team-oranje-soccrates-1

Nieuws

Nederland wint eerste EK-duel van Polen dankzij invaller Weghorst

Van de redactie

Het Nederlands Elftal heeft de eerste groepswedstrijd in Groep D tegen Polen met 1-2 gewonnen. Na een vroege voorsprong van de Polen via Buksa was het Cody Gakpo die Oranje nog binnen het half uur op gelijke hoogte bracht. Invaller Wout Weghorst bezorgde Oranje in de slotfase alsnog de drie punten door de bal direct binnen te schieten bij zijn eerste balcontact.

Vooraf was Oranje favoriet in het duel tegen de Polen. Aan de aftrap verschenen geen Feyenoorders, maar wel oud-Feyenoorder Sebastian Szymanski aan Poolse zijde. Nederland begon voortvarend en was al binnen anderhalve minuut gevaarlijk. Cody Gakpo speelde zichzelf vrij en schoot hard in de korte hoek, waar de Poolse doelman Szczęsny zichzelf moest strekken om een vroege achterstand tegen te gaan.

Na een kwartier spelen was Polen voor het eerst voor het doel van Nederland. Uit de hoekschop was het direct raak voor de Poolse ploeg van bondscoach Michal Probierz. De vervanger van sterspeler Robert Lewandowski, die niet fit genoeg was om aan de aftrap te verschijnen, Adam Buksa kopte de 1-0 achter Bart Verbruggen.

In de 29ste minuut was het raak voor Oranje. Nathan Aké was alert en onderschepte uitstekend een lange bal van achteruit de Poolse defensie, bediende Cody Gakpo en de laatst genoemde wist de bal hard via een Poolse verdediger tegen de touwen te werken. Zo gingen beide ploegen met een 1-1 stand de rust in.

Nederland begon sterk aan de tweede helft, waar opnieuw een grote kans nog binnen een minuut ontstond. Opnieuw moest de Poolse ervaren doelman ingrijpen om het doelpunt van Oranje tegen te gaan. Naarmate de tweede helft vorderde hadden beide ploegen een aantal mogelijkheden ondanks het overwicht van Oranje in spel en balbezit.

Bondscoach Ronald Koeman bracht tegen het einde van de wedstrijd de nodige wissels en bracht onder andere Jeremie Frimpong en Wout Weghorst binnen de lijnen. De laatst genoemde had, zoals vaker in het shirt van Oranje, maar één kans nodig om te scoren en bezorgde Oranje door zijn doelpunt in de 83ste minuut de eerste drie punten van EURO 2024. Lutsharel Geertruida en Justin Bijlow bleven het gehele duel op de bank.

Maandag staan de andere twee landen uit de groep, Frankrijk en Oostenrijk, tegenover elkaar. Vrijdag speelt Nederland het tweede groepsduel tegen Frankrijk. 

Polen - Nederland 1-2
Scoreverloop:
16' 1-0 Buksa
29' 1-1 Gakpo
83' 1-2 Weghorst

Opstelling Polen: Szczęsny; Frankowski, Salamon (87' Bereszynski), Bednarek, Kiwior; Urbanski (55' Swiderski), Zielinski (C) (77' Piotrowski), Romanczuk (55' Slisz), Zalewski; Szymanski (46' Moder), Buksa.

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk (C), Aké (87' Van de Ven); Reijnders, Schouten, Veerman (62' Wijnaldum); Simons (62' Malen), Depay (81' Weghorst), Gakpo (81' Frimpong).

Delen

Reacties

Ik vraag me na dit duel eigenlijk twee dingen af.

1) Hoe vaak moet Weghorst nog scoren om aan te tonen dat hij een basisplaats waard is?

