team-feyspa

VK Sportphoto

Analyse

NEXT MATCH - De Klassieker als start van uitdagend schema

Twan1908

Zondag krijgt koploper Feyenoord de eeuwige rivaal uit Amsterdam op bezoek. Bij een overwinning kan Feyenoord acht punten loskomen van de huidige nummer vier. 1908.nl blikt alvast vooruit.

 

Onderlinge ontmoetingen
Het duel tussen de twee grootmachten kent een rijke historie aan mooie en minder mooie momenten. De wedstrijd van zondag is de 66e editie van De Klassieker in eigen huis, in competitieverband. 19 van deze wedstrijden werden door Feyenoord gewonnen, 22 keer eindigde het duel in een gelijkspel en 24 keer kon een nederlaag niet voorkomen worden.

Afgelopen seizoen eindigde het duel in 0-2. Een eigen doelpunt van Marcos Senesi en een strafschop van Dusan Tadic bepaalden de eindstand. De laatste thuisoverwinning in de competitie was in het seizoen 2018/2019. Feyenoord wist toen in een doelpuntrijke wedstrijd af te rekenen met de Amsterdammers. Het duel werd destijds gewonnen met 6-2.

Laatste vijf ontmoetingen in competitieverband

Seizoen Thuis Uit Uitslag
2021/2022 Ajax Feyenoord 3-2
2021/2022 Feyenoord Ajax 0-2
2020/2021 Feyenoord Ajax 0-3
2020/2021 Ajax Feyenoord 1-0
2019/2020 Ajax Feyenoord 4-0

Huidige vorm
Ajax staat na zestien wedstrijden op een vierde plek. De Amsterdammers staan met 32 punten op vijf punten achterstand van Feyenoord. Het eerste seizoen onder de nieuwe trainer Alfred Schreuder verloopt daarmee niet zoals gehoopt. De club uit de hoofdstad snakt naar een overwinning, iets dat in de afgelopen vijf wedstrijden namelijk niet gelukt is. Ajax verloor van PSV (1-2) en speelde gelijk tegen Vitesse (2-2), FC Emmen (3-3), NEC (1-1) en meest recentelijk FC Twente (0-0).

Selectie
De ploeg van Alfred Schreuder speelt in een 4-3-3 opstelling. Het doel wordt bewaakt door nieuwe aankoop Gerónimo Rulli, die voor acht miljoen overkwam van FC Villareal. Jurrien Timber is terug te vinden als centrale verdediger. De positie naast hem wordt ingevuld door Edson Alvarez, die de geschorste Devyne Rensch zal moeten vervangen. Rangers aankoop Calvin Bassey is ook beschikbaar voor die positie, maar zal waarschijnlijk als linksachter fungeren. De rechtervleugelverdediger is de Mexicaanse Jorge Sánchez.

Het middenveld wordt gevormd door Kenneth Taylor, Davy Klaassen en Steven Berghuis. Als Edson Alvarez toch op het middenveld verschijnt zal één van de drie op de bank plaats moeten nemen.

Aanvoerder Dusan Tadic zal vanaf de linkerflank beginnen. Rechtsbuiten zal de van Porto overgenomen Fransisco Conceicão waarschijnlijk de voorkeur krijgen. De spitspositie van de Amsterdammers is weggelegd voor Brian Brobbey of Mohammed Kudus. Ajax heeft daarnaast nog Steven Bergwijn als aanvallende optie.

Afwezigen
Feyenoord: Gernot Trauner (knieblessure)

Ajax: Florian Grillitsch (blessure), Ahmetcan Kaplan (blessure), Youri Baas (blessure), Devyne Rensch (schorsing) 

Prognose
Het is alweer even geleden dat Feyenoord als koploper aan De Klassieker begon. Dat is te danken aan de goede vorm van de Rotterdammers, maar ook aan de tekortkomingen van de concurrenten dit seizoen. Ajax heeft het dit seizoen lastig. Er worden veel punten gemorst tegen de mindere teams, en de aankopen van dit seizoen hebben nog niet kunnen brengen wat er van ze verwacht werd. 

Hoewel de statistieken van het verleden niet in het voordeel van de Rotterdammers zijn, laat het verschil in vorm en tactiek zien dat Feyenoord een goede kans maakt om af te rekenen met de aartsrivaal. Daarnaast kan het thuisvoordeel in een kolkende Kuip niet vergeten worden. Als Feyenoord druk zet zoals het normaal doet, kan er gebruik gemaakt worden van de zwakte van de Ajax-verdediging. Dit seizoen is de achterhoede minder stabiel, creatief en overtuigend dan voorgaande jaren. 

Desondanks moet niet vergeten worden dat Feyenoord met Trauner ook een stabiele factor in de achterhoede mist. Bovendien heeft Ajax bij vlagen laten zien dat het wel degelijk gevaarlijk kan zijn. Als Feyenoord de Amsterdammers niet aan voetballen toe laten komen, is de kans op een overwinning zeker niet onrealistisch.

Delen

Reacties

Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken M.A.W elke wedstrijd is er een opzicht en ja we zijn favoriet maar als ze vandaag het veld opstappen met komt goed , het zal wel dan gaat het mis. Van teveel vertrouwen wankelt men ..kortom erboven op klappen *****