ono

VK Sportphoto

Nieuws

Nederland dichtbij verzekeren tweede CL-ticket; goed nieuws voor Feyenoord

Moreno

De Nederlandse clubs hebben het tweede Champions League-ticket bijna binnen. Portugal is ingehaald op de UEFA-coëfficientenranglijst en mocht Nederland de Portugezen achter zich houden, gaat ook de nummer twee van het seizoen 2024/25 direct het miljoenenbal in. Zeker omdat de financieel nog aantrekkelijkere nieuwe opzet van de Champions League vanaf dat jaar ingaat, is het mogelijk goed nieuws voor Feyenoord. En de kans dat Nederland plaats zes vasthoudt is levensgroot, zo zocht Voetbal International uit.

Mede dankzij de sterke prestaties van het Feyenoord onder Arne Slot staat Nederland er uitstekend voor op de coëfficientenranglijst. Nederland bezet momenteel plaats zes op die lijst, achter de grote vijf landen Engeland, Spanje, Duitsland, Italië en Frankrijk. De voorsprong op de zevende plaats, Portugal dus, bestaat uit 2,58 punt. Om het in perspectief te plaatsen: een overwinning tijdens een Europees duel levert 0,33 punt op en een gelijkspel 0,17, ongeacht de Europese competitie. Ook zijn er bonuspunten te verdienen bij het bereiken van een volgende ronde. Maar om dat nog goed te maken, moeten de overgebleven teams uit Portugese extreem goede prestaties neerzetten.

Met deze voorsprong moet er iets wonderbaarlijks gebeuren, willen de Portugezen Nederland nog achterhalen. Zelfs als Benfica alle wedstrijden in Europa wint, en dus ook de Champions League, is dat nog niet voldoende om Nederland te passeren op de coëfficientenranglijst. Om daar toch voor te zorgen, moeten ook FC Porto en Sporting CP hun wedstrijden blijven winnen. Eerstgenoemde staat op een 1-0 achterstand tegen Inter en kunnen dus zomaar snel uitgeschakeld worden, waar Sporting in de Europa League Arsenal lootte. Gezien de vorm van dat elftal moet Sporting van goede huize komen om de koploper van Engeland uit te schakelen. 

Mochten Feyenoord en AZ punten sprokkelen, en Sporting CP en FC Porto minder succesvol zijn, kan zomaar al definitief zijn dat Nederland het tweede Champions League-ticket binnen heeft. Oftewel: juichen voor Inter en Arsenal, en uiteraard voor de Nederlandse clubs!

Aangezien twee clubs in Nederland beduidend meer te besteden hebben dan Feyenoord, kan deze zesde plek op de coëfficientenlijst voor de Rotterdammers erg belangrijk zijn om ieder seizoen zicht te houden op een plek in de Champions League. Want van een plek in de Champions League, mét de nieuwe opzet waarbij er naar verluidt zo'n 60 à 70 miljoen verdiend wordt en er acht groepswedstrijden worden gespeeld in plaats van zes, zal de penningmeester in Rotterdam-Zuid erg vrolijk worden.

Plaats Europees ticket in 2023/24 Europees ticket in 2024/25
Kampioen Groepsfase Champions League Groepsfase Champions League
Nummer twee Derde voorronde Champions League Groepsfase Champions League
Nummer 3 Derde voorronde Conference League Derde voorronde Champions League
Bekerwinnaar Play-offs Europa League Groepsfase Europa League
Nummer 4 Derde voorronde Conference League Tweede voorronde Europa League
Winnaar play-offs Tweede voorronde Conference League Tweede voorronde Conference League

Delen

Reacties

Dit hele artikel brengt ongelofelijk veel verwarring met zich mee, het gaat om de toegang tot de Europese competities 24/25 maar die worden toegewezen aan de deelnemers van het seizoen 23/24. Dat betekent dat zowel de kampioen als de nummer 2 van Nederland in het seizoen 23/24 direct toegang krijgen tot de Champions League van 24/25.

Verder wordt er in het nieuws en in dit soort artikelen altijd alleen maar naar beneden (Portugal) gekeken, terwijl het gat naar boven ook heel erg klein is. Waar we momenteel op 3 punten van Frankrijk staan zullen we aan het begin van komend seizoen ineens nog maar op 1,5 punt achterstand staan. Dit komt omdat er naar de laatste vijf jaar gekeken wordt en Frankrijks raakt meer punten als Nederland kwijt. Waarbij met de nieuwe opzet van de CL deze 5de plaatst zelfs rechts geeft op drie directe CL tickets.

Als laatste is het natuurlijk leuk dat we Portugal voorbij schieten maar als de resultaten in de CL uitblijven zullen we als een baksteen naar beneden kelderen. De resultaten die de clubs behalen worden momenteel door 5 gedeeld waarbij een overwinning 2 punten oplevert en een gelijkspel 1 punt. Als we 6 teams mogen afvaardigen moeten de punten ook door 6 gedeeld worden. Waardoor die dure punten minder waard worden.
Ik zal nog wel even op mezelf reageren en hoop dat de redactie dit leest 😉. Want met de uitschakeling van PSG vanavond is het zelfs nog mogelijke om die Fransen voorbij te gaan. We staan nu 2,631 punten op ze achter, met 7 overwinningen meer halen we ze in. Frankrijk heeft alleen Nice nog spelen. Als Feyenoord en AZ het voor elkaar krijgen 7 wedstrijden meer als Nice te winnen zijn we binnen.

Plaats 6 op de ranglijst levert namelijk het volgende op:
2xCL 1xCL3vr 1xEL 1xEL2vr 1xECL2vr
Dat zijn zes plekken waarvan er vier gegarandeerd een groepsfase opleveren.

Plaats 5 levert het volgende op:
3xCL 1xCL3vr 2xEL 1xECL4vr
Dat zijn zeven plekken waarvan er zes gegarandeerd een groepsfase opleveren.

Dit gaat allemaal over het Europese toernooi 24/25. Waarvan de plekken in de reguliere competities in 23/24 worden verdeeld (dus volgend seizoen al)
Ik heb het goed bestudeerd en het lijkt me het beste dat we met ingang van dit seizoen ieder jaar kampioen worden om zeker te zijn van CL deelname.
Eh, dus volgend jaar ook al zes tickets? En dan dus eigenlijk 3 kans op CL, 2 EL en 1 Conference League. Wow
Slechtste uitvinding sinds bier in blik. De coefficientielijst. De doodsteek aller voetbalcompetities. Mis de tijden van de Europacup 1 enz. toen het nog echte toernooien waren.
Toen was er ook l een soort coefficientenlijst, alleen gold die toen voor de uefa cup
Wat blijft het toch lekker om Pi-Air te zien. Wat een seizoen was dat.
Als ik het artikel op VI goed heb gelezen dan kan Nederland vanaf het seizoen 2024-2025 met twee teams aan de CL deelnemen. Dat betekent dus dat al de nummer 2 van volgend seizoen een rechtstreeks ticket krijgt.
Vanaf: Dus aankomend seizoen is dit nog niet zo (dan zitten we in 23-24). Het seizoen erop.
En nou ook maar hopen dat Slot aanblijft, volgend jaar Champions League, budget om de selectie gericht te versterken. Vervolgens het jaar daarop 1e of 2e worden zodat we een enorm bedrag binnen gaan halen!