2) Hoe vaak moet Memphis nog matig presteren om aan te tonen dat hij geen basisplaats waard is?
Dark horse.. 🦁 Ake, Verbruggen, Schouten en Gakpo waren erg goed
Je vergeet De Vrij te benoemen.
Koeman moet een beetje ballen tonen en op rechts gewoon Geertruida met frimpong. Die Dumfries was werkelijk dramatisch 1ste goal zijn schuld en verdedigen heeft ie niet gedaan. Laat staan aan de bal🙈
In het systeem dat Koeman nu wil spelen, met 2 nummers 10 (vandaag Reijnders en Simons) achter de spits, zou Stengs erg goed tot zijn recht komen. Hij is waarschijnlijk beter dan Simons op die positie.
Dikke vingers....

Wilde dus zeggen dat Stengs helaas niet mee is naar Duitsland.
Die keeper van polen was echt goed.
Staat niet voor niets al 5 jaar onder de lat bij Juventus
Het combinatie-voetbal was gedurende lange fases goed, maar het scorend vermogen ontbrak. Achterin zijn er duidelijk afspraken niet goed gemaakt of uitgevoerd wat betreft het blokken van spelers. Voorin en op het middenveld teveel spelers die alleen maar in de bal willen komen. Met een speler als Malen komt er toch meer variatie en verrassing.
Tegen Frankrijk GeerPong op de rechterflank s’il vous plait!
Ik ben in principe geen voorstander van 5-3-2, maar tegen Frankrijk zou ik dat wel doen. De Fransen en willen je het liefste 'killen' in een vlijmscherpe tegenaanval, daar moet je ze niet de ruimte voor geven. Geertruida als een van de drie centrale verdedigers en frimpong om de flank te bestrijken lijkt me een prima idee tegen Frankrijk.
Ik zou ze denk ik allebei opstellen. Maar of het beter werkt met Ake centraal en Van der Ven LB of andersom vind ik lastig te zeggen. Ligt ook aan de opstelling van de Fransen. Maatsen is ook nog een optie.
Op papier sterke linie. (Moet ook wel)

Vd Ven - Ake - v Dijk - d Vrij - Geertruida

Vd Ven ook de snelheid om Mbappe bij te benen mochten we om moeten schakelen.
Ik zou denk ik gaan voor
Frimpong - De Ligt/Geert - Van Dijk - Vd Ven - Maatsen

Schouten kort voor de verdediging laten spelen als de backs hoog staan bij balbezit.

Zo ga je uit van eigen kracht met je flanken en heb je genoeg snelheid en fysiek in het centrum.
@LeeTowers puur vanwege de snelheid van Frankrijk. Ik zou met aanvallende backs willen spelen, dan heb je snelheid bij je CV's nodig.

Heb NL vandaag overigens niet kunnen zien, begreep dat de vrij goed speelde dus snap je vraag.
@Lijnbaan1908

De Vrij was erg stabiel en je ziet gewoon dat hij met zijn inzicht en ervaring rust brengt. Je zou ook nog voor Dumfries kunnen kiezen ipv Geert ivm snelheid.
De Vrij fantastisch. Heeft zo ongeveer alle duels gewonnen. Zeer betrouwbaar.

Memphis goeie pot. Keepertje ook goed (al hebben wij natuurlijk liever Bijlow). Maar ook de Polen waren best aardig hoor. Mooi potje. Jammer dat er geen Feyenoorders opgesteld waren.
Woutje in ons mooie shirt zou van mij mogen. De Vrij ook heel graag.
Nee joh, laat die Wout lekker naar Twente gaan. Dat vind ik een veel romantischer voetbalverhaal. Ajax moet zich er ook niet mee gaan bemoeien.
Gakpo was erg goed, achterin speelde de Vrij solide. Keeper ook goed, Veeman en Simons waren voor mij de grootste tegenvallers.
Je bent al bijna door, maar ja zoveel vallen er niet af.
Die moeten we niet naar Ajax laten gaan hoor.
Hebben 'we' daar invloed op dan?
Basisplekje CL met mooi salarisje ;)
Oh, je wilt hem naar ons halen?
Voor dik salaris ook nog eens.
Nee joh.
Scheelt dat die zelf liever voor twente speelt, zie hem na de zomer wel "naar huis" gaan.