kees-rijvers

Soccrates Images

Nieuws

Nederlandse voetballegende Kees Rijvers overleden

Stan

Kees Rijvers is op 97-jarige leeftijd te overlijden gekomen. Het icoon van het Nederlandse voetbal wordt geroemd om zowel zijn spelers- als trainerscarrière en was als voetballer ook maar liefst drie jaar actief voor Feyenoord. 

Op 17-jarige leeftijd debuteerde Rijvers in de hoofdmacht van de club uit zijn geboortestad, NAC Breda. Als in een van de eerste spelers koos hij vervolgens voor een avontuur in het buitenland, bij het Franse AS Saint-Étienne. Na een succesvol en langdurig verblijf in Frankrijk keerde hij in 1960 bij Feyenoord terug in Nederland. Als speler van de Rotterdammers kwam hij 92 keer in actie, waarin de middenvelder een niet onverdienstelijk aantal van 36 doelpunten behaalde. Na zijn tijd in De Kuip speelde Rijvers wederom voor Saint-Étienne en NAC. 

Rijvers kwam daarnaast 33 keer uit voor het Nederlands Elftal en vormde bij Oranje voor een bepaalde tijd het Gouden Binnentrio samen met Abe Lenstra en Faas Wilkes. 

Als trainer maakte Rijvers in de jaren 60 en begin jaren 70 indruk met FC Twente. Later won hij met PSV de UEFA Cup van 1978. In 2004 ontving hij een oeuvreprijs voor zijn carrière. 

Delen

Reacties

Ik beschouw Rijvers als de beste trainer-coach die Feyenoord nooit gehad heeft. Als je zijn werkwijze en successen bij FC Twente en PSV in ogenschouw neemt, dan is het niet moeilijk te bedenken dat Rijvers de ideale man was geweest om Feyenoord te leiden nadat de houdbaarheidsdatum van Thijs Libregts samenviel met het stoppen van Johan Cruijff.
Als Rijvers de steun had kunnen krijgen van een vastberaden maar ingetogen TD (zoals manager Bert van Gelder dat bij PSV was voor Rijvers), had hij Feyenoord veel verder vooruit kunnen helpen dan de optocht Fafié (prima assistent), Israel, Jacobs, P. Verbeek, Bengtsson etc.
Feyenoord had zo van een tijdvak Rijvers in een tijdvak Wim Jansen kunnen rollen... Wishful thinking en dat telt niet, ik weet het. Maar een prikkelende gedachte blijft het wel.
RIP ouwe kleine held.
Jouw verhaal kan ik een heel end volgen, zit logica in , probleem is geweest dat Feyenoord op de mooiste dag in zijn geschiedenis namelijk 6 mei 1970 het idee had dat ze onaantastbaar waren, daarna is zoveel misgegaan, zoveel blunders, foute beslissingen, verkeerde spelers enzovoort , dat hebben we uiteindelijk zelf gedaan , We hebben een opleving gehad in 74 met de uefacup en het kampioenschap, maar daarna was het gebeurd en zijn we aan alle kanten overlopen door PSV Ajax en PSV waren de nummer 1 en 2 en wij het lachertje, 2002 met opnieuw de uefacup gaf even hoop maar helaas , ik mag hopen dat de ontwikkelingen nu een nieuwe stap zijn naar weer een soort hegemonie, maar daar moeten we wel alert blijven en niet weer afzakken.