het idee wat Stam had qua tactiek en manier van spelen heel erg goed, alleen had hij wat dominanter kunnen zijn in de manier waarop hij de boodschap overbracht naar de spelers. We hadden best veel jonge spelers. Daar moet je denk ik gewoon kort op zitten. Soms misschien net als een kleuterklas."

Dick Advocaat

Dick Advocaat nam het stokje over bij Feyenoord en weet de neuzen in De Kuip weer snel dezelfde kant op te krijgen. "Ik denk dat dat de kracht van Advocaat is. Er stapt echt iemand de kleedkamer binnen. Hij heeft ontzettend veel charisma en een grote status. Dat werkte heel goed bij ons. Advocaat zat overal bovenop en dat had de groep op dat moment ook een beetje nodig. De resultaten waren heel goed vanaf dat moment. De kracht van Advocaat is dat hij een groep direct kan overtuigen en naar zijn hand kan zetten. Dat is hem op dat moment heel goed gelukt."

Ook met Marsman ging het steeds beter onder het bewind van de Kleine Generaal. Na het vertrek van Vermeer naar Amerika en wederom een blessure van Bijlow, krijgt de goalie een lange periode de kans onder de lat. “"Je moet gewoon geluk hebben dat je wat meer wedstrijden krijgt waardoor je je kan laten zien. Dat geluk had ik. Toen Bijlow geblesseerd raakte, kreeg ik gelukkig wat meer wedstrijden de kans. Vanaf het tweede duel ging het goed en kon ik mijn plekje onder de lat vinden. Dat was natuurlijk fijn, hoewel we moeite hadden met de resultaten."

"Hoe slecht zijn wij?!"

In het tweede seizoen met Dick Advocaat gaat het beduidend slechter met Feyenoord. De resultaten blijven uit en volgens Marsman is de magie weg. De selectie botst regelmatig met hun trainer over de in te zetten koers en dat zorgt voor frustraties over en weer.

Een van die momenten van ergernis is te zien in de Disney-documentaireserie Dat ene woord – Feyenoord, waarin het seizoen van de Rotterdammers van binnenuit wordt vastgelegd. Na het met 1-0 verloren Europa League-duel tegen Wolfsberger AC, waardoor kwalificatie voor de volgende ronde uitblijft, gaat Marsman in de kleedkamer volledig uit zijn plaat en roept hij onder andere de woorden "Hoe slecht zijn zijn?!", waarna hij in discussie raakt met Advocaat.

De doelman wordt nog regelmatig aan het voorval herinnerd. "Daar heb ik wel veel reacties op gehad, ja. Ik moet zeggen dat ik toen niet eens in de gaten had dat de camera er was. Het was een beetje de frustratie van het hele seizoen dat er uitkwam. We waren toen natuurlijk ook uitgeschakeld in Europa. Dan komt er altijd een beetje frustratie los als je weet dat het erin zit, maar het er niet uitkomt. Op zo’n moment baal je gewoon. Wolfsberger-uit verliezen... Dat is niet Feyenoord-waardig"

Zie hieronder het fragment van Marsman uit Dat ene woord – Feyenoord:
(tekst gaat verder onder video)

Arne Slot

Feyenoord weet zich uiteindelijk via de play-offs in de Eredivisie te plaatsen voor het nieuwe Conference League-toernooi. Het seizoen daarop zwaait Advocaat af in Rotterdam en is Arne Slot zijn opvolger. "Slot heeft me geprobeerd te overtuigen om bij Feyenoord te blijven", vertelt Marsman. "Voor mij was de waardering die ze me gaven alleen niet zoals ik had gehoopt. Het ging mij niet zozeer om het geld, maar meer om de manier waarop ze mij zagen. Benlahsen heeft nog geprobeerd om een plan uit te stippelen. Ik denk dat iedereen gebaat is bij een plan van de club, maar er zat geen plan achter de aanbieding die ik kreeg. Daar was ik wel teleurgesteld over."

Marsman vertrekt naar het Amerikaanse Inter Miami, maar kan door problemen met zijn visum pas later aansluiten bij zijn nieuwe club. Hij houdt bij Feyenoord zijn conditie op peil en maakt zo kennis met de nieuwe trainer Arne Slot. "Toen zag je meteen dat hij met hele andere dingen bezig was. De jonge jongens waren ook gegroeid nadat ze weer een jaar op het hoogste niveau hadden gespeeld. Dat heeft Slot zeker geholpen om zijn weg in te slaan. Nu bewijst hij voor het tweede jaar op rij dat hij een goede manier van spelen en een goed idee heeft."

De doelman is nog altijd erg te spreken over de aanpak van de huidige Feyenoord-coach. "Wat me nog goed bijstaat is dat Slot in zijn eerste week bij Feyenoord gelijk hamerde op het enige wat hij wilde zien: drukzetten op de bal. Hij gaf aan dat iedereen elkaar moest vertrouwen en dat er alleen maar druk op de bal moest worden gezet. We konden de bal toen bij wijze van spreken nog geen drie keer in de ploeg houden, omdat iedereen alleen maar aan het rennen en elkaar aan het afjagen was."

Ondanks dat een langer verblijf uitbleef kijkt de inmiddels 32-jarige keeper met een goed gevoel terug op zijn tijd in De Kuip. "Feyenoord is echt een fantastische club. Ik had het er ontzettend naar mijn zin, zowel sportief als privé. Ik wist inmiddels hoe prachtig het is om in een volle Kuip te spelen en ook de supporters zijn echt geweldig."

Delen

Reacties

Marsman: "HOE SLECHT ZIJN WIJ?!"
Advocaat: "Hallo, hallo!"
Marsman: "Ja wat 'hallo, hallo'?"
(...)
Advocaat: "Houd je bek, joh!"


Prima teksten op dat moment.... Maar hopelijk worden ze in onze kleedkamer niet meer opnieuw uitgepsroken. De resultaten van dit seizoen bevallen wel.....