frans-reichardt

Columns

Met ridicule boetes bevestigt de UEFA vooral het eigen corrupte imago

Van de redactie

Mijn zoon (21) was woensdag al vroeg bij het stadion voor de wedstrijd Feyenoord-Lazio. Kort na 17.00 uur was het nog rustig op het plein voor De Kuip. Bij binnenkomst werd hij door een steward gefouilleerd. De steward, zijn gezicht verborgen onder een capuchon, voelde iets verdachts en sommeerde hem de borstzak van zijn jas te openen en de inhoud ervan aan de steward te geven.

Het bleken stickers van supportersvereniging De Feijenoorder. Drie stickers met tekeningen van het klassieke figuurtje ‘Coentje’, een paar stickers met de karakteristieke F van De Feijenoorder en ook nog wat stickers met de tekst ‘DE FEIJENOORDER’. Niks bijzonders.
Daar dacht de steward anders over. Hij bekeek de stickers en liep ermee naar zijn collega's. Zij keken heel serieus naar de stickers alsof zij bezig waren een groot gevaar te bezweren. Je moet er niet aan denken dat een Feyenoord-supporter bij een wedstrijd van Feyenoord in Stadion Feijenoord een Feyenoord-sticker van De Feijenoorder plakt. Voor je het weet bezorgt zo'n sticker onze club een boete van de UEFA. Na enkele minuten gaf de steward de stickers terug aan mijn zoon. Die was er goed vanaf gekomen.

Een maand eerder had de Europese voetbalbond na Feyenoord-Celtic lovende woorden gesproken over de organisatie voor, tijdens en na de wedstrijd. Later gaf de UEFA Feyenoord toch een boete en niet zo'n kleintje ook. De wedstrijd was zonder incidenten verlopen, er was geen pyro geweest, er was niks op het veld gegooid en er waren geen kwetsende spreekkoren te horen. 
Waarom dan die boete? De UEFA had vastgesteld dat er supporters op trappen hadden gestaan (€26.000), dat er vuurwerk was afgestoken (€8.750) en er was een spandoek van ongeveer 1x1 meter gespot met de tekst 'Fuck Celtic' (€17.500). Bij elkaar meer dan €50.000 boete na een voetbalfeest dat zonder wanklank was verlopen.

Ook de wedstrijd tegen Lazio bezorgde voetballiefhebbers kippenvel. Voor, tijdens en na de wedstrijd dansten en sjansten De Kuip en het legioen voor het oog van heel Europa. De rapporteur van de UEFA zal zijn best moeten doen iets te vinden om Feyenoord te beboeten, maar op de Noordzijde is ongetwijfeld iemand na het plassen vergeten zijn handen te wassen, in het Maasgebouw was de koffie te heet, het bier te koud of er zat te weinig zalm op de toast.
Voor de UEFA vormen boetes een verdienmodel. Als je een boete krijgt voor het een en daarna gebeurt het niet meer, krijg je wel een boete voor iets anders. Desnoods verzinnen ze iets, maar er moet en zal beboet worden. Die ridicule boetes bewijzen niet hoe slecht het gesteld is met supporters, ze onderstrepen vooral het imago van een corrupte alleenheerser, door supporters kernachtig samengevat in ‘UEFA MAFIA’.

Bij het verlaten van het stadion via de stalen trappen aan de buitenzijde liepen mijn zoon en ik achter een man, een vijftiger. Zijn sluike grijze haar stak onder zijn Feyenoord-pet vandaan en danste met elke stap op en neer. Op de achterkant van zijn jas zat een sticker, half los, met de tekst ‘UEFA MAFIA’. Over het hoofd gezien door stewards en hopelijk ook door de rapporteur van de UEFA.


