sebaoui-dordrecht-mvv

X: @fcdordrechtnl (Nick Koole)

Verhuurde Feyenoorders: Dordrecht wint gestaakt duel, degradatie nu echt dichtbij voor Pedersen

Stan

Waar voor Feyenoord afgelopen weekend de topper tegen PSV op het programma stond, kwamen ook een hoop van de huurlingen van de club uit Rotterdam weer in actie. Ilias Sebaoui is als enige verhuurde Feyenoorder trefzeker in een wedstrijd die ontregeld wordt door onrust op de tribunes, terwijl voor het Sassuolo van Marcus Pedersen degradatie dreigt naar weer een verliespartij.

Ramon Hendriks: Vitesse – FC Twente (1-2)
Waar Hendriks de winstpartij tegen Excelsior van vorige week nog moest laten schieten, stond hij deze speelronde weer in het hart van de Vitesse-verdediging. Voor de Arnhemmers wachtte een lastig duel met FC Twente, maar de opsteker in Kralingen zal het vertrouwen van de spelersgroep ongetwijfeld een boost hebben gegeven. Dat vertrouwen wordt zaterdag toch weer op de proef gesteld als uitgerekend ex-Vitessenaar Ricky van Wolfswinkel zijn oude ploeg na vier minuten op achterstand zet. Vitesse laat zich in de strijd om degradatie echter niet zomaar aan de kant zetten en blijft in de wedstrijd. Vlak voor rust krijgt de ploeg van Edward Sturing loon naar werk als Pröpper voor de gelijkmaker zorgt. Het is echter niet Davy, die vanwege blessure ontbreekt bij Vitesse, maar zijn broer Robin die bal namens Twente achter zijn eigen doelman werkt.

In de tweede helft heeft de thuisploeg licht de overhand en is het zelfs een aantal keren dicht bij een voorsprong. Vlak voor tijd is het echter niet Vitesse, maar Twente dat er met de overwinning van doorgaat: Joshua Brenet, pijnlijk genoeg weer een oud-speler van de club uit Arnhemm ontvangt de bal na een schermutseling en schiet van dichtbij binnen. Vitesse doet zichzelf zo, niet voor de eerste keer dit seizoen, tekort en zal zich nu moeten focussen op de cruciale wedstrijd met concurrent RKC Waalwijk van aankomende speelronde.

Lennard Hartjes & Mimeirhel Benita: Fortuna Sittard – Excelsior (5-2)
Excelsior beleefde zondag een wedstrijd die het snel zal willen vergeten. De selectie van Marinus Dijkhuizen stapte in de bus voor de lange busrit naar Sittard, waar Fortuna vervolgens de vloer aanveegde met de Kralingers. Na 34 minuten stond er in Limburg al een stand van 4-0 op het scorebord. Vooral spits Kaj Sierhuis had een groot aandeel in de vernederende achterstand van Excelsior: de spits scoorde in de 15e minuut de 2-0 en complementeerde twintig minuten later zijn hattrick.

In de tweede helft weet Excelsior de eer via doelpunten van Derensili Sanches Fernandes en Richie Omorowa nog enigszins te redden, maar zal toch met enige schaamte zijn teruggereisd naar Rotterdam. De degradatieplekken komen steeds dichterbij en dus zal de ploeg nog flink aan de bak moeten tijdens de resterende Eredivisie-wedstrijden. Benita bleef in het duel in Sittard helaas (maar misschien wel gelukkig in dit geval) de gehele 90 minuten op de bank zitten.

Patrik Wålemark: Heerenveen – PEC Zwolle (2-0)
In het thuisduel tegen PEC Zwolle keerde Wålemark na een korte absentie terug in het elftal van Kees van Wonderen. De Zweed hield het een helft vol bij Heerenveen, maar stond nog wel op het veld toen Heereenveen een strafschop kreeg toegewezen van scheidsrechter Robin Hensgens. Deze werd benut door invaller Anass Tahiri, die in de slotfase van het duel opvallend genoeg ook weer uit het team van de Friezen werd gewisseld. Iets daarvoor heeft Pelle van Amersfoort de eindstand via een leep lobje op 2-0 bepaald.

Thijs Jansen: De Graafschap – TOP Oss (2-1)
Thijs Jansen trad vrijdagavond aan tegen TOP Oss, de club die hem vorig seizoen huurde van Feyenoord en waar hij menig bal uit het doel hield. Als keeper van De Graafschap, dat in eigen stadion zowel qua kansen als balbezit domineerde, had de jonge goalie ditmaal weinig te doen. Bij een 2-0 voorsprong in de 78e minuut kreeg hij het enige schot van de wedstrijd tegen. Die poging van Oss-speler Grad Damen belandde echter wel meteen in het doel en dus zal Jansen niet helemaal tevreden zijn over de zakelijke overwinning van zijn ploeg.

