jan-boskamp

VK Sportphoto

Nieuws

"Mijn mooiste herinnering is dat hij Van Hooijdonk naar de klote stuurde"

Stan

Jan Boskamp is te gast in de nieuwste aflevering van de Cor Potcast. Tegenover Bart Vriends, Thomas Verhaar en Maarten de Fockert vertelt het Feyenoord-icoon over zijn vele bezoekjes aan de jeugdopleiding van de Rotterdammers. 

Na zijn spelerscarrière bracht Boskamp uren door op Varkenoord om samen met Wim Jansen naar wedstrijden van de Feyenoord-jeugd te kijken. "Ik was gestopt en Wimpie was gestopt. Dan gingen we altijd een keer per week of twee keer per week naar Varkenoord, ouwehoeren." Hij kon zich op zulke momenten geen betere gesprekspartner wensen. "Je hebt Johan en je hebt Wimpie. Dat zijn de twee grootste", zegt Boskamp, die bekent dat Jansens het spelletje nog een stuk beter zag dan hij zelf. "Veel beter. Ik zie het, maar hij ziet het dan nog een dag of drie sneller."

Ook nu kijkt Boskamp nog met veel plezier naar de talenten van Feyenoord. "Afgelopen week speelden we tegen Bayern München. De eerste helft werden we helemaal zoek gespeeld. Het stond 3-0, maar het hadden er ook vier of vijf kunnen zijn. Maar in de tweede helft zag je opeens dat er toch talent in zit. Gasten als Leo Sauer en Antoni Milambo waren er niet bij, die moesten mee met het eerste. Als je dan Jayden Slory ziet en noem al die gasten maar op… dan zie je gewoon enorm veel talent rondlopen. Daar kan ik van genieten."

Hij zag talloze spelers rondlopen op het jeugdcomplex in Rotterdam, maar hoeft niet lang te twijfelen over het grootste talent. "Dan kom je bij Robin van Persie terecht, die kwam van Excelsior. Daar straalde alles van af. Dat eigenwijze karakter van hem, dat was echt niet normaal. Mijn mooiste herinnering is dat hij gewoon Van Hooijdonk naar de klote stuurde. Ik geloof dat Pierre daar een complex aan over heeft gehouden."

Ook van Calvin Verdonk was Boskamp erg gecharmeerd. Volgens het Feyenoord-icoon heeft de verdediger zijn volledige potentie nog niet benut. "Hij is nu weer een beetje aan het terugkomen. Tenminste, bij NEC doet hij het goed. Ik noemde hem altijd Cannavaro. Die was echt goed, jezus man. Hij is nu linksback en dan zie je hem vrije trappen nemen en noem maar op. Nu komt hij misschien weer bovendrijven. Hij had enorme sprongkracht en een goede inspeelpass."

Verdonk is slechts een van de voorbeelden van de talenten die Boskamp op Varkenoord zag spelen. Na de dood van Wim Jansen komt hij er echter niet meer. "Sindsdien ben ik niet meer op Varkenoord geweest. We zijn samen opgegroeid. Hij was 16 ik was 14", beschrijft hij zijn vriendschap met Jansen. "Hij ging naar de zandbak, ik ging naar de zandbak. Dus dan zag je elkaar een tijd niet. Maar als je elkaar dan weer zag was het net alsof we elkaar gisteren nog hadden gezien. Die vriendschap was enorm groot." Boskamp heeft zich voorgenomen snel weer een bezoek te brengen aan de Feyenoord-jeugd. "Ik moet dat gewoon doen, maar het is net die ene stap die ik weer moet zetten. Ik weet dat Maupie (Maup Martens) er nog is, Cor (Adriaanse) is er nog, Taumentje (Gaston Taument). Al die gasten zijn er nog."

Delen

Reacties

Leuk dat Biskamp, Maup Martens benoemd, ik woonde vroeger in de Narcissenstraat op zuid, en daar woonde ook familie van Maup, wij als kinderen keken toen al op tegen Maup, omdat iedereen wist dat hij bij Feyenoord speelde, zijn broer Cootje kon ook goed voetballen zij speelden toen nog bij DRL.
En hij heeft ook nog als melkboer in de wijk gewerkt omdat zijn oom Piet de Moor, ziek was, en ik heb het later overgenomen als hulp bij Piet.
Maup was altijd leuk tegen de kinderen die zijn aandacht wilden.
Had geen sterallures.
Wel jammer dat hij nooit echt als speler is doorgebroken.
Ik maak een tikfout, moet natuurlijk Boskamp zijn.
Leuke man, maar het verhaaltje over Van Persie en Van Hooydonk is de gebruikelijke lulkoek waar podcastmakers, websitebeheerders en voetbaljournalisten tegenwoordig in uitblinken in hun jacht op aandacht, likes en klicks.
De wrijving tussen Van Hooydonk en Van Persie werd echt niet bepaald door een door Van Persie tegen de verhoudingen in 'geclaimde' directe vrije trap. Het was de klassieke tegenstelling en daarbij horende animositeit tussen het van God gegeven natuurtalent (Van Persie) en de speler die met redelijk (veel) talent maar vooral heel hard werken een topcarrière heeft bereikt (Van Hooydonk).
Dat die ene vrije trap in dat verhaal steeds terug komt, zegt dus veel over de inhoudelijke armoe in veel voetbalverhalen, inclusief die van de goedlachse Boskamp. Jan heeft, mij sympathie ten spijt, sowieso nooit veel te melden heeft dat er echt toe doet. Opvallend daarbij: in de Genee-programma's wordt altijd heel aardig tegen Jan gedaan maar wordt hij eigenlijk ingehuurd als 'dorpsidioot'. Rond de Champions League-wedstrijden op RTL, wordt Jan anders benaderd en komt hij inhoudelijk veel beter uit de verf. Maar ja, Jan denkt waarschijnlijk ook 'pak de poen en wegwezen' en geef hem dan maar eens ongelijk......
Boskampie! Vind het echt een hele mooie vent. Kijk altijd graag naar hem op tv.