de-vrij-van-dijk-soccrates-images

Nederland wint van Turkije en speelt halve finale tegen Engeland

Niels

Het Nederlands Elftal is er zaterdagavond in geslaagd om de halve finale van EURO 2024 in Duitsland te bereiken door Turkije ondanks een achterstand met 2-1 te verslaan. In een spannend duel zorgde de doelpunten oud-Feyenoorder Stefan de Vrij en Cody Gakpo voor de overwinning in het Olympiastadion in Berlijn.

Oranje begon sterk aan het duel tegen de Turken. Opnieuw begon Lutsharel Geertruida niet aan de aftrap en kreeg Steven Bergwijn de voorkeur voorin van bondscoach Ronald Koeman. Halverwege de eerste helft kreeg Turkije meer grip op het spel van Nederland. Na ruim een half uur spelen was het raak. Een voorzet vanaf de rechterkant van de voet van Arda Güler vloog over doelman Bart Verbruggen heen naar Samet Akaydin welke bij de tweede paal klaarstond om de bal binnen te koppen, 0-1.

In de rust greep Koeman in en wisselde Bergwijn voor Wout Weghorst. Opnieuw begon Nederland sterk, wat leidde tot een grote kans voor Memphis Depay, maar wist zijn voet net niet tegen de bal te zetten na een strakke voorzet. Na tien minuten in de tweede helft kreeg ook Turkije een grote mogelijkheid, maar de vrije trap van Arda Güler kwam van grote afstand hard op de buitenkant van de paal.

In de 70ste minuut was het raak voor Nederland. Uit een kort genomen hoekschop van Memphis Depay gaf de aanvaller van Nederland met de witte haarband de bal voor het doel waar Stefan de Vrij vanaf de penaltystip boven iedereen uit torende om de bal hard binnen te koppen waardoor beide ploegen met een 1-1 stand de slotfase van het duel ingingen.

Zes minuten later leek Cody Gakpo, topscorer van Oranje dit toernooi, het Nederlands Elftal op een 2-1 voorsprong uit een voorzet van Denzel Dumfries te brengen, maar de Turkse verdediger Müldür raakte de bal als laatste en kreeg het eigen doelpunt op zijn naam. In het laatste kwartier werd niet meer gescoord en dus gaat de ploeg van bondscoach Ronald Koeman woensdag 10 juli om 21:00 uur in Dortmund de halve finale tegen Engeland spelen. Joshua Zirkzee, welke een jaar in de jeugdopleiding van Feyenoord speelde, maakte in de slotminuten zijn debuut voor Nederland.

Nederland - Turkije 2-1
Scoreverloop:
35' 0-1 Akaydin
70' 1-1 De Vrij
76' 2-1 Müldür (e.d.)

Opstelling Nederland: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (73' Van de Ven); Schouten, Simons (87' Frimpong), Reijnders (73' Veerman); Bergwijn (46' Weghorst), Depay (87' Zirkzee), Gakpo.

Opstelling Turkije: Günok; Müldür (82' Celik), Akaydin (82' Tosun), Bardakcı, Kadıoğlu; Özkan (77' Yokuslu), Ayhan (89' Kilicsoy); Yıldız (77' Akturkoglu), Çalhanoğlu, Alper Yılmaz; Güler.