Antef Tsoungui, Ilias Sebaoui, Shiloh ‘t Zand & Korede Osundina: MVV – FC Dordrecht (1-3)
In het voor Dordrecht verre Maastricht mocht Osundina vrijdagavond in de spits beginnen en daarmee stonden weer eens alle Feyenoord-huurlingen in de basis bij de ploeg van Michele Santoni. Wat de score betreft stelt de elftal-keuze van de Italiaanse oefenmeester niet teleur: al na 8 minuten leidden De Schapekoppen met 0-2 en vlak voor rust complementeert Sebaoui de Dordtse drieklapper. In de tweede helft doet MVV nog wel iets terug, maar kan het een overwinning van de uitploeg niet meer in gevaar brengen.

Dordrecht moet echter wel geduld hebben om de drie punten definitief te mogen claimen: in de slotfase van het duel gaat het namelijk mis op de tribune als supporters van beide clubs met elkaar op de vuist willen. De wedstrijd ligt daardoor tijdelijk stil, wordt vervolgens weer hervat, maar moet na het gooien van voorwerpen op het veld gestaakt worden. Ook die staking lijkt tijdelijk, maar als blijkt dat een MVV-supporter na een val van de tribune onwel is geworden, wordt het duel definitief afgeblazen. In de resterende zes minuten die maandagmiddag voor lege tribunes werden afgewerkt verandert er niks meer aan de uitslag die vrijdagavond al op he bord stond.

Tidjany Touré: Casa Pia – Gil Vicente (0-0)
Weer een basisplaats voor Touré afgelopen zondag. De Franse buitenspeler nam het met Gil Vicente op tegen Casa Pia, dat precies evenveel won, verloor en gelijkspeelde in het huidige seizoen en daarom qua puntenaantal gelijkstond. Ook na het duel blijft dat het geval als het onderlinge treffen in een bloedeloze 0-0 eindigt. Voor Touré is er een lichtpuntje: voor het eerst dit seizoen speelt hij de volle 90 minuten in een competitieduel.

Ezequiel Bullaude: Boca Juniors – Belgrano (3-2)
Ezequiel Bullaude bleef zondag in het duel met Belgrano juist 90 minuten op de bank zitten, maar had daarbij wel de beste plekken voor de show die Edinson Cavani afleverde. De topspits van weleer toonde met een hattrick het voetballen nog niet verleerd te zijn en gidste Boca zo eigenhandig naar de overwinning. Zo kruipt de club uit Buenos Aires weer een beetje dichter bij de vier bovenste plekken, die recht geven op de volgende rond in de Argentijnse competitie.

Neraysho Kasanwirjo: Rapid Wien – Lustenau (1-1)
Tegen hekkensluiter Lustenau leek voor Rapid Wien zondag een op papier eenvoudige thuiswedstrijd te staan gepland. Niets blijkt echter minder waar als oud-Feyenoorder Terence Kongolo na ruim een half uur tegen een rode kaart aanloopt en de club uit de Oostenrijkse hoofdstad het duel moet uitspelen met tien man. Vlak na rust buit Lustenau het overwicht in spelers uit met de openingstreffer en staat Rapid een moeilijke klus te wachten.

Op jacht naar minimaal een gelijkspel wordt Kasanwirjo dan verrassend gewisseld. De Feyenoord-huurling speelt eigenlijk altijd tot het eindsignaal, maar wordt met al een gele kaart op zak preventief van het veld gehaald door trainer Robert Klauß. De verdediger ziet vanaf de kant hoe zijn ploeg toch weer in de wedstrijd komt als Lustenau een overtreding in het strafschopgebied wordt bestraft met rood en een strafschop. Die wordt benut door Marco Grüll, maar Rapid slaagt er ondanks het herstelde evenwicht in spelers niet meer in de wedstrijd om te zetten in een overwinning.

Marcus Pedersen: Hellas Verona – Sassuolo (1-0)
Voor Sassuolo zondag een cruciaal duel in de strijd tegen degradatie: het neemt het op tegen Hellas Verona dat slechts één plek onder de groen-zwarten staat, maar evenveel punten heeft. Niet verliezen is dus een must voor de ploeg van Pedersen, die weer als rechtsback begint aan het duel. Lang lijkt de aanval van de thuisploeg te worden afgeslagen, totdat Karol Swiderski tien minuten voor tijd profiteert van gestuntel in de verdediging van Sassuolo en zo het enige doelpunt van de wedstrijd maakt. Doordat ook nummer 19 Cagliari haar wedstrijd weet te winnen, zakt Sassuolo nu echt naar de een-na-laatste plek. Degradatie, en daarmee en mogelijke terugkeer van Pedersen naar Feyenoord, lijkt zo steeds aannemelijker.