yv20221113yv20221113a1b03607

VK Sportphoto

Nieuws

“En dan komt er iemand binnen die zegt: Toch maar niet”

Van de redactie

Dennis te Kloese begon in januari 2022 als algemeen directeur bij Feyenoord. Drie maanden later trok hij de stekker uit het nieuwe stadion, een project dat al liep sinds 2006. 

In Voetbal International legt Te Kloese uit waarom hij na zijn aanstelling al snel tot dit besluit kwam. "Ik kreeg het advies om me de eerste honderd dagen te oriënteren. Al vrij snel werd me duidelijk dat oriënteren eigenlijk niet kon. Ik moest de mouwen oprollen en met de poten de klei in. Er speelde zóveel. Je kan niet alles in één keer doorslikken”, zegt Te Kloese. “Het stadiondossier was het meest prangende. Een illusie op een definitieve oplossing had ik niet. Want bij het besluit om het niet te bouwen, komt natuurlijk meteen de volgende kwestie om de hoek: wat dan wel?”

Het slepende stadiondossier werd steeds duurder en kende uiteindelijk zijn definitieve Waterloo bij de Raad van State. Te Kloese gaat er liever niet te diep op in. “Daar wil ik niet over oordelen. Ik ga ervan uit dat mijn voorgangers er ook op een goede manier in zijn gedoken. Het is van alle kanten en hoeken bekeken, toevallig kreeg ik het laatste deel van het dossier op mijn bord.”

Het besluit om de voetbalclub terug te trekken uit Feyenoord City viel de algemeen directeur zwaar. “Er zijn mensen die hier jaren aan gewerkt hebben en dan komt er iemand binnen die na drie maanden zegt: Toch maar even niet.” 

Ter motivatie van zijn besluit wijst Te Kloese op de onzekerheden waarmee hij te maken had. “Alles was ongewis. Zouden er nieuwe lockdowns komen? Er kwam ook nog een oorlog overheen. Alle grondstoffen werden duurder”. Te Kloese ging ook zelf op onderzoek uit. “Ik ben mensen uit mijn netwerk gaan bellen. In Mexico heb ik bij Tigres gewerkt. De grootste cementproducent ter wereld is eigenaar van die club. Hij voorspelde grote problemen. De mensen die al heel lang met het stadion bezig waren, zeiden dat ze eigenlijk geen aannemer hadden die het kon doen en de financiële voorwaarden hadden ze daardoor niet formeel kunnen maken.”

Tientallen miljoenen aan voorbereidingskosten waren inmiddels uitgegeven aan het project. “Zo’n besluit roept natuurlijk verschillende reacties op. Mensen gaan zeggen dat stoppen niet kan”, aldus Te Kloese. Vandaag te dag staat hij nog vol achter zijn beslissing. “Inmiddels zijn we acht maanden verder en ben ik er alleen maar meer van overtuigd geraakt dat het een logisch besluit is geweest. Sinds april is de markt verder verslechterd. Als je het nieuws aanzet, word je daar niet vrolijk van. Je moet er toch niet aan denken dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne nog verder escaleert. We begrijpen dat de impact ongelofelijk groot was voor Rotterdam, maar het leek me goed om duidelijkheid te geven.” 

Tot slot stelt Te Kloese dat zijn besluit tot verlichting heeft geleid in het Maasgebouw. “Het viel mij op dat het stadiondossier wel erg zwaar op de organisatie drukte. Het slurpte enorm veel tijd en energie op. De echte focus ontbrak daardoor. Het boven de markt laten hangen onder het mom van: nog even verder onderzoeken leek mij niet verstandig. We zijn in eerste instantie een voetbalclub.”

Delen

Reacties

Uitstekende directeur. Ook mooi dat hij het Arnesen besluit nog een keer aanstipt. Arnesen heeft het uitstekend gedaan maar Feyenoord moet ook verder.
Ik denk dat deze man heel slim is en straks misschien wel met doordacht en slimme oplossing komt.
En misschien is die oplossing wel dat het stadion failliet gaat en Goldman Sachs het stadion verkoopt aan de Feyenoord...
Daar zat ik ook aan te denken. Dan zal gemeente Rotterdam ook verantwoordelijkheid moeten nemen.
De eerste fout is al in het begin gemaakt.Rotterdam wil een nieuw stadion in het project.....dat kan en mag en kan je dus nooit bij een organisatie neerleggen die de laatste jaren alleen maar minieme winstcijfers laat zien . Fout van Rotterdam en een fout van stadion de Kuip om daar in mee te gaan....
Vergeet niet dat de club daar oik een rol in speelde. Gudde werd notabene aangesteld omdat hij de juiste mensen binnen de gemeente zou kennen.
Ik ben voorstander van nieuwbouw, hoewel ik de Kuip enorm zou missen, maar Feyenoord city was gewoon een megalomaan project. Je hangt de volledige renovatie van een stadsdeel op aan een te bouwen stadion. Verder is het ook wel rustgevend dat de gemeente Rotterdam even een toontje lager kan zingen tav “sporthoofdstad”.
Zeer wijs besluit. Ja de kuip is achterhaald en er moet zoveel gebeuren in en rondom. Maar als je alleen al tig miljoenen kwijt bent aan een dossier van een stadion dat nog moet komen.....dan zitten hier toch echt graaiers erachter.
Ik ben vooralsnog gecharmeerd van deze man. Ben geen voorstander of tegenstander van nieuwbouw of renovatie, wel van duidelijkheid.