Frans

Delen

Reacties

Tsja als deze meneer niet snapt dat je vluchtwegen ten alle tijden (ook volgens de Nederlandse wet) vrij moet houden dan houdt het op. Wat een oneindige domheid dit stukkie.
Uefa wil geld verdienen en grof ook, en feyenoord is inmiddels een gewillig slachtoffer
De Uefa haalde ruim 4 miljard euro omzet in 2021-2022. Boetes zijn een druppel op een gloeiende plaat.
Hoeveel haalde de UEFA in die periode totaal op aan boetes?
De vraag is: werd er vuurwerk afgestoken, zaten de trappen vol, was dat spandoek er? Het antwoord op die drie vragen is ja. Dan moet je niet verrast zijn dat je 50.000 euro boete krijgt.
Je **** van mening verschillen over of naleving van deze regels nodig is, je **** niet van mening verschillen over of de regels duidelijk waren en of ze zijn nageleefd door de UEFA.
Blijft wel staan dat je fucking treurig bent als je een spandoek met **** Celtic meeneemt naar het stadion. Wat denkt die gast?
Inderdaad, ik zie dan zo’n stumper op zijn zolderkamertje zich verkneukelend dat spandoek in elkaar flansen. Ga toch wat zinnigs doen met je tijd en je stiftenset, want wat in hemelsnaam probeer je te coomuniceren: ik ben een stoere knul? Da’s dan mislukt.
Maak een spandoek met humor wanneer je iets wil doen. Zoals dat degradatiespook van afgelopen zondag. Heeft veel meer impact dan schelden en uitdagen. Maar ja daar is creativiteit en denkvermogen voor nodig. Hebben dat soort sufferds niet.
Daarom had je met Lazio meer rookpotten. Genoeg gasten die de dagen er voor al aangaven, als we niks doen krijgt Feyenoord ook boetes. En weg is je draagkracht. Al ben ik dan persoonlijk van mening dat rookpotten en Bengaals vuurwerk gewoon erg tof en indrukwekkend zijn.
Ik snap niet dat clubs er niet gezamelijk tegen gaan. Uefa is zo corrupt als corrupt maar kan zijn maar die boetes zomaar overmaken daar moet toch een door alle clubs georganiseerd protest mogelijk zijn.
geld is macht, totdat je massaal weerstand biedt. Uefa Mafia
Nog even over die trappen; op vak E wordt de achterdeur van het vak tijdens CL wedstrijden dichtgehouden. Na de wedstrijd moet dus het hele vak via de centrale rode trap naar beneden. Dit duurt een eeuwigheid. Waarom?
De boete is o.a. ook voor het dicht houden van deze nooduitgangen. Evenals het staan van mensen op de parterrevakken en leunen op het hek aan de voorkant.

Eigenlijk krijg je die boete dus gewoon altijd, tenzij je stadion leeg is.
Mwah, ik begrijp je punt maar lees ook iets teveel slachtofferschap. Ik mis de voorgeschiedenis waar echt wel continue over de schreef werd gegaan en de eigen verantwoordelijkheid om je te houden aan de afgesproken regels, ook als je het er misschien niet helemaal mee eens bent.
Voorgeschiedenis heeft toch niets te maken met boetes die je nu krijgt, buiten een voorwaardelijke straf maar dat heeft hier geen betrekking op. Precies zoals in het stukje ook staat, als je zorgt dat het ene niet gebeurt, krijg je wel weer een andere boete. Gewoon een verdienmodel van de UEFA.
De UEFA verdiende vorig jaar EUR 3.4 miljard aan uitzendrechten en EUR 700 miljoen aan sponsoring.

De boetes zijn niet echt significant.

Binnen de boetes komt trouwens het grootste gedeelte van Financial Fair Play overtredingen.
Dat valt wel mee, tijd terug was hier een artikel die in ging op de boetes. Feyenoord krijgt alleen maar snelheidsbekeuringen en eigenlijk nooit een boete voor iets heel serieus. Praktisch niet sinds 2005
Als ik Feyenoord was zou ik met een simulatie aantonen dat met mensen op de trappen het stadion zelfs sneller ontruimd is.
Voor 17.5k boete elke keer kan je dat wel regelen.
Met Galatasaray - Bayern M. zag je ook constant mensen op de trappen staan. Mensen gaan niet alleen naar het stadion om naar het voetbal te kijken, ze gaan om samen te kijken. En als jouw maat een vak verder op zit of zo, dan zoeken sommigen elkaar op voor een praatje. Als je dan ook de wedstrijd wil zien, kom je al snel uit bij een trap. Dat zag je in Istanboel en ik zie het in de Kuip. Oplossing?
Volgens mij hebben ze die regel ingesteld voor de veiligheid.

Van Benthem aan laten tonen dat het niet onveiliger is. Al blijft dat altijd discutabel.

Ik denk gewoon slikken die trappenboetes. Inherent aan oud stadio en gedrag wat er al 30 jaar inzit. Vaste zitplaatsen gaat toch niet werken op gele zijde. Al zit ik bijna altijd op hetzelfde stoeltje :)
👏👏👏je slaat de spijker op zijn kop!